Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Kowalsky30 napisał:

A pisałeś, że nie znasz żadnej z gospodarstwem.

Bo nie znam

Gospodarstwa nie oddam 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I może i dobrze... W tym roku kukurydza lepiej sypie niż rok temu a już rok temu były rekordy. Z RSP już przeszło 900 ton pojechało a jeszcze półmetka koszenia nie ma. Tylko zważ na to, że u nas kto siał jakieś żytko czy pszenżyto to nie dawał czegoś takiego jak fungicydy, rzadko kiedy jakieś skrócenie, trochę saletry i tyle. 

Mam nadzieję że choć już bron używacie, a nie gałęzi do bronowania?

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Skończyły się logiczne argumenty ... I jeżeli już, to nie mechanik, tylko technik elektryk i inżynier automatyk ...

xDto teraz takich produkują techników Maliniaków?  xD

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I może i dobrze... W tym roku kukurydza lepiej sypie niż rok temu a już rok temu były rekordy. Z RSP już przeszło 900 ton pojechało a jeszcze półmetka koszenia nie ma. Tylko zważ na to, że u nas kto siał jakieś żytko czy pszenżyto to nie dawał czegoś takiego jak fungicydy, rzadko kiedy jakieś skrócenie, trochę saletry i tyle. 

a trzeba dużo i w czas. 

u nas też chłopaki lekcję odrobili i mleczaki też i słomy i ziarka mają. 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

U nas gałęzie by nic nie pomogły - ale mój dziadek widział coś takiego jak był w wojsku na początku lat 50 pod Sandomierzem - krowa ciągała hałdę gałęzi i tym równali pole.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał:

xDto teraz takich produkują techników Maliniaków?  xD

Już pisałem, pójdź do garażu i sprawdź napięcie ładowania z włączonym ogrzewaniem szyb i lusterek i nawiewami na max, podłącz jakiś telefon do ładowania pod zapalniczkę a potem bez tego, jak już wrócisz to przeprosisz ... Tylko się nie zdziw, jak nie zawsze będzie to 14.4 xD

Voltomierz w ciągniku, bez halogenów 14.3, z włączonym oświetleniem 14.1, akumulator ma 7 lat i jeszcze pożyje ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas gałęzie by nic nie pomogły - ale mój dziadek widział coś takiego jak był w wojsku na początku lat 50 pod Sandomierzem - krowa ciągała hałdę gałęzi i tym równali pole.

Tam w woły to się normalnie orało u was kiedyś.  {woły- wykastrowane byki}   xD

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Już pisałem, pójdź do garażu i sprawdź napięcie ładowania z włączonym ogrzewaniem szyb i lusterek i nawiewami na max, podłącz jakiś telefon do ładowania pod zapalniczkę a potem bez tego, jak już wrócisz to przeprosisz ... Tylko się nie zdziw, jak nie zawsze będzie to 14.4 xD

Idź już spać, bo dawno po dobranocce. Rozumiesz w tej pustej makówce że 14.4V wystarczy że ma bez obciążenia, czy coś z makówką nie tak?

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Tam w woły to się normalnie orało u was kiedyś.  {woły- wykastrowane byki}   xD

A u was niby czym? Traktory od zarania dziejów były? W XX wieku już u nas nikt bydłem w polu nie robił, no może prócz najtrudniejszych kilku lat po wojnie kiedy w naszej dość dużej wsi (wówczas ponad 300 chałup) się ostało tylko 14 koni.

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

xD

Idź już spać, bo dawno po dobranocce. Rozumiesz w tej pustej makówce że 14.4V wystarczy że ma bez obciążenia, czy coś z makówką nie tak?

Nie wystarczy, niesprawny alternator też może pokazać 14.4 bez obciążenia ...

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A u was niby czym? Traktory od zarania dziejów były? W XX wieku już u nas nikt bydłem w polu nie robił, no może prócz najtrudniejszych kilku lat po wojnie kiedy w naszej dość dużej wsi (wówczas ponad 300 chałup) się ostało tylko 14 koni.

No toż mówiłeś że w latach 50- tych krowa ciągała stertę gałęzi jako agregat  :P to jaki to wiek jak nie XX? Sandomierz to też południe.

