Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Ot znalazłeś wzorzec 

Dzierżawa to praktycznie jedyny możliwy sposób na późniejszy wykup w moich stronach, www nie czyń wypocin że jestem głupi bo w ten sposób powiększyłem tyle razy powierzchnię swojego gospodarstwa że ty możesz o tym pomarzyć 🤭

podlewasz grzesiowi i masz dzierżawę 😛

• Confused 1
Opublikowano

Kończę robić wniosek na dopłaty. Doszła mi jedna nowa działka, na mapce zaznaczona na szaro, zrobiłem geometrię granice zaznaczyły się na niebiesko, obrysowałem uprawę zgodnie z granicami i mam komunikat, że uprawa wykracza poza MKO, skorygować automatycznie się nie da bo błąd, ręcznie to samo. Jedyna opcja to zgłoszenie rozbieżności, jeśli wpisze w LPIS "uprawa wyrysowana zgodnie z granicami działki" to będzie ok w tej rozbieżności czy jakoś jeszcze inaczej dodaje się taką nową działkę?

Opublikowano
radekz200 napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Za co dokładnie 

z410 z kołkiem kopiujacym 

choć jesteś menda to powiem kupuj jak najwiekszą się da.... ja dwukaruzelową mam w planie...

Opublikowano

No jak to znad Ostrołęki nie przyjdzie to będzie bieda. Już jarki po górach pojaśniały, na oparach ciągną, pszenżyto się kłosi. 

Kuźwa 170kg mieszanki pół na pół z jęczmieniem i szczota. Co roku rzadziej sieję i co roku za gęsto. Co za uj 🤦 w trawę wsiałem 100kg to tak w miarę rzadko jest 

Opublikowano
radekz200 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

choć jesteś menda to powiem kupuj jak najwiekszą się da.... ja dwukaruzelową mam w planie...

sławek nie bądź stalkerem 😛 nówkę? 

a ty zazdrośnikiem ... jaka by nie była jak najwieksza....

6465 napisał:

5 minut temu, radekz200 napisał:

podlewasz grzesiowi i masz dzierżawę 😛

A skąd ty masz takie wiadomosci?

on to taki chytry że nic nie dzierżawi ani nie kupuje bo szkoda mu podlać 😉

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ile taka konstrukcja 30x6? Jaka tam folia szeroka musi być 

Piątkę. Folie nie powiem Ci jak szerokie bo razem z foliami greckimi to pewnie te folie teraz kosztują to co tu komplet.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Kończę robić wniosek na dopłaty. Doszła mi jedna nowa działka, na mapce zaznaczona na szaro, zrobiłem geometrię granice zaznaczyły się na niebiesko, obrysowałem uprawę zgodnie z granicami i mam komunikat, że uprawa wykracza poza MKO, skorygować automatycznie się nie da bo błąd, ręcznie to samo. Jedyna opcja to zgłoszenie rozbieżności, jeśli wpisze w LPIS "uprawa wyrysowana zgodnie z granicami działki" to będzie ok w tej rozbieżności czy jakoś jeszcze inaczej dodaje się taką nową działkę?

usuwasz uprawe i dzialke, dodaj nowa dzialke, skopiuj geomterie- skoryguj do granic mko ,chyba trzy opcje sa wiec zaznac zwszystkie, jelsi dzialka byla kiedys podawan do doplat to powinno przejsc, jelsi nie to chyba wyskoczy blad i wpisujesz rozbieznosc-dzialka zrekultywowana , ja pisze

Opublikowano
29 minut temu, slawek74 napisał:

a ty zazdrośnikiem ... jaka by nie była jak najwieksza....

on to taki chytry że nic nie dzierżawi ani nie kupuje bo szkoda mu podlać 😉

a czego ja komu zazdroszczę? sławciu a nie uważasz ze to używane to trupy? za 50-60 to może by cos i kupił 

Opublikowano
46 minut temu, pedro2 napisał:

No jak to znad Ostrołęki nie przyjdzie to będzie bieda. Już jarki po górach pojaśniały, na oparach ciągną, pszenżyto się kłosi. 

