Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To wstrzymać się ?🤔

Ale grzyba z siarczanem magnezu mogę 🤔 @Agrest?

Kurna nie wiem.

Jest pora i pogoda na zabiegi to się pytasz czy za tydzień można, mija pora i pogoda to się pytasz czy można już i czy nie uszkodzi...

Siarczan ok.

Ale jak noce po 0⁰ to jaka skuteczność zabiegów?

Są rzeczy ważne i ważniejsze. Rolnik żyje wedle praw dyktowanych przez pogodę, Ty próbujesz się brać za bary z pogodą bo może wygrasz.

Jest pora to rzuca się inne prace typu podrzucanie obornika, dokrecanie blachy na dachu czy rżnięcia drzewa a robi zabiegi.

Opublikowano

0,3 tern+0,7 prokarb+0,5 tarcza łan będzie dobrze na żyto pszenżyto 🤔 co chłopaki ?

Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał:

Co wam powiem to wam powiem,  ale sucho jest😁 Kurzy się na polnych drogach.

Siewka podpięta, trzeba mocznik sypnać pod różę i młode porzeczki. Może spadnie na tyle deszczu by w korzeń przemieściło

No na polnych to tak,na polach miejscami tez sie kurzy, pojechalem od drugiej miedzy gdzie bardziej piach wiec niby szybciej powinno wysuszyc a tu klops,poczulem ze siadam,a ja probowalem do tylu uciekac,dobrze ze mialem miejsce sie bujnąc do przodu i jakos wyjechalem😀

Opublikowano
10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

0,3 tern+0,7 prokarb+0,5 tarcza łan będzie dobrze na żyto pszenżyto 🤔 co chłopaki ?

Tarcza w jakim celu?

10 minut temu, Agrest napisał:

Jest pora to rzuca się inne prace typu podrzucanie obornika, dokrecanie blachy na dachu czy rżnięcia drzewa a robi zabiegi.

Mylisz się. Wtedy robisz dla poklasku i żeby pochwalić się zdjęciami w necie żeś pierwszy..    

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Tarcza w jakim celu?

Mylisz się. Wtedy robisz dla poklasku i żeby pochwalić się zdjęciami w necie żeś pierwszy..    

Przemek nie wiem,te wszystkie YouTubery i inne yacynte dają triazola 🤷🤔

18 minut temu, Agrest napisał:

Kurna nie wiem.

Jest pora i pogoda na zabiegi to się pytasz czy za tydzień można, mija pora i pogoda to się pytasz czy można już i czy nie uszkodzi...

Siarczan ok.

Są rzeczy ważne i ważniejsze. Rolnik żyje wedle praw dyktowanych przez pogodę, Ty próbujesz się brać za bary z pogodą bo może wygrasz.

To miałem nie siać zboża jarego tylko pryskać 🤔 , tym bardziej że słabe rokowania były ozimin

To robię same grzybowki 

Opublikowano
Agrest napisał:

34 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To wstrzymać się ?🤔

Ale grzyba z siarczanem magnezu mogę 🤔 @Agrest?

Kurna nie wiem.

Siarczan ok.

do kogo Ty to mówisz 🤭😁

Opublikowano
9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To miałem nie siać zboża jarego tylko pryskać 🤔 , tym bardziej że słabe rokowania były ozimin

To robię same grzybowki 

A w prokarbie co jest?

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ty już tydzień dopytujesz, wyjechałem w piątek zrobiłem chwasta w sobotę grzyba, jutro rozsieje azot bo dzisiaj odpust, a ty dalej będziesz pytał, bierzesz się za to jak jeż do pierdolenia 

Kup jeszcze jeden psiukacz że 300l to będziesz jednym pryskał a drugi tankował 😉🤷‍♂️

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To robię same grzybowki 

Jak są słabe rokowania to po uj skracać po to żeby były jeszcze gorsze 🤔. Ja słaby gospodarz ale ty jeszcze gorszy

Edytowane przez 6465
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Jeszcze parę miesięcy i może mnie na rozsiewaczu wyręczy 😜 

Człowiek sobie odpocznie 😀

IMG_20230424_113531.jpg

Jest szansa że nie będzie mądrzejszy od ojca i zostanie rolnikiem 😉

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Łolek napisał:

Mina młodego bezcenna 

Jak moj młody z agregatem jezdzil to bylo cos podobnego. Sam pamietam jak sie podjeżdżalo pod kostki siana czy slomy to najwieksza radocha była.

