Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

Gorczyca nie wysuszy mocno?

10 lat miałem tę roślinę w programie po 900 zł/ha. Przy takiej kwocie nie ma płaczu, że ciężko orać.

edit: tylko ostatni rok po tyle płacili. Wcześniej po 600 😉

Edytowane przez Bananek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To na co się rzuciłeś 🤔 

Zróżnicowana struktura i bezorkowa uprawa 

44 minuty temu, Baks00 napisał:

Chwalipięta 😉

41 minut temu, Sylwekx25 napisał:

W co wszedłeś, że tyle masz ?

Za zróżnicowana strukture po 3 punkty do ha i po 4 za bezorkowa uprawę.

Co prawda do jednorocznych traw nie mogłem zaznaczyć bezorkowej, ale za to pomogło w złapaniu zróżnicowanej struktury. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

z 15 to 12 łatwo zrobić. gorzej w drugą stronę

Racja. Przemyślę sprawę, ale z drugiej strony, jak już zmieniać, to chciałbym z hydrauliką. Rozmawiałem z chłopakami z Tolmetu przy okazji i są w stanie mi skonfigurować taki, jak będę sobie życzył. 

@Aktywnyrolnik7245 Marcin tabliczki nie ma. Ramę ktoś czyścił i malował podkładem, ale na pewno już jakiś czas temu, i pewnie zapomniał założyć. Jest zbiornik na czystą wodę, mechaniczna stabilizacja belki i rozwadniacz. Rozdzielacz zwykły. Wizualnie wygląda to dobrze. Rozpylacze do wymiany, bo są zielone i te najtańsze

Opublikowano

Ja u siebie sieje zboża, kukurydzę i trawy na gruntach ornych (życicę westerwoldzką i gorzowską), do tego dodał bym międzyplony to może jednak by się załapał 🤔🤔 muszę jeszcze policzyć i przemyśleć

Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

oczywiscie - kto bogatemu zabroni,  w lesie dzikom siac ???  moze nie wszystko wykopia i cos urosnie, po agregacie na piasku ladnie rosnie.. 

dziki ida po rzadkach -gdy jest byle jak zasiana to wykopia placami i zawsze cos zostanie. 

ty na pewno..

dziadu ty ni mosz czym i za co posiać 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Rotor tak ,ale bez noży będzie używany to sznurek jak najbardziej. Szwagier kupił jd bez sterownika , coś sam wykombinował i lata już któryś sezon 

Ciekawe czy jeszcze kupca znajdę na czerwoną sipme 🤔

Sylwek dokładnie. jak bym pokombinował to coś by uzbierał ,ale co mam rezygnować z czegoś co przynosi zyski 🤷 np zmniejszyć pogłowie żeby dostać parę groszy z ekstensywnego użytkowania Tuz ... a do tego pewnie jak Adam wspominał jest się pod butem urzędnika

Jaka ta sipma 😁

Kupiec zawsze jest tylko pytanie jakie pieniądze chcesz za nią

Opublikowano
20 minut temu, Bananek napisał:

i uj z tego bo w porównaniu do tegorocznych dopłat jestem 3500 w plecy.

rolnosmrodowiskowe masz jakieś na ten rok 🤔

Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał:

Pany jak to jest teraz ze sprzedażą cielaków po 10 dniach bo słyszałem ze pały jeżdżą.

Ale że co? Jakie pały? Po co?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Nic nie wiem na ten temat ...Jak będzie pewne info to ktoś wstawi zapewne ...Ja za leniwy tera żeby to śledzić 😜

Wczoraj przy podatku taką rozmowę słyszałem dlatego piszę że podobno 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Ale że co? Jakie pały? Po co?

Podobno jakbyś sprzedał teraz cielaka przed 10 dniami od jego zarejestrowania to przyjeżdża policja i wniosek do sądu a ktoś tam sprzedał krowę po wycieleniu przed 10 dniami i tak samo.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

No ja to jeszcze zwiększam obsadę, zmniejszanie mi nie w głowie. Słomy z glebą nie wymieszam bo wszystko zbieram i jeszcze dokupuje od ludzi, wywieźć i przyorać obornik w ciągu 12 godzin też u siebie tego nie widzę, nierealne... Piepsze te ich dodatkowe pare zł

12 godzin od zakończenia wożenia, kto to sprawdzi 

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Podobno jakbyś sprzedał teraz cielaka przed 10 dniami od jego zarejestrowania to przyjeżdża policja i wniosek do sądu a ktoś tam sprzedał krowę po wycieleniu przed 10 dniami i tak samo.

A jak kupił?

Po za tym chyba nie ma tak dokładnego przepisu że 10 dni.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

to po uj ten rotor? dla ozdoby? widać szwagier bardziej kumaty.

Eeee ty ty mam rotor bez noży, różnica w prędkości podawania masy znaczna 

39 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Żeby lepiej żarła materiał, nie jest konieczny mogę wyrzucić

Co rotor wyrzucisz 🙆‍♂️🤦‍♂️😂

Opublikowano
szymon09875 napisał:

19 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To na co się rzuciłeś 🤔 

Zróżnicowana struktura i bezorkowa uprawa 

44 minuty temu, Baks00 napisał:

Chwalipięta 😉

41 minut temu, Sylwekx25 napisał:

W co wszedłeś, że tyle masz ?

Za zróżnicowana strukture po 3 punkty do ha i po 4 za bezorkowa uprawę.

Co prawda do jednorocznych traw nie mogłem zaznaczyć bezorkowej, ale za to pomogło w złapaniu zróżnicowanej struktury. 

Szymon, np w tym roku mam Gorzowską, to żeby otrzymać za róznicowaną strukturę to musiałbym ją zostawić do końca sezonu i podać w płatności a nie siać kukurydzę po niej tak ?

Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy12 napisał:
14 minut temu, Strongman napisał:

A jak kupił?

Po za tym chyba nie ma tak dokładnego przepisu że 10 dni.

Cielak ma mieć zaschniętą pępowinę, chyba, że jest to jałówka i będzie transportowana na odległość pow. 100km to wtedy ma mieć pow. 10 dni. Te wymagania nie dotyczą sprzedaży czy kupna, tylko transportu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v