Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał:

z tymi rr to tak jest tylko w zeszłym roku mieli pełne pory jak przy suszowym chcieli...🤭

A wystawiane lewych faktur rolnikom ryczałtowym to też fajna zagrywka. Znajomy wystawił takie żeby wziąc dopłaty do zboża, a ani kilograma nie sprzedał. Sprawiedliwości nie ma i nie będzie.

Trzeba pryskać zboże glifosatem albo po żniwach nic nie robić, tylko poczekać aż perz ładnie urośnie i wtedy dać mu 6 l glifosatu na hektar. Na kilka lat spokój.

Opublikowano
29 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie wiadomo jak się gadka potoczy. Zaduzo będziesz chciał wiedzieć to Cie drapne. 

Spotkanie będzie towarzyskie, a nie polityczne...rzeczy kampanijno-wyborczo-prezesowskie zostają za drzwiami 🤷...

20 minut temu, Agrest napisał:

Nie ma mnie w pracy, wziąłem wolne😁

🤝👌

Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

Sprzedaj pole razem z perzem, i po kłopocie 

Jantar?? To Bananka tam szukaj, też miał tam jechać, chyba jutro 

Siarczan+Glifosat.Mialem coś takiego po łące i po pierwszym oprysku 80% znikło na drugi rok poprawka i było czysto.

Opublikowano
17 minut temu, bratrolnika napisał:

Sprzedaj pole razem z perzem, i po kłopocie 

Jantar?? To Bananka tam szukaj, też miał tam jechać, chyba jutro 

No dzwonił że będzie

Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

Nie ma mnie w pracy, wziąłem wolne😁

Panie Sławku w takim razie miłego odpoczynku , i proszę się odnieść do sprawy po urlopie 🙂

33 minuty temu, Strongman napisał:

Bo za rzadkie zboże, jak gdzieś jest słaby łan to zaraz perz się wda.

Niby teraz ten glifosat tani ale co raz przesiać kukurydzą i opryskać środkiem który bierze perz i nie trzeba nawet glifosatu żeby go się pozbyć.Tylko odpowiedni płodozmian.

21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dokładnie jak @Strongman pisze, co 3 rok mam w płodozmianie kukurydzę i nie wiem co to perz.

Ale tam jest ciężki dojazd, muszę przez innych rolników pola jechać  

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał:

Spotkanie będzie towarzyskie, a nie polityczne...rzeczy kampanijno-wyborczo-prezesowskie zostają za drzwiami 🤷...

🤝👌

Oj jak trochę szarpniesz to nie wiadomo o czym będzie gadka 

Opublikowano
8 minut temu, marcin19071980 napisał:

Siarczan+Glifosat.Mialem coś takiego po łące i po pierwszym oprysku 80% znikło na drugi rok poprawka i było czysto.

A co robicie że się nie pojawia

Przed chwilą, MonteChristo napisał:

Halvetic 4l + Labrador 2l i po problemie

A co później ,żeby się nie pojawił , bo dwa lata temu było po oprysku czysto

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Pokroić go ładnie agregatem talerzowym, pozwolić od nowa odbić i dopiero pryskać . I nie dodawać siarczanu, bo aby cię zmyli co do efektu oprysku, spali część nadziemna a korzeń jeszcze będzie żył...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, slawek74 napisał:

jak jest perz to kartofle bierz 🤭 qq na kichę zasiej....

Jaki herbicyd dajesz w kukurydzy?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

tylko spryskaj jak będzie nieduży ten perz max 30cm, sprzedaj perzówke, u mnie jak nie było talerzówki tak nie było perzu, no i płodozmian bo u mnie to rośnie gdzie jest monokultura zbożowa

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

🤣

U mnie też bezorkowo, siew poznaniakiem

Posiane musi być do 20 września max

Szymek no co się śmiejesz 🙄

Muszę zwiększyć zyski z roślinności , bo w opasie nie jest źle teraz jadą byczki po 20 miesięcy i waga 800+

Ja żyto sieje około 180 kg i tak przełom września i października , bez pk , w tym roku pierwszy raz dałem fungi w życie 

zainwestuj w hybrydę wysiejesz 60÷70 kg i wtedy zadbaj

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

tylko spryskaj jak będzie nieduży ten perz max 30cm, sprzedaj pwrzówke, u mnie jak nie było talerzówki tak ie było perzu, no i płodozmian bo u mnie to rośnie gdzie jest monokultura zbożowa

Co roku uprawiam agregatem talerzowym i perzu nie mam xD z tą perzowka to zabobony ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

tylko spryskaj jak będzie nieduży ten perz max 30cm, sprzedaj pwrzówke, u mnie jak nie było talerzówki tak ie było perzu, no i płodozmian bo u mnie to rośnie gdzie jest monokultura zbożowa

Jaki masz płodozmian ?

Przed chwilą, wojtal24 napisał:

glifos i plodozmian

Jak wyżej ☝️

Opublikowano (edytowane)

Ale smali 🙆

IMG_20230816_124608_0.jpg

Ale upał nam nie straszny. Przynajmniej dopóki nie wysiądę 😁

IMG_20230816_124622_5.jpg

Nowy osuszacz i filtry kabinowe i kurła marznę w kabinie 😉

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał:

zainwestuj w hybrydę wysiejesz 60÷70 kg i wtedy zadbaj

Wcześnie siejesz hybrydę , można C2 ?

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jaki masz płodozmian ?

Jak wyżej ☝️

Zboża, groch, i gryka

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Usług nie swiadzcze a na towary sprzedawane z własnego gospodarstwa wystawiam normalnie faktury, gdyby nie zerowy VAT to odprowadziłbym w tym roku około 40.000 z tytułu VAT od sprzedaży. A największy strach w oczach to mają ryczałtowcy jak ktoś na Broniszach chce im RRke wystawić xD

Ale na wszystkie?

A ile odliczyłeś? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v