Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Qwazi napisał:

Tam żem na ten świat przyszedł...śp gen. Andrzej długo tam rządził. On pochodził z sąsiedniej miejscowości, co ja. To był kozak💪...niech mu ziemia lekką będzie

To był szybki wyjazd, w pierwszej klasie, nawet nie wszyscy byliśmy - jechały rok starsze dwie klasy, zostały wolne miejsca to nas naciągnęli nauczyciele żebyśmy też pojechali. Pamiętam, jak w czwartej klasie poszedłem na kurs na opryskiwacz, najlepsze było usprawiedliwienie nieobecności.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Dlatego od pewnego czasu kupuje tylko najtańsze co jest, chińskie indyjskie czy tam inne tureckie. Przynajmniej tańsze a te wszystkie waryniaki "oryginały" niby produkowane w Polsce to gowno w papierek z logiem owinięte i cena wyższa

Jak te prawie 9 lat temu robili mi ciapka (nawiasem mówiąc tam, gdzie teraz głowice od Zetora), to facet zapytał, jakie chce zestawy naprawcze, bo jak tanie, to on zamontuje, ale muszę se sam kupić i dostarczyć, no i w takiej sytuacji gwarancji nie daje. Mówię montuje pan tak, żeby było dobre. Poszły krotoszyńskie, a kosztowały u niego tyle, co te tanie. No parę lat już śmiga bezproblemowo. Ogólnie ten remont u niego kosztował tyle, że naprawdę samemu się nie opłaca...oczywiście piszę o słupku...

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

to jak brązowy dla biedaków to alucynk dla kogo? 

ta blacha akurat jest gruba do tego z filcem 

Ja to mam czerwoną żeby do mf pasowało 

Sąsiad ma zieloną żeby do dojca pasowało 

I nie alucynk tylko ocynkowana

Alucynk by był zaraz czarny 

On się na obore nie nadaje 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dlatego od pewnego czasu kupuje tylko najtańsze co jest, chińskie indyjskie czy tam inne tureckie. Przynajmniej tańsze a te wszystkie waryniaki "oryginały" niby produkowane w Polsce to gowno w papierek z logiem owinięte i cena wyższa

Dobrze, że mało się tym robi i napraw prawie, że nie ma, jakby się tłukło więcej to by pewnie nerwica wzięła...

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

1.5 cm za szerokie zrobili, dzwonię do nich mówię co i jak, nie liczyłem na wiele ale na chociaż odrobinę skruchy. Usłyszałem tylko: 

Nooo, hmmm no i co mam powiedzieć zdarzaja się pomyłki. 

IMG_20231027_194805.jpg

Oj tam się czepiasz granica błędu +-2cm to nie jest źle 🤪

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Antracyt było walić albo czarną

Jak inne budynki miał już w brązie, to trzeba całą resztę pod jeden kolor robić, a nie tu taki a tam sraki 

5 minut temu, pedro2 napisał:

No właśnie ten od sprzęgła. Koło zamachowe jest od sprzęgła 🤪

😎

No to nie wiem jak ja czytałem że zrozumiałem że z przodu 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To był szybki wyjazd, w pierwszej klasie, nawet nie wszyscy byliśmy - jechały rok starsze dwie klasy, zostały wolne miejsca to nas naciągnęli nauczyciele żebyśmy też pojechali. Pamiętam, jak w czwartej klasie poszedłem na kurs na opryskiwacz, najlepsze było usprawiedliwienie nieobecności.

W czwartej klasie technikum nie istniało coś takiego, jak usprawiedliwianie nieobecności, w piątek nie istniała obecność o frekwencja...lekcje się odbywały w barze niedaleko szkoły🤷...ale za to pierwsze trzy klasy były prze...nie...metody Rittera o Cremony oraz układu żelazo-wegiel długo nie można było zapomnieć...

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Jak inne budynki miał już w brązie, to trzeba całą resztę pod jeden kolor robić, a nie tu taki a tam sraki 

No to nie wiem jak ja czytałem że zrozumiałem że z przodu 🤷‍♂️

Może zanik alhoholu w organizmie 🙆

Ale nic straconego, piątek weekendu początek 😎

Opublikowano
Qwazi napisał:

2 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Jak te prawie 9 lat temu robili mi ciapka (nawiasem mówiąc tam, gdzie teraz głowice od Zetora), to facet zapytał, jakie chce zestawy naprawcze, bo jak tanie, to on zamontuje, ale muszę se sam kupić i dostarczyć, no i w takiej sytuacji gwarancji nie daje. Mówię montuje pan tak, żeby było dobre. Poszły krotoszyńskie, a kosztowały u niego tyle, co te tanie. No parę lat już śmiga bezproblemowo. Ogólnie ten remont u niego kosztował tyle, że naprawdę samemu się nie opłaca...oczywiście piszę o słupku...

