Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Miałem dwie na dolnym i teraz na górny i jest o wiele lepiej, szczególnie gdy od ludzi kupuje słomę i jest żyto na III kl i koszone w kolano

W mfie zaczep wysoko osadzony jest około 0,5 m

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

16 minut temu, Karol6130 napisał:

Masz w uj hektarów a szukasz sztrucli 

Nie mam kasy na lepsze

20 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Tamtej dojc był lepszy bo miał dyszel na górny zaczep. W tej nie wiem czy da się odwrócić

No możliwe 

19 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Bo nimo noży i siatki

Bez tego można belować 

16 minut temu, Łolek napisał:

Malowana zobacz podbieracz  czy śruby na blachach są żółte a powinny być ZN 

A czemu się śmieje no bo Ty jednak cudak jesteś, ale cieszę się że masz o mnie  dobre zdanie 

A możliwe nie oglądałem dokładnie, to są 160 ? Bo jakieś niskie . jednak te starsze bardziej do mnie przemawiają

13 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja jeżdżę siuntka 1,2 szosowa i 1800-1900. Nie rozumiem po co tak piłować 

Bo sipma lubi obroty , idzie więcej upchać w nią

Przemęcz się jeszcze sezon sipmą i kup coś porządnego z siatką. Jak kupowałem vicona to miałem kasy tyle ile miałem, była parę tys droższa z siatką i inny model ale bardzo zmęczona, kupiłem tą która była w najlepszym stanie tylko ze sznurkiem i cóż, brakuje opcji z siatką, robota szła by wydajniej.

Łolek napisał:

17 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Miałem dwie na dolnym i teraz na górny i jest o wiele lepiej, szczególnie gdy od ludzi kupuje słomę i jest żyto na III kl i koszone w kolano

W mfie zaczep wysoko osadzony jest około 0,5 m

To wiem, mój mf też ma wysoko, ale wcześniej tymi na dolny zwijałem forszajem i osiemdziesiątką i czasem był dramat. Marcin ma zetora, coś wspomninał o ciężkim ursusie więc do takiego sprzętu radzę na górny. Jeden potencjalny problem mniej.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

ciekawe jak Dawidek ,czy zaczął sianokosy

Już od kilku miesięcy trwają bo się nie odzywa

Opublikowano
19 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dobrze się przechowuje tak na sztorc ?

Mniej miejsca zajmuje i się jajka nie robią 

17 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie mam kasy na lepsze

No możliwe 

Bez tego można belować 

A możliwe nie oglądałem dokładnie, to są 160 ? Bo jakieś niskie . jednak te starsze bardziej do mnie przemawiają

Bo sipma lubi obroty , idzie więcej upchać w nią

Z tego co kojarzę to sipma i wszystkie inne stalokomorowe prasy lądują w się materiał jak w worek a dopiero w pewnym momencie zaczynają kręcić i ubijać więc poco piłować tak ciągnik cały czas? Zresztą ciągniki też mają Max moc na pewnych obrotach w czym wyższe obroty tym moc spada 

Opublikowano
30 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja jeżdżę siuntka 1,2 szosowa i 1800-1900. Nie rozumiem po co tak piłować 

Żeby cała wieś słyszała, że Marcin prasuje. A potem, żeby mógł se łańcuch skrócić 🤔

2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Z tego co kojarzę to sipma i wszystkie inne stalokomorowe prasy lądują w się materiał jak w worek a dopiero w pewnym momencie zaczynają kręcić i ubijać więc poco piłować tak ciągnik cały czas? Zresztą ciągniki też mają Max moc na pewnych obrotach w czym wyższe obroty tym moc spad

I cały pic polega na tym, żeby tego ładowania było jak najmniej, a jak najszybciej zaczęło się to kręcić 

Opublikowano

Jeszcze te nowsze to może są łatwiejsze ale takie jak moja gdzie tam budowa prosta jak cep to trzeba na więcej rzeczy uważać bo np. kawałek za daleko pojedziesz i już belą krzywa albo za wolno wiedziesz w mały wałek i rdzeń wypada.  

Opublikowano

Z rotorem trochę łatwiej, ale prasa pasowa i tak musi mieć odpowiednią ilość materiału. Jak jest cienko na wałku trzeba szybko jeździć. Stałokomorowa najwyżej lepiej dobije, jeśli mniej masy a prędkość jazdy taka sama. Pasowa może robić niekształtne bele

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

Z rotorem trochę łatwiej, ale prasa pasowa i tak musi mieć odpowiednią ilość materiału. Jak jest cienko na wałku trzeba szybko jeździć. Stałokomorowa najwyżej lepiej dobije, jeśli mniej masy a prędkość jazdy taka sama. Pasowa może robić niekształtne bele

a ja ostatnio zauważyłem, że im wolniej tym ładniejsze bele.

ale też wolniej w granicach rozsądku

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał:

Kurła pada 🤩

mocno ? miałem jutro drewno sprzątać pod dach bo ładnie obeschło ale jak wleje w sterte to πerdole 

4 minuty temu, Bananek napisał:

a ja ostatnio zauważyłem, że im wolniej tym ładniejsze bele.

powoli się dobiera materiał i ta sama ilość sianokiszonki jest cieniej ułożona na większej długości obwodu beli (lub jej wielokrotności) , w pasówkach czy łancuchowych zmiennokomorowych zauważalne zjawisko

Opublikowano
konteno napisał:

powoli się dobiera materiał i ta sama ilość sianokiszonki jest cieniej ułożona na większej długości obwodu beli (lub jej wielokrotności) , w pasówkach czy łancuchowych zmiennokomorowych zauważalne zjawisko

otóż to. jak za szybko podasz to guzy porobisz.

Opublikowano
26 minut temu, pedro2 napisał:

Kurła pada 🤩

u mnie już się napadało, jak ksiądz kropidłem. 

sianko poprzewracam, to może zacznie lepiej. 

Opublikowano

@Bananek trochę chyba za późno na próbę, ziarno pojedzone przez jakieś robactwo pomimo że markowe , uszkodzenia podobne do wołka ale papierowy worek podziurawiony jak po ostrzale i po otwarciu wyleciało w hvj małych motylków, pół worka wysiałem wczoraj siewnikiem do buraka pastewnego w międzyrzędzia w QQ tam gdzie nie ubite kołami na max wysiewie , reszta pewnie jutro , w ziemi praktycznie ziarko koło ziarka bo pełny zasyp w postaci żółtej szufelki do śruty starcza na jakieś 100m rządka

IMG_20230601_114055.jpg

Opublikowano

Bez sensu ta dzisiejsza pogoda. Pochmurno i chłodno...

Musi nie pojadę wcale na łąki...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v