Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
robert1226 napisał:

Od kilku już słyszałem bo i sporo osób poszło z Sierpca do półmleku w Raciążu i maju jedni po 1,60 inni po 2 niezależnie od litrażu bardxie od gadanego lub jakieś układy z kierownikami .

u prywaciaży często tak bywa... kiedyś w łukowie było podobnie nowym aby ,,chwycić,, dawali sporo wyższą cenę widziałem faktury 🤭

Opublikowano

Z 16 procent inflacji i wsio pasuje. Najniższych krajowych też nie można wszystkim pracownikom dać . Tu chodzi by firma utrzymała się na rynku ,a ty nie masz wyjścia ,bo masz kredyty ,i albo dostawiasz ,albo upadasz 

Opublikowano
17 godzin temu, matek0921 napisał:

Panie i panowei co myślicie o mleczarni Polmek i ich grupie w której skład wchodzi: Lacpol, Ceko, Jagr itd? 
Wl była miła pani od nich i szukają dostawców. 
jestem z południowej wlkp

Do jakiej mleczarni oddajesz mleko

Opublikowano
2 godziny temu, Peron napisał:

Mleko było po 3 zł, to w sklepie cena 3,60. Teraz po 2 zł, a w sklepie 4,20 zł. 

Pewnie podobnie jak z ceną paliwa na stacji - wyprodukowane ze starych dostaw surowca ;)

Opublikowano
2 godziny temu, sacrable napisał:

Cena się w listopadzie nie zmieniła.

W końskim chyba nie ale w innych oddziałach np Lidzbark Warmiński podnieśli 5 gr. Takie uroki prywatnej mleczarni 

Opublikowano (edytowane)

W Łowiczu sms jednorazowa premia świąteczna za listopad, ale ile nie wiadomo może ktoś wie jak było w innych latach z tymi premiami bo ja dopiero od sierpnia tam jestem.

Edytowane przez tomcio1
Opublikowano
5 godzin temu, tomcio1 napisał:

W Łowiczu sms jednorazowa premia świąteczna za listopad, ale ile nie wiadomo może ktoś wie jak było w innych latach z tymi premiami bo ja dopiero od sierpnia tam jestem.

Dowiesz się 10 grudnia albo 9 jak przyjdzie sms ile wynosi premia mleczrnia sama nie wie jeszcze jaka wysokość premi

Opublikowano
Dnia 20.11.2023 o 19:47, Pablo16 napisał:

@WitekRolnik a nie lepiej sprzedać najsłabsze sztuki i kupić coś z wydajnością chociaż 8 tys?Przecież to szkoda Twojej pracy w produkcję wysokiej jakości paszy która krowy z wydajnością 10 l na dzień w mojej opinii marnują

Ja panie kolego mam krowy gdzie srednia do zbiornika mam 16 l i uważam że pasze objetościowa mam w miare dobra tak samo dostaja wysłodki,protamilk rzepak. I kupiłem Jałówki hodowlane z pod oceny i jakoś więcej mleka od moich jałówek nie daja moja jałówka Mo wiecej daje jak Hf z papierem.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Kamil20151 napisał:

Ja panie kolego mam krowy gdzie srednia do zbiornika mam 16 l i uważam że pasze objetościowa mam w miare dobra tak samo dostaja wysłodki,protamilk rzepak. I kupiłem Jałówki hodowlane z pod oceny i jakoś więcej mleka od moich jałówek nie daja moja jałówka Mo wiecej daje jak Hf z papierem.

Ja również jestem tego zdania że kupne nic więcej od swoich mleka nie dają. U mnie czy kupna czy swoją każda to samo. 

Opublikowano
1 minutę temu, Luki99 napisał:

Ja również jestem tego zdania że kupne nic więcej od swoich mleka nie dają. U mnie czy kupna czy swoją każda to samo. 

Ja szczerze mówiąc ,zacielam swoje najlepsze krowy HF MO, I mam sztuki co dają mi po konwi na udój po ocieleniu tylko ze to jest miesiąc dwa a później spadają.Postanowiłem że kupie jałówki spod oceny wydajność 8-10k i zobacze czy będa lepsze od moich i to jest to samo . Moja jałówka Mo daje mi 22-24l dziennie a kupiona HF gdzie wydajność matki 10k 18l a dostają to samo a nawet tej hf to i trochę wiecej treściwych rzucam.

