Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 minuty temu, damian303 napisał:

Przeraża mnie optymizm, który u was panuje. U mnie choć trochę ludzie wzięli sobie do serca, sytuację z tego roku i nie słyszałem żeby ktoś coś sądził. I choć za dużo w tym roku nie kasuja, to za rok o ile nie będzie odbicia(a nie będzie) to większe ilości polecą. Ale dalej ludzie wykładają spore pieniądze na ochronę(po zbiorach po 3 opryski grzybowo-robaczane i 2 przedziorkobujcze- ja się zatrzymałem na jednym). Na wiosnę też będę ograniczać ochronę. A propo sor, nie robię zakupów na jesieni(oprócz amebaktyny). Mój sprzedawca twierdzi,. że koncerny nie sprzedały w tym roku tyle środków ile zakładali i mają zluzować z ceną( przynajmniej tam gdzie są zamienniki). Podobno w środkach zbozowych już widać obniżki.

Aronię też brali 3 dni, ale cenę miałem okrągłą. Poza tym duże ograniczenia ilościowe.

Zastanawia mnie jaki u was ludzie muszą mieć bodziec do likwidacji czerwonej, jeżeli nie kasują choć owoc został na krzaku.

90% albo więcej to dwuzawodowcy i bez znaczenia jest sytuacja na rynku

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

widziałem że potem zedytowałeś kawę na Jawę, rozumiem

A to stad pytanie.

Słownik tak pomaga...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
18 minut temu, gringo1984 napisał:

Ok. A co na jego miejsce?

Jeszcze ogłoszeń nie przegladalam

42 minuty temu, Qwazi napisał:

Nie pozbywaj się...drugiego takiego nie znajdziesz...a jakby się jeszcze, nie daj Boże, jaki niezdecydowany przytrafił😱...

Kiedy do tego miasta wrócimy? Na wsi tej to nic się chyba nie oplaca

Opublikowano
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No i cyk, matki zamknięte w chlewikach. Koniec czerwienia, teraz zakarmić, na koniec września odymić i wsio.

Ciepło, słonecznie. 

Pioter u mnie od 3 lat ojciec raz do roku kręci koniec sierpnia/ początek września. Każdy się śmieje, że połowę zjedzą, a tu co rok to więcej. Z 14 uli wziął 250L 🙆 komu to sprzedać teraz... Somsiad mądrala ze 100 rodzin 40 w zimę padło i z 60ciu na 4 brania wykręcił 400L. I to jeszcze w sezonie podkarmia...

W tym roku się nie roiły wcale, takie mocne rodziny jak nigdy. 

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

90% albo więcej to dwuzawodowcy i bez znaczenia jest sytuacja na rynku

Mimo wszystko jakiś rachunek ekonomiczny ich obowiązuje i jakieś koszty uprawy ponoszą.

Raczej średnio by moja żona była zadowolona, gdybym kazał jej dopłacać do mojej uprawy, wiedząc że się plonu nie sprzeda.

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Pioter u mnie od 3 lat ojciec raz do roku kręci koniec sierpnia/ początek września. Każdy się śmieje, że połowę zjedzą, a tu co rok to więcej. Z 14 uli wziął 250L 🙆 komu to sprzedać teraz... Somsiad mądrala ze 100 rodzin 40 w zimę padło i z 60ciu na 4 brania wykręcił 400L. I to jeszcze w sezonie podkarmia...

U mnie jak się kończy na 1-2l lipy to już całkiem koniec - nie ma spadzi, nie ma nawłoci, nie wspominając o jakichś wrzosach. Mi średnia wyszła prawie 20kg - jak na nasze tereny zadowalająco - ostatni znaczący pożytek kończy się z końcem maja. Potem to już jak leży - czasem po 1-2l ciemnego, w tym roku było po niecałym litrze akacji. Od połowy lipca podkarmiane i zrzucone nadstawki.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gringo1984 napisał:

Ok. A co na jego miejsce?

Darku, jakąś fajną szlifierkę 125 mm byś polecił ok 900v

Może Hikoki G13SWA??? 1000W, i szybsze obroty, 12500 zamiast standardowych 11500, w porównaniu do mniejszej G13STA czuć moc, czuć że szybciej tnie, niestety, ma większą główkę, więc zostaje większy odpad z tarczy, choć to pewnie standard, tyle że ta moja mniejsza tarczę docina prawie że do zera 

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Jeszcze ogłoszeń nie przegladalam

Kiedy do tego miasta wrócimy? Na wsi tej to nic się chyba nie oplaca

Oj tam oj tam...

35 minut temu, Łolek napisał:

Tura 

Też do niego wracam. KWS do d..y jest...przynajmniej u mnie...