Kuźwa 170kg mieszanki pół na pół z jęczmieniem i szczota. Co roku rzadziej sieję i co roku za gęsto. Co za uj 🤦 w trawę wsiałem 100kg to tak w miarę rzadko jest 

Nie przyjdzie. Szło to do nas ale poszło bokiem 

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

Siano zmokoło

Odwołali deszcz. Że nad ranem może popadać...

Ale i wyschnąć nie wyschło. Słaba pogoda.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Ot znalazłeś wzorzec 

Dzierżawa to praktycznie jedyny możliwy sposób na późniejszy wykup w moich stronach, www nie czyń wypocin że jestem głupi bo w ten sposób powiększyłem tyle razy powierzchnię swojego gospodarstwa że ty możesz o tym pomarzyć 🤭

Ja... jak gowno miałeś to wiadomo🤭 ....synku nadal daleko ci do tego co ja miałem i mam własnego 🤷‍♂️

druga sprawa to ty masz ale piochu nie ziemi 🤭

Ja bym tego nawet  nie kupował 😜

i nie kupowałem piochu 🤷‍♂️

To dobry sposób aby przyzwyczaić jelenia do ziemi ...najpierw wydoić go dzierżawa ,doprowadzi taki pole do porządku i potem kupi przepłacając aby nikt mu nie wlazł bo już zainwestował w pole ...Tu masz rację że to dobry sposób na frajera 🤭

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Nooo. I nie cholery siano nie schnie. Ale burze już odwołali.

Dajcie te chmury do mnie ja klne bo słońce i wiatr za bardzo suszy 

Opublikowano
19 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Odwołali deszcz. Że nad ranem może popadać...

Ale i wyschnąć nie wyschło. Słaba pogoda.

Nadawali na jutro 1,5mm, zwiększyli na 2. Czyli pewnie coś pokropi. Dziś kukurydzę na ziele pryskają.

Opublikowano

Pograbione jutro z rana sieczka 

Różnica pomiędzy grabieniem ursusem a fendem tylko taka że w uszach dzwoni i wszystek kurz z  łąk w kabinie uj***ny człowiek jak 🐗

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

cicho cicho chyba pada 😛

Opublikowano
14 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ja... jak gowno miałeś to wiadomo🤭 ....synku nadal daleko ci do tego co ja miałem i mam własnego 🤷‍♂️

druga sprawa to ty masz ale piochu nie ziemi 🤭

Ja bym tego nawet  nie kupował 😜

i nie kupowałem piochu 🤷‍♂️

To dobry sposób aby przyzwyczaić jelenia do ziemi ...najpierw wydoić go dzierżawa ,doprowadzi taki pole do porządku i potem kupi przepłacając aby nikt mu nie wlazł bo już zainwestował w pole ...Tu masz rację że to dobry sposób na frajera 🤭

Jeśli ziemia u Przemka to piachy, to weź Ty jak będzie obchód poproś o konsultacje bo Ci się pogarsza 🤭

Opublikowano (edytowane)

z tych zdiec co tu wstawiał to piochu widziałem i tyle 🤷‍♂️

Druga sprawa moje gospodarstwo to dwie działki rolne ...koło komina 35 ha w jednym kawałku i 20 ha  w drugim trochi dalej  ....A nie w kilkunastu działkach uj wie gdzie 🤭

syn to samo 35 ha za stodolo jedna działka ...🤷‍♂️

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jeśli ziemia u Przemka to piachy, to weź Ty jak będzie obchód poproś o konsultacje bo Ci się pogarsza 🤭

Zgadza się jak się nie wie to nie ma co mówić głupot. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

z tych zdiec co tu wstawiał to piochu widziałem i tyle 🤷‍♂️

No widzisz a Ty nie wstawiałes nic więc wychodzi na to że nic nie masz idąc Twoim tokiem rozumowania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v