• Like 1
Opublikowano

@Luki99 Ty może musisz do okulisty🤔 Coś ostatnio masz oczy wyłupiaste 

18 minut temu, radekz200 napisał:

ooo kurła to już wam wyjdzie więcej niż w piątnicy?

To nie, ale będzie więcej, jak w Polmleku🤷

12 minut temu, Kamil20151 napisał:

Ja szczerze mówiąc ,zacielam swoje najlepsze krowy HF MO, I mam sztuki co dają mi po konwi na udój po ocieleniu tylko ze to jest miesiąc dwa a później spadają.Postanowiłem że kupie jałówki spod oceny wydajność 8-10k i zobacze czy będa lepsze od moich i to jest to samo . Moja jałówka Mo daje mi 22-24l dziennie a kupiona HF gdzie wydajność matki 10k 18l a dostają to samo a nawet tej hf to i trochę wiecej treściwych rzucam.

Co dają sztuki od matek z wysoką wydajnoscią, kiedy żywienie bez zmian🤷. Przecież to jest do przewidzenia. U mnie na wsi jeden taki hodowca, mając wydajność w okolicach 7 tys kupił z likwidowanego stada krowy o wydajności ok 10 tys. Wpompował kasę, minęło pół roku i wszystkie kupione wyjechały do rzeźni. Krowa potrzebuje żywienia adekwatnego do swoich możliwości produkcyjnych. Jeśli jej tego nie zapewnić, to samym pochodzeniem doić nie będzie

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Co dają sztuki od matek z wysoką wydajnoscią, kiedy żywienie bez zmian🤷. Przecież to jest do przewidzenia. U mnie na wsi jeden taki hodowca, mając wydajność w okolicach 7 tys kupił z likwidowanego stada krowy o wydajności ok 10 tys. Wpompował kasę, minęło pół roku i wszystkie kupione wyjechały do rzeźni. Krowa potrzebuje żywienia adekwatnego do swoich możliwości produkcyjnych. Jeśli jej tego nie zapewnić, to samym pochodzeniem doić nie będzie

nie będzie 🤑

Opublikowano
17 minut temu, Kamil20151 napisał:

Nie ma co kupować bo one nie są nic lepsze. Ja kupowałam dlatego bo przez jakieś 2 lata prawie samo byczki się rodziły. Ale mleko to samo a też myślałem że będą lepsze. 😟😬

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

nie będzie 🤑

Powiedział obrażony chłopiec, opuszczając piaskownicę...po czym z płaczem pobiegł do mamy...

Po cholerę zaczynasz głupie dyskusje, w poważnym temacie, kiedy podaję suche informacje i nie mam ochoty się z Tobą przekomarzać. Wiesz dobrze, że od 1 listopada już jest +0,20, a to druga podwyżka 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał:

może zywienia nie mam najlepszego ,ale jednak moja krowa jest w stanie dać 35 l na tym samym zywieniu 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamil20151 napisał:

Słowo klucz uważam że moje pasze- zbadaj je a potem uważaj. 

Ja też tak kombinowałem układają samemu dawkę i kasę na pasze wydałem tylko mleka nie było.

I kolejna sprawa skoro krowa daje Ci mleko przez 2 mc a potem mocny spadek to wg mnie kolejny sygnał że w żarciu czegoś brakuje 

Opublikowano
1 minutę temu, Pablo16 napisał:

Słowo klucz uważam że moje pasze- zbadaj je a potem uważaj. 

Ja też tak kombinowałem układają samemu dawkę i kasę na pasze wydałem tylko mleka nie było.

I kolejna sprawa skoro krowa daje Ci mleko przez 2 mc a potem mocny spadek to wg mnie kolejny sygnał że w żarciu czegoś brakuje 

Kwestia sztuki jedne ładnie daja mniej ale płynnie cała laktacje a nie które po 2-3 miesiacach mają spadek 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v