Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogarnięte zwierzęta , teraz trzeba jechać po kiełbasę 😋 na śniadanie 

Opublikowano
20 minut temu, Qwazi napisał:

Mi się zmarzniętą ziemię szybciej odkrywa niż nie zmarzniętą. Jest jej ze 2cm, to łopatą się z góry uderzy i rękami całe tafle odrzuci

Ja okrywam turem i nieraz jest grubiej. Dlatego i odkrywam turem.

Opublikowano
44 minuty temu, Belaruss820 napisał:

I jaki to problem?ziemi pewnie sporo nie sypałeś,dodatkowo na tym folia leży. Siły masz to sobie poradzisz. Wyobraź sobie taką sytuację,ja z bratem mając 12-13 lat młotem 5kg, łomem a nawet kilofem odkuwalismy pryzmę kiszonki z liści buraka cukrowego. To nie było niczym okryte, dopiero później słomą zaczęliśmy. Żeby naszykowac taczkę kiszonki to dobre pół godziny rozkuwania(całość potrafiła być zmarznięta), później załadunek i transport do obory taczką. Ty masz ciągniki, ładowacze to łatwizna. Podczepiasz łyżkę i skrobiesz z wierzchu ziemię

Ja też będe młotem napitalal 

U nas dawniej też była kiszonka z liści buraka

48 minut temu, Qwazi napisał:

Mi się zmarzniętą ziemię szybciej odkrywa niż nie zmarzniętą. Jest jej ze 2cm, to łopatą się z góry uderzy i rękami całe tafle odrzuci

Ale na dole u mnie jest grubo

Opublikowano

Traktor ma borygo ,ale co,, tu''   

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Już -14

,,zainstalować''   luxusową ?  A   może jak mój  Same niec   ,na powietrzu przetrwać ? ,tylko czy mu na panewkach nie ssie jak  Borygo przez kratkę z przodu w baniaku w sześc dziesiątce widzi🥶

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale na dole u mnie jest grubo

Nawet jeśli tam jest 4 to tak samo pójdzie. Ale nie ma. Na górze są place, gdzie nie ma wogóle ziemi

Opublikowano
52 minuty temu, Qwazi napisał:

Dokładnie. Zawsze wolałem zamarzniętą pryzmę odkrywać. Szybciej idzie. 

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał:

Nawet jeśli tam jest 4 to tak samo pójdzie. Ale nie ma. Na górze są place, gdzie nie ma wogóle ziemi

Potłucze się i pójdzie

Mariusz masz obsypnik?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Witajcie , ale zimno 😐

A na jutro był plan sezon kiszonki z kukurydzy rozpocząć , ale jak tu odkuć ziemię tak zmarzła

O takich rzeczach trzeba myśleć wcześniej, zawsze przed mrozem turem odkrywam boki i zostaje tylko na wierzchu cieniutko piasku 

Wczoraj odkryte nawiezione do czwartku spokój tylko słoma 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

O takich rzeczach trzeba myśleć wcześniej, zawsze przed mrozem turem odkrywam boki i zostaje tylko na wierzchu cieniutko piasku 

Wczoraj odkryte nawiezione do czwartku spokój tylko słoma 

Marek Ty to masz głowe 👏

Aż dziwne że tylko sołtysem jesteś , chociaż na radnego startuj 

Opublikowano
29 minut temu, kizak napisał:

Traktor ma borygo ,ale co,, tu''   

,,zainstalować''   luxusową ?  A   może jak mój  Same niec   ,na powietrzu przetrwać ? ,tylko czy mu na panewkach nie ssie jak  Borygo przez kratkę z przodu w baniaku w sześc dziesiątce widzi🥶

Kazik nie nadążam za twoim tokiem myślenia 

• Haha 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

Mrozu 6 stopni i już kwik 

Ja będę musiał zimą bydło w stodole poić i nie płacze 

Dziś jeszcze woda nie zamarzła 

Nawetnawet  

https://m.olx.pl/d/oferta/renault-ares-566-rz-tuz-wom-CID757-IDXxQit.html

2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Potłucze się i pójdzie

Mariusz masz obsypnik?

Łon dmuchawą piach na kopiec sypie

I to nie żart 

w Grudzi ni płota ni ludzi 🤔

Opublikowano
29 minut temu, Leszy napisał:

Dokładnie. Zawsze wolałem zamarzniętą pryzmę odkrywać. Szybciej idzie. 

Jak tak lubisz to przyjedź i mi odkryj 😛 0,5 litra Ci dam , zostało ze ślubu siostry 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v