Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Wytłumacz to 70 latkowi na emeryturze który obrabia sobie nie cały 1 ha, nie raz 5 razy bronuje i drapie po podorywce z nudów 

mój ojciec do końca robił podorywkę, bronowanie

teraz też jak się dorwie do jakiegoś kawałka, to musi być pobronowane, nawet po talerzówce

w dodatku jeden kawałek na WSG w ekoschemacie mi zaorał ściernisko po źniwach

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Już nie chodzi o czystość,  ale jak nie daj Boże jakiegoś wypadku przez taki syf zostawiony😑

No kilka dni temu wstawiłem wypadek dwóch samochodów rozbitych, bo błoto ktoś zostawił, dobrze że nikt nie zginął. ale umyj nawet samochód i się upieprzy nim przyjedziesz do domu, tych śmieciarzy co akurat znam, to żaden nie ma powodu żeby  się nie wyrobić i robić syf praktycznie po sezonie, robią to bo bo tak są nauczeni papractwa i czują się bezkarni.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Będzie zielona albo i nie. Żeby nie było zdziwienia jak -20 w styczniu albo lutym przyciśnie.

Pamiętam jak 20 lat temu się orało w październiku, ale wtedy listopad to były temperatury +3 do +7 i noce z mrozami, a teraz taka pogoda dopiero pod koniec grudnia przychodzi, to spokojnie orkę na zimę można odwlec do tego 15-25 listopada ...

1 minutę temu, Desperado napisał:

No kilka dni temu wstawiłem wypadek dwóch samochodów rozbitych, bo błoto ktoś zostawił, dobrze że nikt nie zginął. ale umyj nawet samochód i się upieprzy nim przyjedziesz do domu, tych śmieciarzy co akurat znam, to żaden nie ma powodu żeby  się nie wyrobić i robić syf praktycznie po sezonie, robią to bo bo tak są nauczeni papractwa i czują się bezkarni.

U nas to paprają tak stare dziadki, co to szkoda jeden poprzeczniak więcej odorać i zawracają na drodze, całe pobocza poobrywane i błoto na drodze ... Ostatnio motocykl cały uj***ny przez takiego dziada, bo popadało, błoto na drodze ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

W obu kobiety prowadziły. Przypadek?:P

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Cielę przyjemne dla oka, co nie zmienia faktu, że nie widzę celu krzyżówki BSxCH, bo CHxBS już tak...dolewanie cech mlecznych do rasy mięsnej moim zdaniem niczemu nie służy...przejście na mleko zbyt długo potrwa, a jednocześnie przyniesie spadek mięsność i, co grozi spadkiem zysku przez co najmniej dwa, jak nie trzy pokolenia...no ale to jest moje zdanie...

Ja się z tobą zgodzę 🤝

Niby BS ale na pewno nie czysto rasowa...🤭

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jeszcze się zdziwisz ... A włosów mi trochę brakuje na głowie, prędzej wypadną do reszty niż urosną xD

Ale ty pewnie z tego pokolenia co po 1 listopada już nie orze ...

No oczywiście że nie i nigdy tak późno nie paprałem w polu, wolałem jak był czas koniec września już orać niektóre kawałki, i zielskiem nie zrosło zaznaczam   :P bo potem z burakami schodziło kupę czasu, żeby się do listopada wyrobić.  Sucho nie sucho, wtedy jeszcze 60-tką lemieszy naklepane i kita, na dwóch kołach szła, ale zaorane musiało być jak trzeba. :P

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał:

Droga jest dobra bez obaw, ale jak naniesie z pola błota, to ta ciapa leży do wiosny, co gmina ma sprzątać za papracza co nigdy nie może się wyrobić?

