Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki, pracował ktoś z was osiemdziesiątką lub pochodnymi i ścinaczem zielonek orkan2 ? Chodzi mi o wom, orkan nie ma sprzęgła "grzechotki" jak rotacyjna, w 60 wyłącza się wom i on sobie pomału obroty wytraci a jak w 385? obawiam się czy nie uszkodzi mi hydraulicznego womu gdybym po prostu wyłączył wajchą przy kierownicy

Opublikowano
8 minut temu, superfarmer02 napisał:

Bój się Boga tak w krzakach...🤬 Jadę go zkąfiskowac... Mocowanie masz SMS? 

Tymczasowo jest poza miejscem parkowania, bo upychanie jeszcze chwilę trwa...tak to jest mały SMS

23 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Pompę gdzie masz założoną ?

Pompa od wspomagania w miejscu sprężarki. Pompa hydrauliki, tam, gdzie w oryginale, tylko sporooo mocniejsza...

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Chłopaki, pracował ktoś z was osiemdziesiątką lub pochodnymi i ścinaczem zielonek orkan2 ? Chodzi mi o wom, orkan nie ma sprzęgła "grzechotki" jak rotacyjna, w 60 wyłącza się wom i on sobie pomału obroty wytraci a jak w 385? obawiam się czy nie uszkodzi mi hydraulicznego womu gdybym po prostu wyłączył wajchą przy kierownicy

Jeśli po wyłączeniu wom momentalnie staje to musisz kupić sprzęgło jednokierunkowe. To samo mam w mtz z sieczkarnia 

Takie mam

https://agrel.pl/pojazdy-rolnicze/sprzeglo-jednokierunkowe-adapter-z-6-2400nm-x-kardan?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=4612253705&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAvJarBhA1EiwAGgZl0BbHwuC5nWLJxUXWDaITaNYF058KwnQD45BCLmmYy0PG9OpEjn5aSxoCWfUQAvD_BwE

Opublikowano

Ale się obżarłem frytek na obiad 😛

Będzie można jutro kuć ziemię na pryzmie

Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał:

Do 600 kg na turze jeździ normalnie. Na więcej trzeba trochę tył obciążyć. Staram się nie brać więcej jak 750, ale nie powiem, że się nie zdarzyło

IMG_20231128_162517_578.jpg

Volant? Jak oceniasz? Znając ciebie to dlaczego akurat ten? 

Opublikowano (edytowane)

@superfarmer02 Krzysiu, bo nie doczytałem w Twoim pytaniu. Chwytak waży 130kg. To było jedno z moich głównych wymagań co do niego, obok tego, żeby był na jeden siłownik...

4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Volant? Jak oceniasz? Znając ciebie to dlaczego akurat ten? 

Nie wiem, jak oni się tam zwią. Na Leszczynku to produkują. Pierwsza moja ocena średnio. Musiałem trochę poprawić. Najważniejsza była waga i jeden siłownik, a to co było do poprawy to pikuś. Dało się robić, ale po poprawce dużo lepiej. Nie było to mocno uciążliwe, tylko była potrzebna duża prasa

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
superfarmer02 napisał:

8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Jeśli po wyłączeniu wom momentalnie staje to musisz kupić sprzęgło jednokierunkowe. To samo mam w mtz z sieczkarnia 

Takie mam

https://agrel.pl/pojazdy-rolnicze/sprzeglo-jednokierunkowe-adapter-z-6-2400nm-x-kardan?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=4612253705&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAvJarBhA1EiwAGgZl0BbHwuC5nWLJxUXWDaITaNYF058KwnQD45BCLmmYy0PG9OpEjn5aSxoCWfUQAvD_BwE

Takie podobne mam, w rotacyjnej 2.10 wytrzymywało tylko pytanie czy przy orkanie da radę 🤔

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

@superfarmer02 Krzysiu, bo nie doczytałem w Twoim pytaniu. Chwytak waży 130kg. To było jedno z moich głównych wymagań co do niego, obok tego, żeby był na jeden siłownik...

Nie wiem, jak oni się tam zwią. Na Leszczynku to produkują. Pierwsza moja ocena średnio. Musiałem trochę poprawić. Najważniejsza była waga i jeden siłownik, a to co było do poprawy to pikuś. Dało się robić, ale po poprawce dużo lepiej. Nie było to mocno uciążliwe, tylko była potrzebna duża prasa

Co poprawiałeś? 

