Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał:

Kartofle w tym roku dobrze się urodziły,niedawno przyjechali już 3 przyczepy mają

20230904_094038.jpg

wypluj to slowo ..urodzaj to najgorsze co moze spotkac rolnia.

3 godziny temu, MonteChristo napisał:

Za 10k już kupisz, ja kupiłem akpila mix 40 jak nowy z 14r 9800

pewnie nowy mniej kosztowal 😂

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

A co kogo obchodzą czyjeś uzależnienia? To nie mój problem tylko ich.

dopoki nie spotkasz takiego na drodze..a nawet takie bzdety jak zbieranie wypitych flaszek wyrzuconych na pole..

czy w krajach nordyckich gdzie dostep do alkoholu jest bardzo ograniczony cos to dalo ?? trzeb aby poszukac badan..

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Z czego to dokładać...

A no nie wiem.  Ostatni słoi o którym pamiętałem , wykopałem i otworzyłem

1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Kwalifikat?

Tak.

1 godzinę temu, HF86 napisał:

jakiej odmiany ta hybryda i jaka norma wysiewu 🤔

Populacja Sandra. Norma jak komu pasuje. Będę siał 320szt tj 160kg . Jeszcze trzeba z tonę swojego wyczyścić bo mało.

54 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Podobno masa ludzi sieję jęczmień.Mam znajomego co handluje nasionami zbóż i mówił że jest ogromne zainteresowanie.Anzejowi sąsiad wpie.....spuscił.https://bialystok.se.pl/rolnicy-podlasie-andrzej-z-plutycz-pobity-40-latek-trafil-do-szpitala-mamy-komentarz-policji-aa-zZnr-Jxgy-DBTG.html?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=sebialystok&utm_content=post-link&fbclid=IwAR0IWt5T5czWe9OeN-qzmhbZJitPXG_PlN7ZM_V7YQg-JFQZVoIvr2eJAys

Szykuje się katastrofa na przyszły rok. Miałem 10 ha, będzie 20ha bo taki plan był już wcześniej.

Mógłbym zamienić na pszenżyto, ale to w dobie masy pszenicy paszowej i kukurydzy straciło na popularności , a wręcz nikt go nie chce 

Opublikowano

jęczmień by zszedł elegancko dla mleczakow, a odstawilem na pszenicę niestety. i bycki będą miały do oporu 

Opublikowano (edytowane)

Będzie z jęczmieniem jajo. Na jutro 1,4tony zworeczkować do siewu.. Ja osobiście chyba zasieje symbolicznie, wzamian pszenicę. 

Edytowane przez Popier96
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

dopoki nie spotkasz takiego na drodze..a nawet takie bzdety jak zbieranie wypitych flaszek wyrzuconych na pole..

Moje życie jest jak każde inne - nic nie warte. A pól przy drogach nie mam. 

1 godzinę temu, jacus napisał:

wypluj to slowo ..urodzaj to najgorsze co moze spotkac rolnia.

A mnie tam to cieszy... 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

I po 2 ha ciężkiej ziemi nie odpadli

IMG_20230904_122149.jpg

Bo Ci Zbyszek dobrze doradził i...trytytka pomogła 🤷...

2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Zazdraszczam 

1693824331665819947791818990656.jpg

U mnie to samo będzie...nie trzeba pługa...brona wystarczy...

Krzysiu, to jest 4x30 rodem ze Grudziądza🤔...

Czy 3x30 + 1x30...z tej samej fabryki...stawiam na drugą opcję...

