Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Janusz napisał:

Starsi ludzie mówią,że dawniej też w czerwcu śnieg się zdarzył.Tytoń na polu zasypało.Czyli takie anomalia pogodowe były zawsze..

Ale chociaż mają jakieś wytłumaczenie żeby łoić biedaków z hajsu. 

Opublikowano
10 minut temu, PAN88 napisał:

@Janusz dziadek opowiadał że w 1982 bodajże 7 czerwca mu ziemniaki kwitnące przymrozek złapał.

Witajcie za maj 31mm zboża po piaskach już żółte się robią

za  maj 18 mm ,mróz na samochodzie O 4 czy gora czy dół ,wszystko biało ,jak ta qq to zniesie ,jak ją ebnie to kurna krowiarze leżą i kwiczą .że ho ho . w sumie jeden może przetrzymać ,ale jak dzisiaj będzie poprawka ?  Ojciec kiedyś mówił że śnieg spadł na żyto jak rosowało  ,więc brali sznurek ,jeden po miedzy ,dugi po miedzy ,naciągali go i tak szli . Ci co tak zrobili ziarna nie mieli ,ci co nie tykali ok . Najpóżniej przymrozek pamiętam 19 czerwcz ,najwcześniej 1 września ,tak że głowy do góry ,wszystko  można poprawić  ,a daty przymrozków też .

Opublikowano

Ludzie kuźwa piw wysłał wezwanie ,bo nie zgłosiłem padnięcia krowy 😐 , a przecież byłem , ładny mają tam burdel . Jakieś konsekwencje mogą mi grozić ??

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ludzie kuźwa piw wysłał wezwanie ,bo nie zgłosiłem padnięcia krowy 😐 , a przecież byłem , ładny mają tam burdel . Jakieś konsekwencje mogą mi grozić ??

Coś takiego można przez telefon załatwić po co jeździć, co prawda krowy nie ale cielaka tak robię 

Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał:

Coś takiego można przez telefon załatwić po co jeździć, co prawda krowy nie ale cielaka tak robię 

Ale co by mi to dało w tym przypadku , ja mam 5 km do siedziby , a i podpisa złożyłem 

10 minut temu, soltys48 napisał:

% dopłat wtedy leci plus mandat

Cholera 😐😐😐

Opublikowano
kizak napisał:

Ojciec kiedyś mówił że śnieg spadł na żyto jak rosowało  ,więc brali sznurek ,jeden po miedzy ,dugi po miedzy ,naciągali go i tak szli . Ci co tak zrobili ziarna nie mieli ,ci co nie tykali ok .

Kazik, to co piszesz to i mój ojciec mówił. a to oznacza tylko jedno: albo to prawda, albo mamy tego samego ojca. 🤣

• Like 1
  • Haha 7
Opublikowano

A uj wie   miał motur 😉,angielską pięciusetkę ,czterosuw ,na jednym tłoku ,przez błoto lepiej szedł jak trzydziestka  . Mówił że na wszystkim chodził ,aby odpalić na benzynie ,nafta ,to nafta ,kurna tylko na mleku nie chciał🙆‍♀️ [mówię o motorze ,bo ojciec na oktanach ,czy cetanach nie raczej na mleku ,a że mleko mało procent miało ,to wolał ,,śmietanę'']😜

Opublikowano
Bananek napisał:

kizak napisał:

Ojciec kiedyś mówił że śnieg spadł na żyto jak rosowało  ,więc brali sznurek ,jeden po miedzy ,dugi po miedzy ,naciągali go i tak szli . Ci co tak zrobili ziarna nie mieli ,ci co nie tykali ok .

Kazik, to co piszesz to i mój ojciec mówił. a to oznacza tylko jedno: albo to prawda, albo mamy tego samego ojca. 🤣

Moja babka opowiadała, że przed wojną snieg spadł na kwitnące żyto i dalej tak samo z tym sznurkiem kto strząsał to ziarna nie miał

Opublikowano
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

A myślisz że ocieplenie klimatu to ma być gorąco 🤦 właśnie to jest ocieplenie klimatu tak to działa że mamy takie anomalie termiczne w dzień 25 w nocy -5...

To jest klimat pustynny, a nie ocieplenie klimatu 🤦

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v