Opublikowano

5 minut temu, superfarmer02 napisał:

Czyli wymagania mamy te same 🤭 myslelem nad w siłownikami bo łapy tak nie "majtaja" ale znowu trzeba podjeżdżać bardzo dokładnie 

Krzysiu dwoma siłownikami to się tylko belki drze. Nie upilnujesz się tak, żebyś, owijając np 50 belek nie rozdarł jednej albo dwóch. Jeszcze jak zauważysz, to pół biedy, ale często się nie dojrzy

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Co poprawiałeś? 

Doginałem łapy, bo potrafił belkę wypuścić i musiałem co jakiś czas dociskać trzecią sekcją. Po dogieciu problem zniknął

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Później spojrzę w neta, to Ci ustalę, jak to się nazywa. Teraz trochę nie mam czasu

10 minut temu, Karol6130 napisał:

Od 2013 chwytak na jeden siłownik i nie ma żadnych problemów z łapami 

U brata jest chwytak z Tolmetu od bodajże 2007 roku. Przerzucił tysiące bel. Zero problemu. Na jeden siłownik właśnie. Przy ładowarce, to węże od chwytaka strzelały nieraz, jak Lelką pozwijał...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano
35 minut temu, Baks00 napisał:

Słabo zbilansowana dawka zywieniowa

Bieda, trzeba zaciskać pasa a kartofle są swoje 🙃

Opublikowano

@superfarmer02 

https://agromichalak.pl/

Ale nie widzę w ofercie tego chwytaka. Jest inny, ale cięższy. Trzeba by zadzwonić i pytać. Gdybyś się decydował, to podpowiem. Bierz bez haków i oczek. Wspawaj sobie sam, bo jak oni Ci wspawają to🙆🤦...narysowałem baranom fachowy rysunek techniczny z wymiarami i wszystko przerabiałem. Co prawda zwrócili mi kasę, ale musiałem robić...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Tymczasowo jest poza miejscem parkowania, bo upychanie jeszcze chwilę trwa...tak to jest mały SMS

Pompa od wspomagania w miejscu sprężarki. Pompa hydrauliki, tam, gdzie w oryginale, tylko sporooo mocniejsza...

Przed chorobą włożyłem wzmocniona pompę Waryńskiego i podłożyłem podkładkę pod bezpiecznik w rozdzielaczu. Dźwigał wszystko na wolnych obrotach rozsadziło rurkę pod siedzeniem bo była butami wytarta. Poszedłem do szpitala to chłopaki ostro dali jej w kość jak wróciłem pustego tura miała problem podnieść. Pompa hydrauliczna była pęknięta na grzbiecie. 

Opublikowano

@6465 Tomek, bo żeby to dobrze działało, trzeba wyrzucić oryginalny rozdzielacz spod siedzenia. Jeszcze pompę 24l to jakiś tam będzie tolerował, chociaż też będzie mielić, ale jak dasz większą to się tak musi skończyć. Ten rozdzielacz przepuszcza 20l i względem wydatku pompy powinien mieć zapas. W moim ciapku są 2 rozdzielacza o przepływie 40l, a pompa ma wydatek 32l. Do tego ciśnienie podniesione do 170bar i już parę lat chodzi bezawaryjnie, a pracuje codziennie 

Przed chwilą, kizak napisał:

Nie mam u siebie nowej maszyny ,której bym sam sobie nie przerobił jak mi pasuje . no nie  pilarkę jedną jeszcze nie tykałem 

🤝😉

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Bieda, trzeba zaciskać pasa a kartofle są swoje 🙃

Chyba tez muszę.... 

Wyniki pobrałem mam jakąś aminotransferazę alaninową podniesioną..... 

ale cholesterol w normie, nie jak Radek @radekz200 :D  

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał:

@superfarmer02 

https://agromichalak.pl/

Ale nie widzę w ofercie tego chwytaka. Jest inny, ale cięższy. Trzeba by zadzwonić i pytać. Gdybyś się decydował, to podpowiem. Bierz bez haków i oczek. Wspawaj sobie sam, bo jak oni Ci wspawają to🙆🤦...narysowałem baranom fachowy rysunek techniczny z wymiarami i wszystko przerabiałem. Co prawda zwrócili mi kasę, ale musiałem robić...

Przerosło ich przyspawanie haków i oczek? 🤣

10 minut temu, 6465 napisał:

Przed chorobą włożyłem wzmocniona pompę Waryńskiego i podłożyłem podkładkę pod bezpiecznik w rozdzielaczu. Dźwigał wszystko na wolnych obrotach rozsadziło rurkę pod siedzeniem bo była butami wytarta. Poszedłem do szpitala to chłopaki ostro dali jej w kość jak wróciłem pustego tura miała problem podnieść. Pompa hydrauliczna była pęknięta na grzbiecie. 

Żeśta wyprowadzili tego bosa swojego, chłop w reklamie golarek do jajek musi występować...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v