Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

Znajdę na FB ta gownoburze co te ekozjeby nakręciły to wstawię screeny.

Pauliny kota zagryzły, napisali to co ten kot robił na drodze bez opiekuna, drugiej babce kury pozagryzaly na podwórku, to się spytali czy ważniejsze są jej dobra materialne czy zdrowie tych psów i to żeby mogły żyć 🤣🤣 kura to nie stworzenie widocznie i ona może zdechnąć :o

a o tym że pogryzły pijaczka który się przewrócił to już nie wspomnę... 

a 100m dalej jest przystanek i dzieci chodzą na autobus, na to napisali że dziecko powinno być pod opiekom dorosłych, psy mogą sobie biegać 

Jak są bezpańskie to po prostu dzwonisz na Policje. Muszą przyjąć zgłoszenie i przynajmniej podjąć próbę dorady/reakcji/ sprawdzenia. 

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał:

Jestem, zrobiłem jako tako 

tak czułem że dasz rade...ale motur już wyprowadziłem... 💪

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

Jak są bezpańskie to po prostu dzwonisz na Policje. Muszą przyjąć zgłoszenie i przynajmniej podjąć próbę dorady/reakcji/ sprawdzenia. 

Psy bezpańskie pozostają w kompetencji samorządu terytorialnego i jeśli tu i teraz nikogo nie atakują, to policja raczej powiadomi tylko gminę 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

to policja raczej powiadomi tylko gminę 

To już wystarczy. Będzie podstawa do wiercenia komuś dziury w brzuchu. Tak to gmina nie będzie widzieć problemu. 

Opublikowano (edytowane)

Racja. A najlepiej kiedy policja powiadomi gminę na piśmie. Po zgłoszeniu telefonicznym niekoniecznie musi to nastąpić, więc zawsze można się pofatygować do dzielnicowego i poprosić, żeby on takie pismo do gminy wystosował. Może to zrobić i myślę, że na pewno zrobi

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

Kolega jechał rowerem jak te psy gryzły tego pijaczka, zadzwonił na 112 przyjechało pogotowie bo mu kawałek ucha odgryzły i policja. Niestety policja stwierdziła że nie wiadomo skąd te psy przybiegły i czyje one są, więc nic nie mogą zrobić.... 

Opublikowano

bo z tymi psami to już przesada czasami. na ogół każdy ma właściciela, ale porozpuszczają i spokój.

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

nie wiadomo skąd te psy przybiegły i czyje one są, więc nic nie mogą zrobić.... 

A wiedzieli jak do radiowozu trafić? Jak takie psy kogoś by ugryzły to już wtedy z tego co pamiętam wytacza się artylerię i najlepsze wyjście dla psów to schronisko a zwykle weterynarz usypia. 

3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

bo z tymi psami to już przesada czasami. na ogół każdy ma właściciela, ale porozpuszczają i spokój.

Słuchaj, jak by tak nie daj bóg mój pies wylazł za płot i ugryzł kogoś to mam prze... a jak nie miał by szczepień tak chłopie lepiej od razu iść po portfel i próbować przekupić ugryzionego. 

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, hubertb napisał:

wierzysz w tą sprawczosc milicji oprócz wypisywania mandatów i wykonywaniu rozkazów partyjnych 🤔

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Kolega jechał rowerem jak te psy gryzły tego pijaczka, zadzwonił na 112 przyjechało pogotowie bo mu kawałek ucha odgryzły i policja. Niestety policja stwierdziła że nie wiadomo skąd te psy przybiegły i czyje one są, więc nic nie mogą zrobić.... 

🤦Ustalić...od tego są...jak d..pa od sr...nia. Na pewno niepoważne są takie stwierdzenia na miejscu. Doszło do zdarzenia, gdzie człowiek doznał obrażeń. Mają podjąć działania wykrywacze w celu ustalenia właściciela psów, a nie pieprzyć takie rzeczy. W wyniku takich działań albo ustala się właściciela i pociąga go do odpowiedzialności za wykroczenie z art. 77kw (roszczenia pokrzywdzonego też mają tutaj swoją drogę prawną), albo się ustala, że psy były bezpańskie, postępowanie umarza i angażuje samorząd terytorialny, żeby zgodnie ze swoją kompetencja się tymi psami zajął 

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

wierzysz w tą sprawczosc milicji oprócz wypisywania mandatów i wykonywaniu rozkazów partyjnych 🤔

To nie jest kwestia wiary, skoro już uprzejmie donoszę to zwykle chcę to zrobić skutecznie. Jak nie chcą interweniować to proszę żeby spisali notatkę. 

