Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
ThePerkins napisał:

Ja już jestem w połowie V pokosu, resztę koniec października to z traw 1-1,5 belki z ha, lucerny 5... Z 4 pokossu 2 bele z ha, lucerny 7-8...

Pięknie się czyta jak to kto ile doi, jak idealne stado nic się nie psuje nie choruje tylko leją i pompują mleko a narzekają że źle... a jak jest na prawdę to kto wie ... 

Zrobiłem swoją pełnoprocjówkę przepis dostałem i chciałbym sprawdzić czy faktycznie tyle białka ma?, gdzie to się robi ?. Bo jeśli ma to 5 stów do przodu bym był ...

to że doją nie znaczy że ubytków nie ma ...

kampl napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

sama soja nie wystarczy... wydajność zaczyna się w zasuszeniu...

Rozwiń temat. Zaciekawiło mnie

taa może jeszcze w dwuch zdaniach... wiedza kosztuje i nie tylko $$$$

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

Rozwiń temat. Zaciekawiło mnie

W skrócie chodzi o to by krowę dobrze przygotować do laktacji w zasuszeniu a później zadbać o nią solidnie po wycieleniu by się solidnie rozdoiła i długo utrzymała mleko.

Opublikowano
6 godzin temu, Bercik92 napisał:

miałem soję i sypałem pół na pół i nie widziałem różnicy. łąki dzierżawione głównie na "gębę" więc odsiew nie wchodzi w grę. https://twitter.com/MarcinTyc/status/1712841441305583986 lista firm które importowany zboże z ua ciekawe po co mlekovicie zboże...?🤔😏

Właśnie z dzierżaw na gębe będe zaczynał schodzić. Wole dopieścic pewne dzierżawy na papierze, swoje grunty i mieć 60ha zadbanych niż 90 byle czego.

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

W skrócie chodzi o to by krowę dobrze przygotować do laktacji w zasuszeniu a później zadbać o nią solidnie po wycieleniu by się solidnie rozdoiła i długo utrzymała mleko.

No cóż. Odpowiedź na zasadzie: trzeba o krowę dbać, będzie dużo doic. 😃 Pytam bardziej o metodę.

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

Myślisz że to taki rarytas?

Wszystko spadło w bardzo dużych ulewach 

Tylko teraz to pewnie będzie normą, albo tak albo susza. Kiedy to pojawił się niż i padało przez 2-3 dni spokojnego deszczu

Opublikowano (edytowane)

Teraz to wogle dziwne te deszcze popada chwilę i zaraz ta chmura ginie albo tak szybko leci że mało co popada.Kiedys jak padało to cała noc i dzień a teraz to najdzie chmura i jak by z wiadra wylał to taki deszcz to dużego pożytku nie zrobi 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

A jak u was buraki cukrowe w tym roku? U nas cukrownia Dobrzelin jest problem z wyslodkami podpisali umowę z biogazownia- podobno dwoma i chłopów mają w poważaniu.... Strzała mi przywiózł za 3200  i za bardzo nie ma towaru dla chłopaka 

Opublikowano
4 godziny temu, ThePerkins napisał:

Zrobiłem swoją pełnoprocjówkę przepis dostałem i chciałbym sprawdzić czy faktycznie tyle białka ma?, gdzie to się robi ?. Bo jeśli ma to 5 stów do przodu bym był ...

Zadzwoń do przedstawiciela firmy paszowej z której bierzesz jakieś dodatki to ci to zbada

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

500l to u mnie przez cały rok nie spadnie🤣

Dzisiaj poszedl pierwszy kawałek qq pod kosę 8.7t/ha i 31%

Spora wilgotność, na mielenie idealnie. U mnie w okolicach 21-24% i nie wiem czy przy takiej niskiej wilgotności da rade zakisić się to ziarko? Wiem z własnego doświadczenia, że nawet 43% ładnie zakisło bo było w okazyjnej cenie do kupienia no ale więcej trzeba było dać bo sucha masa niska.

5 godzin temu, ThePerkins napisał:

Ja już jestem w połowie V pokosu, resztę koniec października to z traw 1-1,5 belki z ha, lucerny 5... Z 4 pokossu 2 bele z ha, lucerny 7-8...

Pięknie się czyta jak to kto ile doi, jak idealne stado nic się nie psuje nie choruje tylko leją i pompują mleko a narzekają że źle... a jak jest na prawdę to kto wie ... 

Agrocentrum robi klientom za darmo, jak obcy to 50zł analiza.

Opublikowano
43 minuty temu, ThePerkins napisał:

Też do biofeedu wysyłałem ... 

Bo jest przedstawiciel handlowy i jest doradca. Przedstawiciel opowie jaki to ich towar jest oh i ah, o cenach tylko gada, jak najszybciej towar wypchnąć i do widzenia, odpowiedzialności brak. No a doradca jednak coś pomoże, doradzi, weźmie próbke do analizy w zamian za współprace biorąc ich towar. Jeden i drugi bierze kase za sprzedaż tonażowy.

Opublikowano

Gdybyście mieli startować z poziomu słabo rozwiniętego gospodarstwa z małym areałem ziemi tzn 15 ha plus parę hektarów dzierżawy "na gębę" (po rodzinie)  ( ziemia w większości 5 klasa , łąki torfowe/rzeczne ) to co byście wybrali ?

1.Hodowla krów mlecznych 

2. Hodowla byków mięsnych

3.Hodowla jałówek mięsnych lub mlecznych 

I z czego waszym zdaniem jest się najlepiej rozwinąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v