Opublikowano
47 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

I Ty jesteś bidny i niekumaty🤔🤦

1 godzinę temu, Leszy napisał:

Jeszcze parę miesięcy i może mnie na rozsiewaczu wyręczy 😜 

Człowiek sobie odpocznie 😀

IMG_20230424_113531.jpg

👍👍👍. Zetor ogarnięty😉. Widać radochę w oczach😊

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Agrest @soltys48 @szymon09875 dziś już za późno na skracanie pszenzyta? Bo w środę przymrozek prognozują

a T1 w pszenżycie i życiei z takich środków da się sklecić : mam w domu tebukonazol , prochloraz , azoksystrobine , metkonazol i 1 litr widzę Tern mi się ostał to na 3 ha bym można wykorzystać 🤔 , pomożecie coś ułożyć

Tebu i azoksy na t1 bym nie dawał. 

Dwa dni ciepła wg mnie ok żeby jechać z regulacją. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

A w prokarbie co jest?

No co jest 🤔 prochloraz

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Ty już tydzień dopytujesz, wyjechałem w piątek zrobiłem chwasta w sobotę grzyba, jutro rozsieje azot bo dzisiaj odpust, a ty dalej będziesz pytał, bierzesz się za to jak jeż do pierdolenia 

Kup jeszcze jeden psiukacz że 300l to będziesz jednym pryskał a drugi tankował 😉🤷‍♂️

W piątek też chwasta zrobiłem, teraz jadę grzyby

1 godzinę temu, 6465 napisał:

🤔.  słaby gospodarz ale ty jeszcze gorszy

Oczywiście bo ja jestem dziad

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

I Ty jesteś bidny i niekumaty🤔🤦

👍👍👍. Zetor ogarnięty😉. Widać radochę w oczach😊

Mariusz nie mogę się tak ujawniać od razu

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Tebu i azoksy na t1 bym nie dawał. 

Dwa dni ciepła wg mnie ok żeby jechać z regulacją. 

Wziąłem się już za te grzybowki ,to chyba poczekam ze skracaniem. Tylko czy żyto poczeka 🤔

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
36 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

🤷🤔

To miałem nie siać zboża jarego tylko pryskać 🤔

Właśnie tak. Jak siejesz jare w drugiej połowie kwietnia, to bez różnicy czy zrobisz to 18, czy zrobisz to 22. Mniej warunków pogodowych musi Ci się zgrac żeby posiać zboże. Możesz mieć w uj mocny wiatr, może Ci popadać, może być mróz itd itd. W oprysku musi Ci zagrać więcej rzeczy, przez co okienko na oprysk masz dużo mniejsze niz na posianie zboża. Moim zdaniem jak już siejesz późno, to ważniejsze jest zadbanie odpowiednie o to, co już na polu masz.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No co jest 🤔 prochloraz

W piątek też chwasta zrobiłem, teraz jadę grzyby

Oczywiście bo ja jestem dziad

Mariusz nie mogę się tak ujawniać od razu

Wziąłem się już za te grzybowki ,to chyba poczekam ze skracaniem. Tylko czy żyto poczeka 🤔

Połącz to można mieszać. Siarczan mocznik t1 i r1 od 8lat mieszam i jest ok. W tym roku zamiast mocznika rsm 

Opublikowano (edytowane)

O  takie daje 

@szymon09875 wiem że można ale dla bezpieczeństwa dam osobno bo taka zupka może zaszkodzić. Skracanie +siarczan dam 

Mocznika nie dodaje bo miałem przypalenia 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

O  takie daje 

IMG_20230424_145519_496.jpg

@szymon09875 wiem że można ale dla bezpieczeństwa dam osobno bo taka zupka może zaszkodzić. Skracanie +siarczan dam 

Mocznika nie dodaje bo miałem przypalenia 

Jak chcesz, czas ucieka a ty chcesz jeździć kilka razy. Za chwilę to trzeba drugi raz regulować a Ty się nad pierwszym zastanawiasz 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v