Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

i to działa?

Działa chwastownik w ozimych zwalczy nawet 60% chwastów. Pamiętam jak za dzieciaka na wiosnę ojciec kazał po zimie przebronowywac żyto i pszenżyto raz koło razu

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

Działa chwastownik w ozimych zwalczy nawet 60% chwastów. Pamiętam jak za dzieciaka na wiosnę ojciec kazał po zimie przebronowywac żyto i pszenżyto raz koło razu

Może jeszcze za 🐎 biegałeś😁🤭

10 minut temu, Strongman napisał:

Ta A2 od warszawy do Łodzi zawsze zapchana,trzeci pas juz kilka lat robią,na prawym tiry na lewym osobówki i nikt nie zjeżdża na prawo.

Zjazd na Wiskitki zawsze w korku bo tam 50 z A2 się krzyżują 🤔

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Strongman napisał:

Ta A2 od warszawy do Łodzi zawsze zapchana,trzeci pas juz kilka lat robią,na prawym tiry na lewym osobówki i nikt nie zjeżdża na prawo.

Dopiero przetarg ogłosili na tą robotę. 

Opublikowano

Według ludowych prognoz Matka Boska Gromnicza zwiastowała „ostatek zimy”, stąd przysłowia: „Gromnica – zimy połowica”, „Na Gromnicę łataj rękawicę”. Z kolei odwilż w tym dniu oznaczała, że zima się przedłuży – „Gdy na Gromnice z dachu ciecze, zima się jeszcze przewlecze

u mnie cały dzień ciecze....🙆‍♂️

Opublikowano
21 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Według ludowych prognoz Matka Boska Gromnicza zwiastowała „ostatek zimy”, stąd przysłowia: „Gromnica – zimy połowica”, „Na Gromnicę łataj rękawicę”. Z kolei odwilż w tym dniu oznaczała, że zima się przedłuży – „Gdy na Gromnice z dachu ciecze, zima się jeszcze przewlecze

u mnie cały dzień ciecze....🙆‍♂️

u rudej mówią, że :

jak blacha zardzewiała na dachu i ruda, to piwnica musi być mokra :D

• Like 1
Opublikowano

no i całujeta? 😁

1 minutę temu, Baks00 napisał:

U nas tak mówią

,, Dziś Gromniczny, więc pocałuj mnie w d*p.. mój sliczny''

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

U nas tak mówią

,, Dziś Gromniczny, więc pocałuj mnie w d*p.. mój sliczny''

U nas też.znaczy się post się zbliża i ma nie przyjeżdżać.

Opublikowano

@bratrolnika

Ło jaka fajna ta pani doktorka tylko zastanawiam się czemu kazała mi się do naga rozebrać 🤔😉

3 godziny temu, Qwazi napisał:

Jest tu jakiś Edek🤔

W której mleczarni? I jak było za styczeń?

Edek jest w fabryce kredek 😁

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Może jeszcze za 🐎 biegałeś😁🤭

Zjazd na Wiskitki zawsze w korku bo tam 50 z A2 się krzyżują 🤔

Adam z 7 lat temu jak jeszcze ojciec rządził i w ziemniakach się robiło mechanicznie to za koniem chodziłem na 4ha bo przespał czas do rozbronowania dopadało i z bratem pożyczonym koniem robiłem

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

A twoja żonka czasem na rudo się nie ufarbowala 🤔

Właśnie nie .  A ty jak myślisz, może byś namówił swoją to byś dał znać czy farbowane zadziała. Może być na priv.😁

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał:

Właśnie nie .  A ty jak myślisz, może byś namówił swoją to byś dał znać czy farbowane zadziała. Może być na priv.😁

Była ruda z 5 lat ale to już dawno 

A co do mokrej piwnicy to dużo zależy od klimatu i od zarządcy budynku 😉

• Haha 4
Opublikowano
21 minut temu, Łolek napisał:

@bratrolnika

Ło jaka fajna ta pani doktorka tylko zastanawiam się czemu kazała mi się do naga rozebrać 🤔😉

Edek jest w fabryce kredek 😁

Znaczy byłeś przygotowany do zajęć🤔🤭

A Edek👇, tak jak Zbyszek @Pafnucy12 wrzucił

Screenshot_20230202-142043.png

• Haha 4
Opublikowano
16 minut temu, Belaruss820 napisał:

W moich rodzinnych stronach tez tak sie mowi.

Chodziło o to, że od Gromnicznej do postu jest za mało czasu, żeby wyszły zapowiedzi przed ślubem. Czyli "za późno na oświadczyny" żeby wyjść za mąż w karnawale, branie ślubu w czasie postu było niedopuszczalne.

Tak mi kiedyś tłumaczyła babcia

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v