U mnie takich zakładów nie ma raczej. Jedni są ale oni głównie zachodnie robią robotą zawaleni to nawet nie wiem czy by chcieli ursusa robić. A w domu mam jeszcze ojca który naprawia te gruzy od 50 lat to pomoże i na robocie jestem pewien. 😉 Ostanio przy remoncie kupiłem wał korbowy ten "egzotyczny" za 6 stów i narazie nic się nie dzieje 😜

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

W czwartej klasie technikum nie istniało coś takiego, jak usprawiedliwianie nieobecności, w piątek nie istniała obecność o frekwencja...lekcje się odbywały w barze niedaleko szkoły🤷...ale za to pierwsze trzy klasy były prze...nie...metody Rittera o Cremony oraz układu żelazo-wegiel długo nie można było zapomnieć...

Ja byłem zawsze grzecznym uczniem i matka mawiała, że na zebrania nawet jeździć nie musi bo i tak nie ma po co. Tydzień przed zakończeniem 4 klasy nawet byliśmy małą grupką i nas doszkalała nauczycielka z matematyki. A potem robiłem z Seniorem pierwszy odkład, dla mnie. Fajnie było...

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dobrze, że mało się tym robi i napraw prawie, że nie ma, jakby się tłukło więcej to by pewnie nerwica wzięła...

Czasem bierze...kolega mi skrzynie w siuntce wymieniał po koleżeństwoe, bo akurat nie miałem kiedy. Mechanik rozreklamowany, zapłaciłem, jak każdy inny klijent. K...wa, cały dzień po nim poprawiałem. Żadna śruba nie była dokręcona jak należy...

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Czasem bierze...kolega mi skrzynie w siuntce wymieniał po koleżeństwoe, bo akurat nie miałem kiedy. Mechanik rozreklamowany, zapłaciłem, jak każdy inny klijent. K...wa, cały dzień po nim poprawiałem. Żadna śruba nie była dokręcona jak należy...

Jak już to lubiłem robić z somsiadem - co ja nie umiałem to on zrobił, tak to dyrygował a ja skręcałem, rozkręcałem i było dopilnowane. I brał grosze... U niego, w ciepłym garażu. Tak robiliśmy po kupnie najważniejsze bolączki i później następne bolączki... Ja tylko na Wieprz jeździłem i kupowałem co trzeba, po wcześniejszym spisaniu.

Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał:

1.5 cm za szerokie zrobili, dzwonię do nich mówię co i jak, nie liczyłem na wiele ale na chociaż odrobinę skruchy. Usłyszałem tylko: 

Nooo, hmmm no i co mam powiedzieć zdarzaja się pomyłki. 

IMG_20231027_194805.jpg

Dlatego najlepiej oddać ciągnik na montaż 

I być przy tym

Ale przynajmniej masz pewność że siłowniki nie przelewają 

A z tym bywa różnie 

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Spokojnie 

To tylko 60 tam i pół śrub nie potrzebne

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Może zanik alhoholu w organizmie 🙆

Ale nic straconego, piątek weekendu początek 😎

Właśnie dokończyłem łomżunię, i zaraz palulu, bo jutro działam jako jednoosobowa brygada kostkarska 

4 minuty temu, Qwazi napisał:

A właśnie, bratowa siuntka aktualnie w trzech kawałkach, skrzynia w remoncie 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja byłem zawsze grzecznym uczniem i matka mawiała, że na zebrania nawet jeździć nie musi bo i tak nie ma po co. Tydzień przed zakończeniem 4 klasy nawet byliśmy małą grupką i nas doszkalała nauczycielka z matematyki. A potem robiłem z Seniorem pierwszy odkład, dla mnie. Fajnie było...

Powiem Ci tylko tyle, że dyrekcja trzy razy próbowała mojej klasie zmienić nauczycielkę od polskiego. W drugiej klasie po raz pierwszy. Zabrali naszą Grażynę i fali jakieś młode dziewczę po studiach. Jak się jeden z klasy zaczął jej oświadczać i miłość wyznawać przy każdej okazji, to się dziewucha po trzech miesiącach z roboty zwolniła. Grażyna wróciła. W trzeciej klasie, przy takiej próbie przestaliśmy pisać i się odzywać na lekcjach. W czwartej przestaliśmy chodzić na polski. Za każdym razem po 2-3 miesiącach Grażyna wracała. No i mature zdaliśmy wszyscy...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Doczekałem się i ja deszczu. 21mm od 14stej i ma padać do rana

Dobrze ze zaorałem najmokrzejsze pola.

W sumie na razie nie pada ale ma coś przyjść.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
16 minut temu, bratrolnika napisał:

🤷‍♂️

Było wcześniej pomyśleć 🤷🙂

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Chłopie on musi zarobić , bądź człowiekiem 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v