Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał:

Pioter, moje zboże nie skoszone nawet ar, dobrze, że repak się udało, co drugi dzień pompa, na polu ciężko talerzówkę pociągnąć

https://www.wetterzentrale.de/de/reanalysis.php?model=sat&var=407&map=1

Może wschód oszczędzi dzisiaj, mam nadzieję, to jutro by wykosił trochę

O rzepaku to u nas zapomnieli, może z 20% zbóż się udało we wsi skosić. Jakbym nie brał słomy to już też by było skoszone, nie tylko u siebie... Worek ozimego jęczmienia mnie podratował bo mieszanka się skończyła i nie było z czego królikom ani kurom urobić paszy, no chyba, że z samej pszenicy i kukurydzy. Zostawiłem niby 3 wiadra, że może posieję to na najmniejszym kawałku ale raczej nie.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Pioter, moje zboże nie skoszone nawet ar, dobrze, że repak się udało, co drugi dzień pompa, na polu ciężko talerzówkę pociągnąć

Ja 100kg pszenicy już mam -o wilgotność nie pytaj

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurła, aż się załamałem - 35mm w 2,5 godziny. W sierpniu 71mm, od wczoraj łącznie 54. Kaczki i gęsi mają raj.

Nie martw się.Tez jeszcze 1,5ha do skoszenia i nie wiem kiedy to nastąpi 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Noooo

16 godzina ciągłego deszczu i 50l przekracza a ma to być wg przepowiedni dopiero 1/3

Lucerna na działce 9.3ha🤬🤬🤬🤬

IMG20230806090802.jpg

IMG20230806090854.jpg

A ja martwilen sie  że mojej 1ha UJ trafil

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Witka przeprosiłem za pomyłkę]

czego się czepiasz 

No bo napisałeś że Pafnucy starszy to może a to Witek zwrócił uwagę. O to mi chodziło. Oj na sucho to my tego sporu nie rozwiążemy...

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Tak

Co zrobisz?

Szkoda że nie tylko te .  .....

IMG20230804191018.jpg

Zboża robią się czarne z każdym dniem coraz bardziej.

Opublikowano (edytowane)

Współczuję wam tych żniw. Mnie się jakimś cudem udało. U nas do tej pory były tak naprawdę dwa dni na koszenie. Pierwszy 24 lipca i drugi przedwczoraj i wtedy mi się udało. W okolicy stoi jeszcze z 90% zboża...

4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

I zielenizna wyłazi jeszcze...

4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano

O, akurat o spawach mowa. Prosty migomat do 2k? Zastanawiam się pomiędzy Magnum MIG 214 DUAL PULS Synergia, a Torros MIG 200 puls. Warunek, musi być na małe szpule drutu. Na zimę se przytargam jakąś przyczepę do polepienia. Bo poszaleli z tymi cenami. Niby porządna inwerterowa jest, ale co migomat to migomat.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Qwazi napisał:

Współczuję wam tych żniw. Mnie się jakimś cudem udało. U nas do tej pory były tak naprawdę dwa dni na koszenie. Pierwszy 24 lipca i drugi przedwczoraj i wtedy mi się udało. W okolicy stoi jeszcze z 90% zboża...

U mnie to samo.Malo kto skosil.Rzepaku jeszcze jest sporo a co dopiero zborz 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
13 minut temu, gregor1284 napisał:

No bo napisałeś że Pafnucy starszy to może a to Witek zwrócił uwagę. O to mi chodziło. Oj na sucho to my tego sporu nie rozwiążemy...

Bardzo chętnie napije się z tobą piwka0% bo chyba w takim gustujesz 

Z większością ludzi z tego tematu mógłbym usiąść do kieliszka, a z jednym nawet dzisiaj zasiądę 

9 minut temu, Popier96 napisał:

O, akurat o spawach mowa. Prosty migomat do 2k? Zastanawiam się pomiędzy Magnum MIG 214 DUAL PULS Synergia, a Torros MIG 200 puls. Warunek, musi być na małe szpule drutu. Na zimę se przytargam jakąś przyczepę do polepienia. Bo poszaleli z tymi cenami. Niby porządna inwerterowa jest, ale co migomat to migomat.

Magnum 

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Magnum 

Chyba na tym wybór pozostanie. Ten Torros też fajny się wydaje, ale kilka stówek różnicy. Bo Magnum za 1,8k nawet do wyrwania bez żadnych butli. Btw, spawa ktoś czystym co2?

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Bardzo chętnie napije się z tobą piwka0% bo chyba w takim gustujesz 

Z większością ludzi z tego tematu mógłbym usiąść do kieliszka, a z jednym nawet dzisiaj zasiądę 

Magnum 

Tyskie "0", chociaż przedwczoraj to brzuch mnie po tym bolał. Dziś chłopaki mają podskoczyć wieczorem to ze dwie piątki pękną i ćwiartka świniaka 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Noooo

16 godzina ciągłego deszczu i 50l przekracza a ma to być wg przepowiedni dopiero 1/3

Lucerna na działce 9.3ha🤬🤬🤬🤬

IMG20230806090802.jpg

IMG20230806090854.jpg

btw, pamiętasz @Chłoporobotnik jak Sołtys Ci pisał, że deszczu nigdy dość? 😉

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Łolek napisał:

Z większością ludzi z tego tematu mógłbym usiąść do kieliszka, 

Same pijoki w temacie 🤭😉

Edytowane przez Baks00
  • Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie za bardzo pamiętam.

Kurka, to może komuś innemu. W każdym razie, czasem lepsza posucha. A już w szczególności jak się pory roku jebią. W sierpniu to już ładny wynik będzie jeśli chodzi o deszcz.

Opublikowano
3 minuty temu, Popier96 napisał:

Chyba na tym wybór pozostanie. Ten Torros też fajny się wydaje, ale kilka stówek różnicy. Bo Magnum za 1,8k nawet do wyrwania bez żadnych butli. Btw, spawa ktoś czystym co2?

Ja, ale kolega jedzie na mieszance dla mnie bez różnicy spaw na mieszańce bardziej elastyczny 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Kurka, to może komuś innemu. W każdym razie, czasem lepsza posucha. A już w szczególności jak się pory roku jebią. W sierpniu to już ładny wynik będzie jeśli chodzi o deszcz.

Ciekawe czy 2021 przebije. Wtedy było 226mm. Z czego prawie 100mm na początku sierpnia i 100mm pod koniec sierpnia. Padało całą środę, czwartek i piątek do południa. Popołudniu wyszło słońce, sobota słoneczna i popołudniu ruszyli odważni a w niedzielę od rana wszyscy równo jechali.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Baks00 napisał:

Spokojnie jeszcze wykosimy,nie jest dobrze ale bez tragizmu

Jak by nie to że zależało mi słomę sprasować i zebrać to bym skończył.A h....co będzie to będzie.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
37 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kaczki i gęsi mają raj.

Czyli są i pozytywne strony tego...😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v