Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Agrest napisał:

1 minutę temu, marulekk napisał:

Pozdrawiam serdecznie wszystkich oraczy 😁

Micha z przodu by gonić z robotą?🤣

To jak pogoń psa za uwiązaną kością🤭

i tak dobrze, że nie za szybą 😉

Opublikowano
19 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Auto się rozkraczyło ?

I kanapki z jajkiem na twardo koniecznie 🤭

Nie. Tydzień wolnego wziąłem i musiałem zostawić chłopakowi co za mnie będzie jeździł 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopaki jest tutaj jakiś temat o ochronie wód przed azotanami ? Chodzi mi o dotacje na zakup wozu asenizacyjnego , czy są jakieś kryteria odnośnie djp i pojemności itd 

O  nowy rozdział  zaczynasz 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

Ostatni raz sieje na poplon gorczycę, na lepszej ziemi to kurwisko tak wyciągnęło wilgoć że mimo że codziennie pada ostatnio poza wczoraj 10 litry spadło to jest tak sucho twardo , suchą ziemię wyoruje

Najlepiej wogóle nie siać tych poplonów uj one dają. 😥

Opublikowano
24 minuty temu, Łolek napisał:

O  nowy rozdział  zaczynasz 

Czego 🤔, życia tak jak najbardziej

Opublikowano
Luki99 napisał:

1 godzinę temu, marulekk napisał:

Ostatni raz sieje na poplon gorczycę, na lepszej ziemi to kurwisko tak wyciągnęło wilgoć że mimo że codziennie pada ostatnio poza wczoraj 10 litry spadło to jest tak sucho twardo , suchą ziemię wyoruje

Najlepiej wogóle nie siać tych poplonów uj one dają. 😥

No najlepiej jak tutaj u jednego gościa, bez poplonów, bez cięcia słomy, bez obornika, na wiosnę metr saletry lejkiem, orka w kolano i taki efekt, że na IV kl w tym roku już żyto nawet wyginęło.

Opublikowano
29 minut temu, 6465 napisał:

Nie. Tydzień wolnego wziąłem i musiałem zostawić chłopakowi co za mnie będzie jeździł 

Jak już zapowiadałem wcześniej 22 listopada będę miał szkolenie i mam zamiar zajechać na ławeczkę. Pierwszy jest Darek bo po drodze w Twoją stronę😄 Tylko ze to będzie szybka wycieczka bo w godzinach popołudniowych. 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Belaruss820 napisał:

Jak już zapowiadałem wcześniej 22 listopada będę miał szkolenie i mam zamiar zajechać na ławeczkę. Pierwszy jest Darek bo po drodze w Twoją stronę😄 Tylko ze to będzie szybka wycieczka bo w godzinach popołudniowych. 

Zapraszam na moje bagienko.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

Bo  się gorczycy  nie sieje-   tylko facelię.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Szymi40 napisał:

Facelia nie nadaje się do późniejszego siania a gorczyca tak, przynajmniej ja tak zauważyłem. Ale ja nie czekam z orką zimową tylko najpóźniej do 15.10 porobione. Facelia siana w połowie sierpnia to ledwo co urośnie a gorczyca jak ma warunki to do maski w C-330.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
11 minut temu, Łolek napisał:

Zastanawia mnie na uj ci nowa beczka  za 50 tys 

Dofinansowanie bym zgraną na młodego rolnika 60 % ceny netto , taka 4 tys litrów kosztuje 50 tyś 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Szymi40 napisał:

Jak nie- jak tak  ,  potrzebuje  dużo mniej wilgoci  i ogólnie  jest  lepsza. 

Na pewno nie w tempie rośnięcia. Siałem 17.08, Seniorowi 24.08 na oborniku - facelia w poplonie nawet do połowy przedniego koła nie dorosła a gorczyca bez obornika ponad błotnik, na oborniku do samej góry maski. Więcej facelii w poplonie po zbożu nie posieję, no, może po jęczmieniu ozimym to ma sens i w przyszłym roku zasieję, tak jak jeden w tym roku, dorosła fest i zakwitła - ale on siał koło 10 lipca.

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał:

no niestety 🤷‍♂️ szukam większego jaki polecisz na 30 dojnych 🤔

Przede wszystkim mercedesa wśród schładzalników ,czyli Packo . A pojemność to sobie dostosuj

paco to ja mam...

Opublikowano
8 minut temu, Szymi40 napisał:

Bo się jej nie orze. Tylko zostawia do wiosny i wtedy nawozy i byle gównem wymieszać. W to zaś można już siać, kukurydzę albo i buraki. Ci co u nas buraki uprawiają to czasem orka, w to późny siew gorczycy, a wiosną siew w mulcz. 

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v