Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja do pośrednika bo mleko to taki interes ze inni mają 1,5 a inni 3 za litr,płaci za litry a może sprzedaję moje mleko do piatnicy czy mlekowity czy polmleku tego niewiem ale jak im zawiezie że 100tys litrów dziennie to ma kasy,bo w tej mleczarni już nie muszą ganiać ciężarówki i zatrudniać pracownika do mleczarki.

I pośrednik ma większą stawkę niż rolnik bo koszty skupu odchodzą a co to jest przewieść 4 tiry mleka te nawet 400km.Moze nawet wasze mleczarnie kupują wasze mleko I wożą gdzieś do innej bo sami widzicie jaka rozbieżność cen jest.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Na filmach wszystko łatwe i przyjemne, nawet w,, tych,, filmach to chłopy mają pytongi jak szlabany od pendolino i dmuchają godzinę non stop, nie ma co się sugerować 

Kurna nasmarowana po napinane łańcuchy jeszcze obmyć i gotowa do żniw 

IMG_20230721_211754.jpg

Weź łańcucha i uwiąż do węgła bo wygląda jakby miała ochotę spłerdolić 😁 Radek u Pafnucego się naczytał jak ludzie piszą, że bardzo prestiżowa prasa i już oliksy wertuje 🤭

Opublikowano
24 minuty temu, Qwazi napisał:

Karol łapią infekcje?

Teraz jedna miała zapalenie kanałów strzykowych 

Pewnie trzeba będzie zasuszyć 

26 minut temu, Strongman napisał:

Ja do pośrednika bo mleko to taki interes ze inni mają 1,5 a inni 3 za litr,płaci za litry a może sprzedaję moje mleko do piatnicy czy mlekowity czy polmleku tego niewiem ale jak im zawiezie że 100tys litrów dziennie to ma kasy,bo w tej mleczarni już nie muszą ganiać ciężarówki i zatrudniać pracownika do mleczarki.

I pośrednik ma większą stawkę niż rolnik bo koszty skupu odchodzą a co to jest przewieść 4 tiry mleka te nawet 400km.Moze nawet wasze mleczarnie kupują wasze mleko I wożą gdzieś do innej bo sami widzicie jaka rozbieżność cen jest.

Nieraz wożą między sobą, ale to mleko jest sprzedane taniej niż kupione 

To kto odbiera i ile płaci 

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał:

Teraz jedna miała zapalenie kanałów strzykowych 

Pewnie trzeba będzie zasuszyć 

Nieraz wożą między sobą, ale to mleko jest sprzedane taniej niż kupione 

To kto odbiera i ile płaci 

20230703_194048.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Karol6130 napisał:

Się posilam 

20230721_200518.jpg

Ale cos im chyba ten exclusive nie schodzi bo wczoraj w biedronce mialem ofertę 1+1 gratis. Chcialem pojechac kupic bo to tylko wczoraj ale nie dojechałem. Samochód odebralismy od mechanika,jezdzic obserwowac,obrocilo jedną panewke. Bizona pół dnia szukalismy braku prądu pomimo ze aku pokazywaly 12,6(jeden byl kaput calkowicie a pokazywał ze sprawny). Ale znalazlem przy okazji smarowania ze jedno łożysko sie rozsypalo gdzie sprzęgło na podajniku jest a bylo zakladane nowe 2 sezony temu. 

Popadalo troche i mozna odpoczywac bo prognozy zapowiadają ze zniwa bedą w sierpniu

Opublikowano
Karol6130 napisał:

4 minuty temu, Strongman napisał:

Mi tam płacą za litry,próby niby są ale one nie mają wpływu na cenę litra 

To są wyniki z udoju próbnego z federacji

Z mleczarni mam takie

Data: 2023-07-20; K.SOMT:73 BAK:26 %BI:3.44 %TL:4.48 MCZ:258 SR.K.SOMT:105.5 SR.BAK:35.0 Wyniki w normie

Ty do jakiej mleczarni oddajesz?

niczym się nie przejmuj jak nie szczepione to szczepić choć lepiej jak by nie robić tego w upały ......

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał:

Krzysiu, Ty to powinieneś wyczekiwać soboty, a nie być zaskoczony, że przyszła🤷...

Siemanko, 15°, pochmurane i...odpust w parafii...

No to twoja Królewna już cię ma jak odpust w parafii a dokładnie twoją kieszeń 😁

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Dzień Dobry 

Wstajemy śpiochy 😁

Oj Adam był by dobry gdyby nie trzeba było zapierndalać  a pieniążki żeby były 

Cześć wszystkim 🙋‍♂️

Z szumnych zapowiedzi opadów w nocy wyszło wielkie nic, chłodno z rana dzisiaj 

28 minut temu, Qwazi napisał:

Krzysiu, Ty to powinieneś wyczekiwać soboty, a nie być zaskoczony, że przyszła🤷...

Siemanko, 15°, pochmurane i...odpust w parafii...

To znowu pół dziadkowej renty na stragany trzeba szykować 😉

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, wojtal24 napisał:

urlop zaczynasz ?

Za tydzień.  Witeczek przysłał mi SMS że od dziś sklep otwiera.

9 godzin temu, Leszy napisał:

Cukier skacze. Trzeba się zacząć oszczędzać ;) 

A daj spokój, jak nie choresterol to cukier. A już po chłopie.

Opublikowano
37 minut temu, Łolek napisał:

Oj Adam był by dobry gdyby nie trzeba było zapierndalać  a pieniążki żeby były 

Cześć wszystkim 🙋‍♂️

Z szumnych zapowiedzi opadów w nocy wyszło wielkie nic, chłodno z rana dzisiaj 

To znowu pół dziadkowej renty na stragany trzeba szykować 😉

Tych specjalistów od pogody to już dawno pisałem że powinno się wyj....z roboty.Deszczu zero kompletne nawet już rosy rano nie ma.

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Za tydzień.  Witeczek przysłał mi SMS że od dziś sklep otwiera.

A daj spokój, jak nie choresterol to cukier. A już po chłopie.

Jak by co to w sprawach tych takich no mogę dopomóc  w końcu kolega 😉🤭

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

Jak by co to w sprawach tych takich no mogę dopomóc  w końcu kolega 😉🤭

Marek dobry człowieku na Ciebie zawsze można liczyć 😂😂

U mnie przez noc spadło więcej deszczu niż cały czerwiec i lipiec. Choć i tak nie za wiele.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v