Opublikowano

tam nawet jak ktoś trafi z pasją i chęcią służenia społeczeństwu, to go moment wyprostują. 

rząd dwoi się i troi nad serialikami o naszych służbach by im zrobić jakąś pozytywną reklamę.

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

tam nawet jak ktoś trafi z pasją i chęcią służenia społeczeństwu, to go moment wyprostują. 

rząd dwoi się i troi nad serialikami o naszych służbach by im zrobić jakąś pozytywną reklamę.

jak olewasz sprawę, zamiast zmusić ich do podjęcia działania, to tak wychodzi

ja jak nie ruszą d*py, to składam skargę i wtedy jakby im ktoś ogon podpalił

a ich opinia o mnie mnie wali

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

🤦Ustalić...od tego są...jak d..pa od sr...nia. Na pewno niepoważne są takie stwierdzenia na miejscu. Doszło do zdarzenia, gdzie człowiek doznał obrażeń. Mają podjąć działania wykrywacze w celu ustalenia właściciela psów, a nie pieprzyć takie rzeczy. W wyniku takich działań albo ustala się właściciela i pociąga go do odpowiedzialności za wykroczenie z art. 77kw (roszczenia pokrzywdzonego też mają tutaj swoją drogę prawną), albo się ustala, że psy były bezpańskie, postępowanie umarza i angażuje samorząd terytorialny, żeby zgodnie ze swoją kompetencja się tymi psami zajął 

Teraz poszło to gdzieś dalej, może się ruszy wkoncu...

Opublikowano
13 godzin temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek zarejestruje przeca 😛

Ale cena mleka powinna być taka sama w całej Polsce ,bo tak później Sławuś ma więcej w Rykach i stroszy te swoje piórka i fika do tych biednych normalnych rolników 

A czemu Sławek jest nie normalny 🤔

Ma takie same ręce jak ja i Ty zapiernicza w w smrodzie i błocie tak samo a może i wiecej, a w sprawach utrzymaniai hodowli bydła mlecznego to pewnie mógłbyś się od niego sporo nauczyć 

Cena mleka nie była u nie będzie taka sama ma na to wpływ wiele czynników a narzekanie i prewtensje do całego świata nie poprawiają twojej sytuacji 

12 godzin temu, Qwazi napisał:

Irytuje mnie takie gadanie. Dopóki taki hodowca nie zrozumie, że każda mleczarnia, tak samo jak każde gospodarstwo, jest inna, to będzie takie płakanie. A mleczarnie mają różne warunki funkcjonowania, ponoszą różne koszty, uzyskują różne przychody, a co za tym idzie są w stanie płacić różne ceny. To samo jest w gospodarstwach. Nie mogę porównywać siebie i Sławka czy Marka, bo zupełnie inaczej prowadzimy stada. Inne są moje koszty, a inne Sławka. Inny procent dochodu z wyprodukowanego mleka ma on a inny ja. Obaj świadomie wybraliśmy swoje priorytety i kierunek działania. U Sławka celem głównym jest wydajność a u mnie zdrowotność i rozród, więc on ma wyższe koszty weterynaryjne, żywienia i brakowania. W efekcie pułap cenowy, przy którym Sławek przestanie zarabiać jest sporo wyższy niż u mnie. Trzeba zrozumieć jedno: nie ma takiej możliwości, żeby Sławek, Ty, ja lub każdy inny hodowca, policzył sobie koszt wyprodukowania litra mleka potem dodał do tego jakąś marżę i zażyczył sobie takiej ceny od podmiotu skupującego. Jedyny wpływ, jaki mamy na wysokość ceny mleka sprowadza się tylko do wyboru podmiotu skupującego, bo jeden zapłaci kilka groszy więcej niż inny. Jednak i w tym wyborze są ograniczenia, bo nie wszystkie podmioty skupują wszędzie. Mamy natomiast wpływ na to jakie będziemy mieli koszty. Możemy, dbając o nasze zwierzęta, szukać sposobów, aby jak najtaniej produkować, a ceną i tak będzie sterował rynek i jego prawa. Więc nie ma żadnego sensu użalanie się nad sobą i czucie się rolnikiem drugiej kategorii 

Kurła mistrz👏👏👏🤝

Opublikowano
17 godzin temu, damianos95 napisał:

A jakby zasiać taką mieszankę po skoszonym pszenzycue ? Dużo miałeś towaru ?

My kosilismy to na bieżąco opasom  , ciężko mi teraz podać jakieś liczby objętościowo towaru .  Za gęsto wyki też nie można bo kładzie się. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v