Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Desperado napisał:

mógł ktoś fiutka wytrzeć w firankę.

czasem sikanie na koszyk z kostką w muszli klozetowej starczy

Edytowane przez konteno
  • Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, pedro2 napisał:

Mietek przypomnij mi jak wrócę żeby z opryskiwacza wodę spuścić bo siwek już się bierze tu na Kurpiach. Lód na samochodzie. 🙆 

A dasz cukierek? Jak nie dasz to Ci wody naleje w opryskiwacz 

Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Cienko się robi nawet u Yutuberów

Jakie cienko

Jakie cienko

Dzisiaj przy grobie rodzinnym się zebraliśmy, pytali o kartofle, jak radę dajemy i czy będziemy sadzić. Mówię, że nie, bo nie ma komu robić, a w tym roku doopa nie zarobek. Ojciec zaczął mi wyliczać zysk z kartofli.

180ton podzielił na hektary, 24t średnia czyli jeden transport akurat. Za transport wychodzi średnio 11tys i wyszło mu 11 tys czystego zysku! 😉 

Ciotka miastowa, całe życie księgowa w PGR mówi, że to przychód a nie zysk, od tego trzeba odjąć koszty i dopiero wtedy jest czysty zysk. 

Ale nie, on wie lepiej 😁

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja mam bardzo dużo dobrego, ale nie chce mi się nic robić 

To jak i mi 

7 minut temu, Desperado napisał:

Nie przesadzaj, to że usłyszysz że drą japy, to nie zaraz że rodzą, mógł ktoś fiutka wytrzeć w firankę.

Ciekaw jestem czy przez ostatnie kilka dni to do jakiej małżeńskiej tragedi nie doprowadziłem. One myślały że ja się do nich uśmiecham a ja się uśmiechałem żeby sprzedać. Chlopy nie odwzajemniali uśmiechu

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał:

no oglądam drugi raz znachora 😂 tak na zapas 

A co masz przecieki, że trafi na listę filmów zakazanych?

Opublikowano
15 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Wytłumacz mi o co w tym chodzi, bo ja też tak chcę

Generalnie chodzi o to, żeby stworzyć taką krzyżówkę, która będzie najbardziej odpowiednia do warunków w gospodarstwie i spełni oczekiwania w zakresie zysku z hodowli. Efekt heterozji to inaczej zachowanie pożądanych cech rasowych u mieszańca. Osiągnąć to można poprzez dobranego, czystorasowego ojca. W moim przypadku chodziło o to, żeby podnieść cechy mięsne poprzez krzyżówkę SMxMO i podnieść cechy mleczne poprzez krzyżówkę MOxSM. Generalnie obie te rasy same w sobie zachowują niskie wymagania paszowe, długowieczność i wumysoką zdrowotność oraz rozród, więc mogłem poprzestać w doborze rozpłodnikow tylko na cechach mlecznych, mięsnych i ewentualnie niwelujących wady zacielanej krowy jak np wady nóg, czy wymienia. Czyli jest krowa SMxMO, jej matka to MOxSM, więc ma przewagę cech sima, zatem dolewamy monta. I na odwrót. Efekt heterozji przejawia się w tym, że u SMxMO podnosi się wydajność mleczną, a u MOxSM poprawia się budowa i kaliber. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem 

Opublikowano

A nic mi nie wiadomo.

O której i na którym?

Ja na Firleju byłem 

Opublikowano
15 minut temu, pedro2 napisał:

Jakie cienko

Jakie cienko

Dzisiaj przy grobie rodzinnym się zebraliśmy, pytali o kartofle, jak radę dajemy i czy będziemy sadzić. Mówię, że nie, bo nie ma komu robić, a w tym roku doopa nie zarobek. Ojciec zaczął mi wyliczać zysk z kartofli.

180ton podzielił na hektary, 24t średnia czyli jeden transport akurat. Za transport wychodzi średnio 11tys i wyszło mu 11 tys czystego zysku! 😉 

Ciotka miastowa, całe życie księgowa w PGR mówi, że to przychód a nie zysk, od tego trzeba odjąć koszty i dopiero wtedy jest czysty zysk. 

Ale nie, on wie lepiej 😁

a może resztę za byki zapłacił 🤣

mam takiego znajomego co tylko opasowka się opłaca. za opasa inwestycje a na całą resztę mleko zarabia które się nie opłaca 🤣

Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

A dasz cukierek? Jak nie dasz to Ci wody naleje w opryskiwacz 

Daj pokój. Ja chciałem zapytać czy byś nam cukierków nie podwiózł bo teściu zacier za późno nastawił i ni ma. 🤕 

Ostatni litr z żelaznych zapasów za stodołą pod kamieniem musielim iść wykopać. Skaranie boskie z tym chłopem.

