Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Bercik92 napisał:

Ja nie widzę zalet uwiezionej🤭

Boś zaślep na stare lata😁

Edytowane przez bop23
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Bercik92 napisał:

Ja nie widzę zalet uwiezionej🤭

A  ja nie widzę logiki w tym co piszesz . Bynajmniej jakaś sprawiedlowosc ty uwiazany i krowa też,  a na wolnostanowiskowej krowa na luzie , a ty uwiazany.

Edytowane przez robert1226
  • Like 2
  • Haha 6
Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał:

A  ja nie widzę logiki w tym co piszesz . Bynajmniej jakaś sprawiedlowosc ty uwiazany i krowa też,  a na wolnostanowiskowej krowa na luzie , a ty uwiazany.

Sam mam krowy na lancuchu jak większość mniejszych gospodarstw, bo luzem to się zaczyna przeważnie powyżej 70szt i na zachodzie to średnie stada a u nas duże, jednak nie ma nic gorszego niż łańcuch dla krowy, bo ani krowa ani pies nie są stworzone do łańcucha. Dla mnie łatwiej bo wszystko w jednym rzędzie, wyciąg i przewodówka i jest szybciej to ogarnąć. Pamiętam jednak, że gdy krowy chodziły jeszcze na łąkę i w oborze były tylko na dojeniu bo u nas latem spały na dworze to nie było z nimi takich kłopotów jakie są teraz. Koszta weterynaryjne były znikome a dziś wzrosły kilkukrotnie, pojawiły się problemy z rozrodem bo krowom od stania na betonie siadają stawy, niektóre to wstają jak kaleki, dziś potrafią się dziać rzeczy o których wcześniej bym nie pomyślał, ok pierwsze pół roku jak przestały chodzić było jeszcze normalnie a potem się zaczęło, od zeszłego roku zacząłem szczepić przeciwko BVD i coś to dało ale szału nie ma, gdybym miał możliwość to wróciłbym do wyganiania ale niestety jest jak jest i z czasem prędzej zlikwiduje hodowle niż postawie nowy budynek, no niestety. Dlatego jedyną sprawiedliwością z tego że krowa stoi na lancuchu to pogorszenie jej stanu zdrowia i tym samym więcej problemów dla hodowcy. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja rozumem że jak masz 40-50+krów to luz jest lepszy i nie ma dyskusji, ale jak masz 20-30 to uwieziówka jest lepsza organizacyjnie. Tyle że wtedy wypas to podstawa bo nie to same problemy jak @Grinch1 pisze.

Za dużo ekologów i obrońców praw zwierząt się na tym świecie narobiło🤦🏻‍♂️

Edytowane przez RusiL
  • Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Grinch1 napisał:

Sam mam krowy na lancuchu jak większość mniejszych gospodarstw, bo luzem to się zaczyna przeważnie powyżej 70szt i na zachodzie to średnie stada a u nas duże, jednak nie ma nic gorszego niż łańcuch dla krowy, bo ani krowa ani pies nie są stworzone do łańcucha. Dla mnie łatwiej bo wszystko w jednym rzędzie, wyciąg i przewodówka i jest szybciej to ogarnąć. Pamiętam jednak, że gdy krowy chodziły jeszcze na łąkę i w oborze były tylko na dojeniu bo u nas latem spały na dworze to nie było z nimi takich kłopotów jakie są teraz. Koszta weterynaryjne były znikome a dziś wzrosły kilkukrotnie, pojawiły się problemy z rozrodem bo krowom od stania na betonie siadają stawy, niektóre to wstają jak kaleki, dziś potrafią się dziać rzeczy o których wcześniej bym nie pomyślał, ok pierwsze pół roku jak przestały chodzić było jeszcze normalnie a potem się zaczęło, od zeszłego roku zacząłem szczepić przeciwko BVD i coś to dało ale szału nie ma, gdybym miał możliwość to wróciłbym do wyganiania ale niestety jest jak jest i z czasem prędzej zlikwiduje hodowle niż postawie nowy budynek, no niestety. Dlatego jedyną sprawiedliwością z tego że krowa stoi na lancuchu to pogorszenie jej stanu zdrowia i tym samym więcej problemów dla hodowcy. 