Chyba Cię coś naprawdę dzisiaj wykurzyło. Co ma się wyrabianie? U nas są jeszcze buraki na polach.  Na kombajny, na odbiór czekają. Kukurydze też stoją. Zacznie się wożenie, to będzie się błoto niosło, a i w polu wtedy będą robić. Życie. Może i po tym będą jeszcze siać przewódkę, bo plon da lepszy niż jarka. Jak kto ma, to by sobie jeszcze to gnojowicą polał przed siewem. Po co tu go wtedy od partaczy wyzywać.? 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, gringo1984 napisał:

W obu kobiety prowadziły. Przypadek?:P

No to inna sprawa, ale mogło to się facetowi też przytrafić, wystarczy że musi ostro hamować i lecisz w pole albo w drzewo.

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Ja się z tobą zgodzę 🤝

🤝...ludzie robią różne rzeczy, których wpierw do końca nie przemyślą...sposób krzyżowania, to często jest impuls chwili, bez żadnych założeń i celów do osiągnięcia... ja przechodząc z NCB najpierw, co najmniej do F2, krzyzowałem wypierająco z SM, a potem wszedłem w krzyżowanie przemienne z MO, zakładając, że uzyskam efekt heterozji jeśli chodzi o cechy rasowe SM i MO...zabawa zaczęła się niemal 20 lat temu, a dopiero od dwóch, trzech lat widzę ten efekt u jałówek wyraźnie, bo wcześniej było różnie...zrobiłem błąd i gdybym miał zaczynać od nowa, zrobiłbym to inaczej...

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Pamiętam jak 20 lat temu się orało w październiku, ale wtedy listopad to były temperatury +3 do +7 i noce z mrozami, a teraz taka pogoda dopiero pod koniec grudnia przychodzi, to spokojnie orkę na zimę można odwlec do tego 15-25 listopada ...

To samo z trawami. Dzikie łąki nad rzeką porosły jak głupie. Można by to było kosić, gdyby ni to, ze tam nie wiedziesz. Przeciąga się okres wegetacyjny. Nie ma co dyskutować. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Leszy napisał:

Chyba Cię coś naprawdę dzisiaj wykurzyło. Co ma się wyrabianie? U nas są jeszcze buraki na polach.  Na kombajny, na odbiór czekają. Kukurydze też stoją. Zacznie się wożenie, to będzie się błoto niosło, a i w polu wtedy będą robić. Życie. Może i po tym będą jeszcze siać przewódkę, bo plon da lepszy niż jarka. Jak kto ma, to by sobie jeszcze to gnojowicą polał przed siewem. Po co tu go wtedy od partaczy wyzywać.? 

No owszem nie wszyscy to papracze, wiadomo że buraki ziemniaki skrobiowe i w grudniu odbierają, ale są i tacy że mogą się prędzej wyrobić, zresztą papraj sobie jeden z drugim, ale jak masz się za takiego bambra, to nie utrudniaj życia innym, chyba znowu taka zamiatarka majątku nie kosztuje i nikt nie będzie miał pretensji. Czy to nie lepiej zrobić prędzej i później siedzieć na AF a nie jak pogoda siedzieć na AF a jak błoto to paprać?  xD

8 minut temu, radekz200 napisał:

są dzisiaj jakieś fajne filmy w tv?

Owszem, Potop i Znachor na okrągło.  :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Qwazi napisał:

🤝...ludzie robią różne rzeczy, których wpierw do końca nie przemyślą...sposób krzyżowania, to często jest impuls chwili, bez żadnych założeń i celów do osiągnięcia... ja przechodząc z NCB najpierw, co najmniej do F2, krzyzowałem wypierająco z SM, a potem wszedłem w krzyżowanie przemienne z MO, zakładając, że uzyskam efekt heterozji jeśli chodzi o cechy rasowe SM i MO...zabawa zaczęła się niemal 20 lat temu, a dopiero od dwóch, trzech lat widzę ten efekt u jałówek wyraźnie, bo wcześniej było różnie...zrobiłem błąd i gdybym miał zaczynać od nowa, zrobiłbym to inaczej...

Jak byś teraz zaczął?

U mnie wszystko MM różnego rodzaju i w różnym stopniu

Do koloru do wyboru

Nie raz coś się ok trafi i nie tylko dla oka😉

35 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Będzie zielona albo i nie. Żeby nie było zdziwienia jak -20 w styczniu albo lutym przyciśnie.