Opublikowano

Już widziałem jakiś film.

Cyganie, i wszystko w temacie🤣

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Daj pokój. Ja chciałem zapytać czy byś nam cukierków nie podwiózł bo teściu zacier za późno nastawił i ni ma. 🤕 

Ostatni litr z żelaznych zapasów za stodołą pod kamieniem musielim iść wykopać. Skaranie boskie z tym chłopem.

Mogę jaką piątkę cytryny podrzucić. Będę zaraz do mysieńca jechał

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Już widziałem jakiś film.

Cyganie, i wszystko w temacie🤣

We te cyganie to mnie śmieszą. Te rowery takie co w miastach porozstawiali jako ozdobą. Bez opon itp. A mały cyganiak dziś się szarpał 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, pedro2 napisał:

Jak z PGR to się tam zna 

Ojciec dobrze mówi 

Sadził nie będziesz czyli kosztów też nie będzie 

Czyli zysk😉

Jak to w tym kraju może być dobrze jak taki gospodarz a matematyki nie zna 

Edytowane przez Karol6130
  • Haha 2
Opublikowano

Pamiętam jak kiedyś było po 4 ha ziemniaka 

Ostatnio wuja mówił że i koło 5ha jak była kopaczka

Do tego kapusta, ogórki, marchew, buraki

Czereśnie, porzeczka, truskawka 

A na koniec roku ojciec jeździł do śwagra sprzedawać kwiaty 

Między czasie handel prosiętami.

Kiedyś dziadek się dorobił na owcach

Kupował na targu sprzedawał na skup

Ludzie ciągnęli owce na targ bo tam miało być drożej

Dopiero po pewnym czasie się tylko jeden pokapował że coś jest nie tak

Zapytał co robi z tymi owcami, i dziadek mu powiedział co i jak

12 minut temu, Qwazi napisał:

Karol, czyli wychodzi na to, że Twoja gospodarka na pyrce stoi, bo też nie sadzisz...a zyski masz🤷

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał:

Jak z PGR to się tam zna 

No właśnie się zna. Ile ona lewizny przepuściła to sama nie pamięta 😁 a do tego trzeba zayebiscie dobrze potrafić liczyć 🤣

32 minuty temu, HF86 napisał:

a może resztę za byki zapłacił 🤣

mam takiego znajomego co tylko opasowka się opłaca. za opasa inwestycje a na całą resztę mleko zarabia które się nie opłaca 🤣

Myślałem, że już tyle lat mu kładę do głowy to coś trafiło, ale nie. On serio wieży w to, że faktury przychodzące to czysty zysk. 

Dlatego jak przyjdzie coś do zapłaty to nawet nie spojrzy. Z abp rozliczenie nie przychodzi dwa tygodnie, trzy, dzwonię pytam, oni w szoku bo wysłane już dawno, chcą wysyłać drugi raz. Zachodze do domu pytam czy nie przyszło, okazuje się, że już 3 tyg leży gdzieś w kuchni 🙋

A potem " kierwa co ty robisz z tymi pieniędzmi" 🤪

24 minuty temu, gregor1284 napisał:

Mogę jaką piątkę cytryny podrzucić. Będę zaraz do mysieńca jechał

Nie no w sumie stwierdzilim, że to już i tym litrem się ogaciem i starczy. 

Gruda przed domem na ziemi. Ojj abym ja zdążył przed mrozem dotrzeć do tej pompy 🤣

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał:

Pamiętam jak kiedyś było po 4 ha ziemniaka 

Ostatnio wuja mówił że i koło 5ha jak była kopaczka

Do tego kapusta, ogórki, marchew, buraki

Czereśnie, porzeczka, truskawka 

A na koniec roku ojciec jeździł do śwagra sprzedawać kwiaty 

Między czasie handel prosiętami.

Kiedyś dziadek się dorobił na owcach

Kupował na targu sprzedawał na skup

Ludzie ciągnęli owce na targ bo tam miało być drożej

Dopiero po pewnym czasie się tylko jeden pokapował że coś jest nie tak

Zapytał co robi z tymi owcami, i dziadek mu powiedział co i jak

Ojoj...ale...reklama🙆😉🤭...Sławek, patrzaj na te tradycje rodzinne...badylarstwo, sadownictwo i wypas baranów🤭...a ten krowy doi🤦...

Opublikowano

No ja wiem jak to było w PGR 

Kiedyś w Żelechowie żyto sieli 

Ziarno sprzedali i jeździli najniższym wysiewem co którąś redlice 

Później na polu place, jakaś komisja była na wizytacji nawet

• Like 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

33 minuty temu, konteno napisał:

Co ty masz za termometr, z Irkucka czy innej Syberii, że tylko poniżej zera ma wartości zaznaczone???

ze złomu, jak cała reszta gratów

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v