Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na "górnej" części wsi mają IV klasę. To gość, z którym biorę brojlery a ma pole i obok mnie i u siebie, "na górze" to mówi, że obok mnie zawsze z tona z hektara więcej pszenicy. 

Moje pole składa się z dwóch pasów. Widać różnicę ale to nie o glebę chodzi tylko o jakość uprawy przez poprzedników. W rok zepsujesz a 100lat naprawiasz. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Kolega ma łącznie lekko ponad 40ha fizycznych a przeliczeniowych niecałe 3

Tak to nie ma. U mnie to duże mozaiki. 4 ha mam w sąsiedniej gminie, to tam jest prawie tyle samo przeliczeniowego. Tu gdzie mieszkam, to przewaga prawdziwej V klasy, a z kolei ziemię skąd ojciec pochodzi, to trochę za mokre, pod torf podchodzące.  

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Moje pole składa się z dwóch pasów. Widać różnicę ale to nie o glebę chodzi tylko o jakość uprawy przez poprzedników. W rok zepsujesz a 100lat naprawiasz. 

U nas to bardziej od ziemi. Są kawałki, że gliny wyorzesz, zaschnie to tylko skaczesz bronami. A są kawałki, że dwa razy przejedziesz i można siać. Przy domu tak mam - raz dwa się uprawi, a jechać do Seniora robić to drgawek się dostaje... 

Opublikowano

Ojciec miał więcej przeliczeniowych niż fizycznych w tym 3.52 słabej łąki 

4 minuty temu, Leszy napisał:

Tak to nie ma. U mnie to duże mozaiki. 4 ha mam w sąsiedniej gminie, to tam jest prawie tyle samo przeliczeniowego. Tu gdzie mieszkam, to przewaga prawdziwej V klasy, a z kolei ziemię skąd ojciec pochodzi, to trochę za mokre, pod torf podchodzące.  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Za przeliczeniowy hektar 185zł. Za garaż 5,56zł/m2. Za powierzchnie mieszkalną 0,83zł.

U mnie 132 i coś groszy za przeliczeniowy. Ale wg tamtego roku prawie 40zl na rok drożej w jednej gminie

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Chłop dziś był o motor i teraz dzwoni mi ciśnienie podnosi.

daje więcej niż chciałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Ojciec miał więcej przeliczeniowych niż fizycznych w tym 3.52 słabej łąki 

W gminie w której mieszkam mam 48.99ha fizycznych i 56,5ha przeliczeniowych. 5 i 6 klasy że 4ha się znajdzie

Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Kupiec gołodupiec. Powiedziałem że jak ma amatora to niech przyjadą a co mu wiecej powie to dla niego i tyle

To taki kupiec o mentalności... Marcina🤔. Sam nie kupi i drugiemu nie da🤭

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, radekz200 napisał:

To ile Ty za podatek płacisz 😂😂

W tym roku już 5500, naliczone blisko  8300, ale jeszcze ulgi z zakupu.

W innej gminie dodatkowo 300, w kolejnej 550.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Ano wieje coś ale nie tak silnie jak w nocy. Chłop dziś był o motor i teraz dzwoni mi ciśnienie podnosi.

Jaki i za ile?

Opublikowano (edytowane)

serdeczne podziękowania dla Pana Przemka @soltys48 za poprowadzenie za rączkę i pomoc w wyrejestrowaniu bydła w irz!

@soltys48 poszło jak trzeba. 👍

flaszka Ci się należy

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

Z kosiarki sobie zrobił.😃.Ku....jak ludzie się w temacie o cenach przenicy zachowują to szkoda gadać.Bydlo to mało powiedziane.Ja sobie ograniczenie nałożyłem na wpisy tutaj i bardzo to sobie cenię.

Edytowane przez marcin19071980
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v