Co tu gdybać na początku....👍

Poki co późny siew mym zdaniem był dobrym rozwiązaniem.

U mnie na okolicy pszenice, jęczmiona siane we wrześniu to można teraz krowy wypasać 

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
7 minut temu, Baks00 napisał:

Jak byś teraz zaczął?

Sprzedałbym, co mam i kupił połowę czystorasowego sima i połowę czystorasowego monta...i od razu krzyżował przemiennie...zaoszczędziłoby to ładnych parę lat, bo już w F1 byłby efekt heterozji, o który mi chodziło, no i na pewno zwiększyłoby to przychody...no, ale zrobiłem jak zrobiłem 🤷...

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał:

No owszem nie wszyscy to papracze, wiadomo że buraki ziemniaki skrobiowe i w grudniu odbierają, ale są i tacy że mogą się prędzej wyrobić, zresztą papraj sobie jeden z drugim, ale jak masz się za takiego bambra, to nie utrudniaj życia innym, chyba znowu taka zamiatarka majątku nie kosztuje i nikt nie będzie miał pretensji. Czy to nie lepiej zrobić prędzej i później siedzieć na AF a nie jak pogoda siedzieć na AF a jak błoto to paprać?  xD

Owszem, Potop i Znachor na okrągło.  :P

Nie trzeba zamiatarki ..., jest kawałek wjazdu na pole z trawą to duży młotek, parę uderzeń w oponę i już praktycznie ziemi na kołach nie ma, szczote się do ciągnika wrzuci to potem resztki co spadną się zmiecie i po problemie ...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Niektórzy za to wiedzą, że obecnie orka zimowa w połowie października nie ma sensu, tak robili nasi ojcowie/dziadkowie ale klimat się zmienił i po takiej orce w połowie października na wiosnę będzie łąka na polu ... Przed 15 listopada nie wyciągam pługa z garażu na orki zimowe xD 

A ja zawsze oram zawczasu, na wiosnę jak uprawiam to zniszczę ziele przy uprawie i już. A po drugie - w moim rejonie październik i listopad bywa bardzo mokry więc zamiast się babrać trzydziestką z obornikiem i orką albo płacić bambrowi za usługę to wolę zaorać zawczasu.

2 godziny temu, HF86 napisał:

pługa nawet nie szło wbić, a kto dał radę sprzet łamać, to glina wyglądała jakby ktoś gruz wysypał. 

7 ha brona talerzowa po kilka razy i siew w październiku. 

takiej suszy nie pamiętam. 

U mnie to raczej mokro... Dość sucho w czerwcu było.

Opublikowano
26 minut temu, Qwazi napisał:

Mariusz znamy się już dobrze, widziałeś mnie , jesteśmy mniej więcej na tym samym poziomie ubóstwa (Zetory,, c360 itd) to chyba możemy już pohandlować na cielaki 🤔 

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz znamy się już dobrze, widziałeś mnie , jesteśmy mniej więcej na tym samym poziomie ubóstwa (Zetory,, c360 itd) to chyba możemy już pohandlować na cielaki 🤔 

Pewno, że możemy...w połowie roku mogę mieć coś, co jeszcze nie zostało zaklepane...jak się szczęśliwie urodzi...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Listopad zanosi się ciepły, to sporo porośnie na tych wczesnych oreczkach ... A chwasty to wymarzały 20 lat temu, a nie teraz, gdy 1 stycznia jest +16 na termometrze zamiast -16 xD 

musi być ciepły. 

mój jęczmień jeszcze w szpilce, nie wspomne o psienicy. 

jakoś dopiero po 15 zaczęło padać. 

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał:

Sprzedałbym, co mam i kupił połowę czystorasowego sima i połowę czystorasowego monta...i od razu krzyżował przemiennie...zaoszczędziłoby to ładnych parę lat, bo już w F1 byłby efekt heterozji, o który mi chodziło, no i na pewno zwiększyłoby to przychody...no, ale zrobiłem jak zrobiłem 🤷...

Człowiek uczy się na błędach 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v