Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W tym temacie widać największe dylematy mają ci co kupują po 1 tys l i to jeszcze b7 by długo przestało. Ludzie jak wam potrzebne to se kupcie ten 1 tys l i już. Jak wyżej napisane jak przepłacicie te 100 czy 200 zł to i tak jest śmiech na sali w porównaniu do tego jak drożeje wszystko inne i jak tanieje zboże.

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

W tym temacie widać największe dylematy mają ci co kupują po 1 tys l i to jeszcze b7 by długo przestało. Ludzie jak wam potrzebne to se kupcie ten 1 tys l i już. Jak wyżej napisane jak przepłacicie te 100 czy 200 zł to i tak jest śmiech na sali w porównaniu do tego jak drożeje wszystko inne i jak tanieje zboże.

Chyba jak ktoś ma małe gospodarstwo to też sobie liczy opłacalność i wydatki. Jakoś też musi przeżyć z 10ha i się nakombinowac. 

• Like 2
Opublikowano

To jak tak liczy to po co przepłaca za b0? Przecież jak teraz kupisz zwykłe b7 to ci do jesieni nic z nim nie będzie się działo. Jak już nawet na jesień zostanie to dolewasz do zbiornika do tego zimowe i jakiś dodatek by się parafina nie wytrąciła i po temacie. No chyba, że ten 1 tys to na dwa czy trzy lata to ok.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, malaczarna napisał:

Chyba jak ktoś ma małe gospodarstwo to też sobie liczy opłacalność i wydatki. Jakoś też musi przeżyć z 10ha i się nakombinowac. 

Tylko jaka ci różnica wyjdzie 30-40 zł/ha, w porównaniu z wachaniami cen nawozów to można powiedzieć, że to są grosze. Zaplacilem za paliwo i po 7.40 i mam je jeszcze w magazynie, ale i mam saletrę po 1600 w magazynie, i myślę, że lepiej na tym wyjdę, niż jakbym kupił paliwo po 6 zł i saletrę po 3500 ... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

To jak tak liczy to po co przepłaca za b0? Przecież jak teraz kupisz zwykłe b7 to ci do jesieni nic z nim nie będzie się działo. Jak już nawet na jesień zostanie to dolewasz do zbiornika do tego zimowe i jakiś dodatek by się parafina nie wytrąciła i po temacie. No chyba, że ten 1 tys to na dwa czy trzy lata to ok.

Po b7 robi się osad na dnie zbiornika że z czasem można płatami zrywać 

Opublikowano (edytowane)

Nigdy takich zjawisk nie zaobserwowałem, B7 stoi w zbiorniku kombajnu prawie przez rok i na dnie jest kranik i tam nigdy nic nie zleciało poza paliwem.

W zbiornikach też nic złego się nie dzieje.

Edytowane przez Sadek
Edycja
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, marek1977 napisał:

Obajtek to jest jednak konkretny gość. Baryłka spadła o dolara względem piątku, dolar stracił na wartości 3 grosze także względem piątku a obajtek podniósł cenę hurtowa o 2 gr. Jak już nawet obniżki baryłki i dolara wywołują wzrosty cen na Orlenie to strach pomyśleć co się będzie działo jak baryłka pójdzie w górę z 10 dolarów i a kurs dolara wzrośnie z 4,45 na 4,6. Przecież to na stacji murowane 10 zł jak nic. Dobrze że mamy takiego specjalistę jak prezes obajtek który nam to wszystko wytłumaczy że on bierze ceny z giełdy ara jak baryłka i dolar tracą na wartości ale ja baryłka i dolar się umacnia to wtedy już bierze je pod uwagę. Szacunek dla niego.