Ja mam na łańcuchu 12 lat  krowy a jałówki luzem   o nie ma wcale więcej problemów z nogami jak  dawniej co były pastwiskowa w.... A jak  krowa ma ruję to trzeba jeszcze uważać żeby  się z łańcucha nie zerwała.....

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Nie wiem czemu tak aż się rozwodzisz nad czymś oczywistym.

Ano dlatego, że to żadna sprawiedliwość dla tej krowy że jest uwiązana. To jest dla niej krzywda. Ani mi ani Tobie ani nikomu innemu nikt nie każe tak utrzymywać zwierząt, że w większości wypadków nie da się inaczej to już co innego. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Grinch1 napisał:

Ano dlatego, że to żadna sprawiedliwość dla tej krowy że jest uwiązana. To jest dla niej krzywda. Ani mi ani Tobie ani nikomu innemu nikt nie każe tak utrzymywać zwierząt, że w większości wypadków nie da się inaczej to już co innego. 

Nie wiem kto gorzej uwiazany ta krowa czy właściciel 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bop23 napisał:

Ja mam na łańcuchu 12 lat  krowy a jałówki luzem   o nie ma wcale więcej problemów z nogami jak  dawniej co były pastwiskowa w.... 

Ja od 4 lat trzymam krowy przez cały rok w oborze i jedyne problemy u nóg to racice które trzeba obcinać 🤪 gdybym miał możliwość (obora wolnostanowiskowa) to bym wypasał krowy ale nie wyobrażam sobie aby ponad 40 sztuk wiązać na stanowiskach zwłaszcza młode które są dzikie... Ogólnie mamy dość dzikie krowy które żadne ogrodzenie nie jest im straszny czy kolczatka pastuch lub siatka

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, vodz napisał:

Wydaje mi się ze trochę przesadzasz z ta hekatomba krów na lancuchu. Dobrze poscielone, nakarmione, wydojone, zadbane.

Dokładnie. Jak urodzisz się na łańcuchu, jak niektóre psy, krowy albo hodowcy to takie życie wydaje się jak najbardziej normalne i spoko 😁

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Opublikowano

Jak widzę te szczęśliwe krowy luzem jak chodzą po tej posadzce 15 cm gówna i ta krowa w tej breii upiepszona  po same uszy (jak w ciemnoszyjach np.) to naprawde piekny widok i te szczescie aż gownem pryska, moje chociaż na łańcuch ale leżą  w suchej słomie i  czyste .

• Like 7
  • Thanks 2
Opublikowano
26 minut temu, robert1226 napisał:

Jak widzę te szczęśliwe krowy luzem jak chodzą po tej posadzce 15 cm gówna i ta krowa w tej breii upiepszona  po same uszy (jak w ciemnoszyjach np.) to naprawde piekny widok i te szczescie aż gownem pryska, moje chociaż na łańcuch ale leżą  w suchej słomie i  czyste .

Też to widziałem że sie nie wstydzili pokazać 😂 wszystko ma swoje plusy i minusy 😃

Opublikowano

U mnie jałówki chodza luzem w oborze i mają wygon na dworzu. Krowy na łańcuchu są jakieś 3 miesiące, pod koniec marca idą na wygon a od połowy maja już na pastwiska. Nie wyobrażam sobie cały rok siedzieć w oborze z widłami i łopata i pod ryj żarcie nosić i gnój 2 razy dziennie wypychać.

Opublikowano
16 minut temu, pedro2 napisał:

Bercik co Ty tu pierdaczysz, przecież sam masz na uwięzi bydlaki 🤔

No mam (ale tylko krowy) .. Niestety... Ale nie jestem zwolennikiem łańcuchów. Nawet psa nigdy nie trzymaliśmy na łańcuchu 

Opublikowano (edytowane)

@Bercik92 nie martw się już niedługo będziesz zadowolony jak zakażą chowu na uwięzi tylko ciekawe ilu hodowców będzie stać na zmianę systemu utrzymania i wtedy ta dobroć się zacznie

Edytowane przez pawlak2507
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v