Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał:

no ale będziesz likwidował ?

a kultywator to co?

Radziu, to robię po starym sadzie, zrywam pajęczynę z korzeni.

Jak pogoda pozwoli to jest opcja że za 3-4 dni pójdzie pług.

Choć drug opcja to agregat lalerzowy i siew.

Ale na tą chwilę jest tam mokra klucha.

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

Nie wyobrażam sobie pozbyć się pługa i zostawić bezorkowca i odwrotnie. Uprawę dostosowuje się do warunków i potrzeb a nie mody. 

Ja tak samo. Jak jest sprzyjający rok i warunki to nie orze. Jak trzeba to orze. W tym roku jest plan bez orania. Jak wyjdzie, zobaczymy.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Radziu, to robię po starym sadzie, zrywam pajęczynę z korzeni.

Jak pogoda pozwoli to jest opcja że za 3-4 dni pójdzie pług.

Choć drug opcja to agregat lalerzowy i siew.

Ale na tą chwilę jest tam mokra klucha.

Moim zdaniem to odpuść tam orkę w tym roku. Potalerzować i posiać owies na wiosnę.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Ja nie przejdę na bezorkę. Za mało ha by to miało sens i się spłaciło. A wydać wszystkie pieniądze na wymianę sprzętu to bez sensu

Nie dajmy się zwariować. Nie potrzeba 200 KM i trzybelkowca z 10 łapami by uprawić i zasiać bez pługa. Po zwykłym gruberze kukurydza rosła. 

Opublikowano
6 minut temu, Baks00 napisał:

Obrządek zrobiony czas nakarmić rodzinkę 🤔🤗

Co serwujesz?

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Nie dajmy się zwariować. Nie potrzeba 200 KM i trzybelkowca z 10 łapami by uprawić i zasiać bez pługa. Po zwykłym gruberze kukurydza rosła. 

Masz rację,jeżeli stosujesz naprzemiennie z orką. Ci co poprzechodzili na samą bezorkę i do tego taką byle jaką i bez głębosza to porobili z pola klepiska.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Moim zdaniem to odpuść tam orkę w tym roku. Potalerzować i posiać owies na wiosnę.

Taki jest głównym scenariusz bo na tą chwilę mam zryte na 20cm minimum. Po koparce to i powyżej 60cm. Tylko błąd podstawowy że międzyrzędzi nie opryskałem. Tak to byłaby rewelacja.

I znowu myślę czy nie lepiej pszenicę zasiać

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Taki jest głównym scenariusz bo na tą chwilę mam zryte na 20cm minimum. Po koparce to i powyżej 60cm. Tylko błąd podstawowy że międzyrzędzi nie opryskałem. Tak to byłaby rewelacja.

I znowu myślę czy nie lepiej pszenicę zasiać

Pszenica na ugorze rzadko wychodzi.

Opublikowano

Na każdym ugorze, który biorę w dzierżawę, zazwyczaj na wiosnę, leci jara pszenica. Przed siewem 200kg saletry plus ze 200kg PK. Potem jeszcze ze 150-200kg saletry i z jarej pszenicy mam 5-5,5t/ha, więc czemu mam narzekać

Zaletą pszenicy jest to, że można zastosowac na perz attribut , w innych zbożach się nie da.  A siać coś tylko na sztukę na zielony nawóz jest nieopłacalne.

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Ja tak samo. Jak jest sprzyjający rok i warunki to nie orze. Jak trzeba to orze. W tym roku jest plan bez orania. Jak wyjdzie, zobaczymy.

Pod kukurydzę na razie jestem zdania, że nie zaorze , ale zboża to jak najbardziej. 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pszenica na ugorze rzadko wychodzi.

Jakim ugorze? Po sadzie to masa próchnicy z opadłych przez lata liści i ściętych gałęzi

Kiedyś jak kupiłem sad to po wykarczowaniu pierwsza poszła pszenica jara. Dała wówczas 7,1t

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał:

Dzień dobry. Jakiś przymrozek był, ale nie patrzyłem na termometr

@12Pafnucy dziękuję za pamięć i troskę. Mniej mnie trochę, bo moja najmłodsza córka wczoraj znalazła się w szpitalu, więc dzień niezbyt przyjemny i trochę myśli po głowie krąży. Nie chcę tego przekładać na innych. Ma zapalenie stawu biodrowego i trwają badania. Więc na bal się już nie wybieram

@6465 Tomek nie zamurowało mnie. Sprzęt luks 👍 do tych celów, w jakich Przemek go będzie używał. Tylko żeśta tam naładowali🙆

@soltys48 jak droga do domu?

Droga legancka

Opublikowano

Witajcie w ten ostatni dzień roku 🙋

Oj żeby ten nowy przyniósł zmiany , jakąś szczupłą bezdzietną zaradną i dobrą kobietę .... Chyba nie za duże marzenia 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Witajcie w ten ostatni dzień roku 🙋

Oj żeby ten nowy przyniósł zmiany , jakąś szczupłą bezdzietną zaradną i dobrą kobietę .... Chyba nie za duże marzenia 🤔

Załóżmy, że możesz liczyć tylko na trzy z tych czterech atrybutów. Co wybierasz? 😉

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Załóżmy, że możesz liczyć tylko na trzy z tych czterech atrybutów. Co wybierasz? 😉

Zaradną mogę odpuścić 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v