Zresztą jak i dla prezesa GA. Jak gaz spada z 300 euro na 50 to nie ważne. Wtedy to jest ułamek koszta produkcji nawozu. I nie opłaca się produkować nawozów. GA zmniejsza produkcję azotow jak i wieloskładnikow o kilkanaście procen bo szkoda tak tanio produkować. Ale nie daj Boże niech ten gaz wzrośnie z tych 50 euro na 100 euro to trzeba się szykować na saletrę po 5 tys bo wtedy za sprawą czarodziejskiej różdżki jednak gaz to 90 % kosztów produkcji nawozów . I GA rusza wtedy pełna parą z produkcją. Maksymalizując produkcję 

W jakim my kur.a panstwie żyjemy 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 2
  • Thanks 5
Opublikowano
5 godzin temu, Sadek napisał:

Nawet różnica 20 czy 30 gr/l nie zrobi jakiejś kolosalnej różnicy w budżecie, koszt robią nawozy a nie paliwo.

Nie mów mi, że nie szkoda by Ci było wyjść za stodołę i wyebać w błoto tysiaka. Aż takie z Was bogole? To, że w ogólnym rozrachunku produkcji wychodzą grosze, to jednak dla mnie mieć tysiaka, a nie mieć...vza darmo... Wolę mieć.

• Like 1
Opublikowano

Nie mam błota za stodołą.

Zgadza się nikt nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto ale tu momentami jest lament jakby te 20 czy 30 gr/l było odpowiedzialne że jest zysk albo go nie ma.

• Like 1
Opublikowano
pedro2 napisał:

5 godzin temu, Sadek napisał:

Nawet różnica 20 czy 30 gr/l nie zrobi jakiejś kolosalnej różnicy w budżecie, koszt robią nawozy a nie paliwo.

Nie mów mi, że nie szkoda by Ci było wyjść za stodołę i wyebać w błoto tysiaka. Aż takie z Was bogole? To, że w ogólnym rozrachunku produkcji wychodzą grosze, to jednak dla mnie mieć tysiaka, a nie mieć...vza darmo... Wolę mieć.

jakby paliwo miało cenę adekwatna do baryłki czyli max 6 zł to na 1000 litrów jest wspomniany tysiak.

Opublikowano
9 godzin temu, Bercik92 napisał:

Po b7 robi się osad na dnie zbiornika że z czasem można płatami zrywać 

Po ilu latach to się robi? No i czy to na pewno był b7 czy może nie wiadomo co.

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Wiesz wszystko można sobie jakoś wytłumaczyć. Z jednej strony rozkminiać by cena była jak najkorzystniejsza i mieć tego tysiaka. Z drugiej strony przepłacić za b0 i nie mieć tego tysiaka. Bo coś tam komuś się wydaje, ze coś tam się stanie z tym paliwem. Wszystko można sobie jakoś uzasadnić

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Po ilu latach to się robi? No i czy to na pewno był b7 czy może nie wiadomo co.

Na pewno b7.. po 2 latach sporo tego było a paliwo z każdą dostawą schodzi mi do 3 msc 

7 godzin temu, pedro2 napisał:

Na wiosenne prace mam zamiar zapełnić wszystko, więc jakieś 2,5tys wejdzie, od nowego roku się czaję, 50gr staniało... to nie będzie tysiak 🤔

Trzeba było teraz w styczniu kupować to byś w lutym rozliczył się w urzędzie bo ładna jest dziewczyna na "podatkach "🤭 😉 

zbiornik-swimmer-80fce85d0886751937749c6dc1bfd37e.jpg

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano
37 minut temu, Bercik92 napisał:

Trzeba było teraz w styczniu kupować to byś w lutym rozliczył się w urzędzie bo ładna jest dziewczyna na "podatkach "🤭 😉 

Ja wypalam ponad 5 tys litrów na rok także od sierpnia też było co teraz rozliczać... Ładna nie ładna, ja już mam ładną 🤪 ale nie chciałbyś tej z podatków mieć w chałupie, znam ją dobrze i jej rodziców. Charakterek to to ma. A poza tym to nie jeździj bo już dawno mężatka 😁

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Ja wypalam ponad 5 tys litrów na rok także od sierpnia też było co teraz rozliczać... Ładna nie ładna, ja już mam ładną 🤪 ale nie chciałbyś tej z podatków mieć w chałupie, znam ją dobrze i jej rodziców. Charakterek to to ma. A poza tym to nie jeździj bo już dawno mężatka 😁

Ta młoda? Bo były dwie. Ja i tak bardzo rzadko kiedy jestem tam w urzędzie 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v