Opublikowano
Karol6130 napisał:

12 godzin temu, konteno napisał:

wszystko kosztuje i większość znajomych z pracy mieszkania ma po rodzicach lub kupili lata temu gdy było wszystko tańsze , większość wynajmuje bo na kredyt nie stać  

a z jednej wypłaty hvja mogę robić bo koszt robocizny wszystkich osób z których pracy musiałbym korzystać przekracza moje możliwości a sam za słaby fizycznie jestem by za tak męczącą i wymagającą budowlanke się zabierać 

większość w okolicy co się buduje to działki dostaje od rodziny i pomoc w zakupie materiałów budowlanych ,  nawet fachowcy spokrewnieni z inwestorem

pozostaje czekać aż zostanę sam to może kogoś sie przygrucha 

a tak wogóle to ty już postawiłeś ? 

jakby miała charakterek to im odpłaciłaby pięknym za nadobre 

Ja mam gdzie mieszkać 

Jak by była potrzeba poprostu się buduje 

Się robi się 

20230904_091349.jpg

28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie ma takich, a nowe to cena kosmos

Nastepny bidny kawaler

Karol Ty jesteś najbardziej pracowitym człowiekiem na tym forum 🤝👏👍👍💪💪💪

Pafnucy12 napisał:

17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

🤝 🙋‍♂️  17° 

Pisałem o strajku zakupowy w rolnictwie

Słowa dotrzymuje

Nie będą doić chorymi cenami

Na wszelki wypadek trytytką to złap...

tekst z trytytka rozwalił system 😁😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał:

Gdzie tam🙆...miał u mnie dzisiaj kosić, a...fotkę tylko wstawił...a ja sam się męczę 🤭...

Opublikowano
Agrest napisał:

Kurna lenistwo kosztuje. Kupione 2,2t jęczmienia za 6000zł.

Trzeba na to sprzedać 9,2t swojego. Pewno I przyszły sezon będzie na minusie.

ceny materiału siewnego to przegięcie w tym roku

Opublikowano
Popier96 napisał:

Będzie z jęczmieniem jajo. Na jutro 1,4tony zworeczkować do siewu.. Ja osobiście chyba zasieje symbolicznie, wzamian pszenicę. 

że wszystkim będzie jajo w następnym sezonie a zacznie się w tym sezonie już na kukurydzy na ziarno bo u mnie już zapisują

Opublikowano

kacapskim ziarkiem zbijają inflację. 

niestety raczej na wszystkim co można robić na dużą skalę, to grosze zarobku będą 

Opublikowano
konteno napisał:

6 godzin temu, wojtal24 napisał:

jesteś jeszcze młody wszystko przed Toba

młody ? większość rówieśników ma juz za sobą to czego jeszcze nawet nie zacząłem 

Pamiętaj nie każdy w życiu ma równy start. nie każdemu rodzice zapisują majątek nie każdy też kto dostanie potrafi o to zadbać i utrzymać to co dostał i pomnożyć to.

HF86 napisał:

kacapskim ziarkiem zbijają inflację. 

niestety raczej na wszystkim co można robić na dużą skalę, to grosze zarobku będą 

po pierwsze to żeby był jakiś zarobek a po drugie to chyba każda gałąź rolnictwa w tym i kolejnych roku będzie słabo i zboża i owoce miękkie i mleko teraz dostaje po kieszeni może chociaż warzywa ludzia zapłacą

• Like 2
Opublikowano

nie zapłacą. 

pomocnicy władzy, czyli markety, wywra presję na zbicie w marketach, a co za tym idzie i mali będą musieli się dostosować 

Opublikowano
29 minut temu, wojtal24 napisał:

tekst z trytytka rozwalił system 😁😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣

I zarazem bardzo leniwym 

Nie jestem lepszy od reszty 

Opublikowano

ech, przez pis mam dalej na pole. 

na żwirowej za tuska zawsze było 1,2 km, teraz jak to dywanikiem asfaltowym pokryli to trasa już 1,5 🙉

Opublikowano
41 minut temu, HF86 napisał:

przegięcie to było w zeszłym. za foxa po 3800 płaciłem 

Tylko w ubiegłym roku sprzedać mogłeś 2,5t na 1t kwalifikatu i jeszcze dostać 200zł do ha obsianego kwalifikatem.

Dziś trzeba 4t sprzedać na tonę kwalifikatu, a dopłata do materiału siewnego jeśli będzie to max 60 zł do ha.

Wolę Ubiegły rok

Opublikowano

dla mnie obojętne, bo prawie wszystko bycki zjadły. 

w tym roku nie dadzą radę i z dwie patelki trzeba sprzedać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v