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

W sezonie podkarmia?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Qwazi napisał:

Oj tam oj tam...

Też do niego wracam. KWS do d..y jest...przynajmniej u mnie...

Miałem initiatora no ale kuwa 380 czy 360 nie dam 

Żałuję że wszystko wywiozłem bo zasialbym swoim na próbę 

Kuzyn Turem tak sieje, raz kwalifikat i drugi rok swoim z większą obsadą 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

U mnie jak się kończy na 1-2l lipy to już całkiem koniec - nie ma spadzi, nie ma nawłoci, nie wspominając o jakichś wrzosach. Mi średnia wyszła prawie 20kg - jak na nasze tereny zadowalająco - ostatni znaczący pożytek kończy się z końcem maja. Potem to już jak leży - czasem po 1-2l ciemnego, w tym roku było po niecałym litrze akacji. Od połowy lipca podkarmiane i zrzucone nadstawki.

U nas zawsze coś tam mają, na bagnach i w suszę pożytek jest. W lipcu sąsiad nasiał po jęczmieniu gryki to jedna na drugiej teraz. 

5 minut temu, gregor1284 napisał:

W sezonie podkarmia?

Ano 🤷 taki pszczelarz. A potem to płacz bo miód kwaśnieje. 

Jeden artysta w koryta przed ulami melasę leje w sezonie. 

Opublikowano
9 minut temu, Łolek napisał:

U wuja, tego co wiesz, w zeszłym roku zasialiśmy F2 z mojego Tura i dało 4,9 t z 0,89 ha. Ważone, bo ma skup poszło 

Opublikowano
9 minut temu, pedro2 napisał:

U nas zawsze coś tam mają, na bagnach i w suszę pożytek jest. W lipcu sąsiad nasiał po jęczmieniu gryki to jedna na drugiej teraz. 

Ano 🤷 taki pszczelarz. A potem to płacz bo miód kwaśnieje. 

Jeden artysta w koryta przed ulami melasę leje w sezonie. 

Jakieś skopojne te bzykaczki senior ma? Może bym wziął z kilka odkładów 

Opublikowano
25 minut temu, Łolek napisał:

Miałem initiatora no ale kuwa 380 czy 360 nie dam 

Żałuję że wszystko wywiozłem bo zasialbym swoim na próbę 

Gilmora po 320 kupiłem 

Opublikowano
37 minut temu, pedro2 napisał:

U nas tego brak - każdy kawałek uprawiony, miedze koszone, w tym roku żniwa późne, gdzieniegdzie facelia i gryka po ozimym jęczmieniu kwitną ale to małe kawałki a pszczół wokół dużo. 

Opublikowano
48 minut temu, gregor1284 napisał:

Jest biznes. 1000kg miodu rzepakowego szwagier ma . Po 13 zł do negocjacji. 

Pobawisz się w konfekcję to 2000głosów  tanio kupisz

Opublikowano
57 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie ma czegoś takiego - są tylko spokojniejsze, tylko to też zależy od dnia. Dziś jeden obok drugiego - jeden my zażądlił, drugi jak baranek potulny.

Opublikowano

Pozmieniałem redlice w agregacie i trzeba będzie pojechać najgorsze miejsca ruszyć. Poszedłem zobaczyć jak lemiesze w pługu bo przedwczoraj go tylko wyciągnąłem a raczej wywiozłem na zewnątrz. No i dwa do zmiany,jeden wygiety,drugi pęknięty...

Badziewie takie że szok,a tylko na zimę nimi oralem

IMG20230906133159.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Jak każde. Zależy od pogody i czy mają co robić czy siedzą złe. Teraz ta gryka nektaruje to chodzą i zadowolone.

On się nie bawi w odkłady. 

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

z tego co opowiadał to poszedł na elektrykę bo ojciec też jest elektryk

nie ważne, nie było tematu

a pracował z ojcem? Lub chociaż widział jak ojciec coś robi?

4 godziny temu, malaczarna napisał:

To jak jak mój mąż też na chwilę na wieś przyszedł. 12 rok za chwilę jak dalej siedzi. Już bardziej wredna być nie mogę żeby się go pozbyć 

Zostaw go na wsi i się zainteresuj @Aktywnyrolnik7245. On mieszkania w mieście szuka ;)

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

No i cyk, matki zamknięte w chlewikach. Koniec czerwienia, teraz zakarmić, na koniec września odymić i wsio.

Ciepło, słonecznie. 

Piotrek przyjeżdżasz do Lowicza w weekend jest jakiś krajowy dzien pszczelarza organizowany przez PZPP

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v