10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

No toż mówiłeś że w latach 50- tych krowa ciągała stertę gałęzi jako agregat  :P to jaki to wiek jak nie XX? Sandomierz to też południe.

No to nie było to u nas. Dla naszych, urodzonych nawet na początku wieku to już był szok. 

Opublikowano

29 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

@jacus Myślisz, że będzie lepiej? Nie sądzę... Na jutro 15mm, na niedzielę kolejne 15, po niedzieli coraz chłodniej i mokrzej, także czekaj dalej.

oczywcie ze bedzie -caly nastepny tydzien..

czekam jak wiekszosc na termin odbioru, gdym mial na dzisiaj to bym dzisiaj kombajnowal.. w okolicy jedno pole wymlocone , 

zreszta to dziwny rok -z 10 % pol obsianych. reszta albo stoi od zniw puste albo kukurydza rosnie. nic sie nie dzieje , wielu nic nie zasialo..albo pare ha.

26 minut temu, Desperado napisał:

jacuś to papracz nie gospodarz, zresztą nim nigdy nie był,    :P żyto sieje na 3 klasie i zbiera 3 tony.   xD

wyjdz ze swojej piwnicy i pokaz na swoch paru arach ja sie gospodarzy  😂, ty miales kiedykolwiek jakies gospodarstwo ??

jak na dzierzawe -30 lat w "ekologi" to i tak niezle. 100 kg mocznika poszlo.

22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym to akurat nic dziwnego nie widzę - u nas ostatni którzy to siewali to też więcej niż 4-5 nie zbierali. A też 3 klasa. Teraz to wyginęło, tak jak i pszenżyto.

ja sieje dla swin i plodozmianu-czasami cos uda sie sprzedac.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

zreszta to dziwny rok -z 10 % pol obsianych. reszta albo stoi od zniw puste albo kukurydza rosnie. nic sie nie dzieje , wielu nic nie zasialo..albo pare ha.

wyjdz ze swojej piwnicy i pokaz na swoch paru arach ja sie gospodarzy  😂, ty miales kiedykolwiek jakies gospodarstwo ??

Co za partacze   xD synku, jak ja zacząłem gospodarzyć, to ty jeszcze bawiłeś się pitolkiem pod szafą, i srałeś po kątach.   :P

• Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

3 minuty temu, Desperado napisał:

xD

Nie wystarczy, niesprawny alternator też może pokazać 14.4 bez obciążenia ...

niektórym nie przetłumaczysz 😁😆😆 mo mnie 20 lat temu uczyli podobnie jak piszesz

Kowalsky30 napisał:

Chowasz świnie?

Świnie siedzą w kinie

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał:

mo mnie 20 lat temu uczyli podobnie jak piszesz

Oho mamy tu następnego geniusza, no i co że cię tumany tak uczyli, nie nauczyli cię nawet poprawnie "mo"  pisać.   :P

• Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, Desperado napisał:

podobny obrazek widział mój wuj gdy odbywał służbę wojskową w Równem w latach 30-tych. Z tym, że nie były to gałęzie tylko świerk.

Opublikowano
3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

podobny obrazek widział mój wuj gdy odbywał służbę wojskową w Równem w latach 30-tych. Z tym, że nie były to gałęzie tylko świerk.

Mój dziadek też służył pod koniec lat 30 w Równem 🙂

Opublikowano
16 minut temu, jacus napisał:

oczywcie ze bedzie -caly nastepny tydzien..

No, jakoś tego nie widać. 

2 minuty temu, Desperado napisał:

Prze dwojną na południu była bieda aż piszczało, wiem to dokładnie, teraz próbują zmieniać historię co niektórzy.

Była ale czy u was było wiele lepiej? Tak samo biedę klepali tylko może więcej jedli bo ziemi więcej. A zadam pytanie - skąd wiesz jak ty jakiś Kujawiak czy z Pomorza czy skądś tam.

Opublikowano

Dokładnie jednostkę to Ci nie powem po nazwie ale z informacji które posiadam to atyleria konna, stopień kanonier (szeregowy) funkcja jezdny 🙂

Kurde nie zauważyłem, że to do Marcina pisałeś 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v