Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kizak napisał:

A ja myślałem ,że kilka parek było ,a tu zapałkę na cztery ,a pół litra na raz ;) [taki obiegowy żarcik]😐

jak się pokombinuje to i na kilka litrówek się uskrobie 🤪 w nałóg można by popaść 😁

Opublikowano

Aaa :D u mnie robią zawsze z badaniem plus nasienie deponują w rogu macicy do którego owulacja jest i skuteczność  zadowalająca. Teraz już tylko jałówki sexem robimy lżej się zawsze cieli jak ma jaloweczke. 

• Like 2
Opublikowano

Wydawało mi się kiedyś że z bykami krowa później się cieli ale chyba mi się tylko wydawało. W takim przypadku ciele było by większe. Rasowe HF o zmoro jeśli chodzi o byki to kręgosłupy, mały łep, długie szczególnie tylne kończyny. Co innego inne rasy. Ostatnio miałem byka LM. Miał być mały z papierów ale krowa ze trzy tygodnie przechodziła względem HF i z 70 kg miał.

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

Chłopie przeważnie to są osoby już przed emerytura którzy nic innego w życiu nie robily ja nie raz słyszałem że nie zlikwiduje bo co ja będę robił jak ja tylko to robiłem nic innego nie umiem mam już z 50 parę czy 60lat itd... tu naprawdę nie chodzi o zarobek z kilku krówek tylko o to żeby się czymś zająć...

No przecież wiem. A już dodam że w rolnictwie to o ile zarządzanie stadem i polem wymaga umiejętności to ogrom pracy jest często właśnie dla takich dziadków lub robota którą każdy głupi będzie umiał zrobić. 

Opublikowano
Akardin napisał:

Jak tam u Was z parametrami w mlekovicie ? U mnie strasznie spada wszystko a próby które robię w innym laboratorium wychodzą bardzo dobrze ..... Tak opierdalają w biały dzień .... 

Niestety jest to bardzo denerwujące że co miesiąc po kilka k przycinają na wypłacie w ten sposób. Człowiek by chciał rozwijać chodowle, ale jak widzę jak mnie traktują jako kontrahenta to się odechciewa wiązać z tym przyszłość.

Opublikowano
4 minuty temu, Burn001 napisał:

Niestety jest to bardzo denerwujące że co miesiąc po kilka k przycinają na wypłacie w ten sposób. Człowiek by chciał rozwijać chodowle, ale jak widzę jak mnie traktują jako kontrahenta to się odechciewa wiązać z tym przyszłość.

Zawsze możesz iść do mleczarni gdzie na starcie będziesz miał -20gr ale lepsze parametry xD

Opublikowano

Jest jeden skuteczny sposób żeby nie denerwować się parametrami w mlekovicie. Jak otwierasz kopertę z fakturą trzeba szybko zasłonić ręką sekcję z tłuszczem i białkiem i skupić się na cenie. Jest to jedyna skuteczna metoda. U mnie pomogło i mogę polecić 

Opublikowano
10 godzin temu, Troker1979 napisał:

Wydawało mi się kiedyś że z bykami krowa później się cieli ale chyba mi się tylko wydawało. W takim przypadku ciele było by większe. Rasowe HF o zmoro jeśli chodzi o byki to kręgosłupy, mały łep, długie szczególnie tylne kończyny. Co innego inne rasy. Ostatnio miałem byka LM. Miał być mały z papierów ale krowa ze trzy tygodnie przechodziła względem HF i z 70 kg miał.

Dlatego ja już nie kryje lm mniejszych sztuk bo zawsze tak miałem że krowa przenosi z 2 tygodnie i porody do cięższych trzeba zaliczyć 

Opublikowano
13 godzin temu, slawek74 napisał:

byków nie zamierzam trzymać.... a koledzy dwa lata wstecz o tym szieleniu pisali a że miałem sztuki ustawiane po kilka na raz więc spóbowałem i się udawalo a to ,,110%,, to taki że tak powiem przykładowe że da się więcej niż jedno ciele ze słomki jałówki z tych prób będą teraz kryte akurat sam inseminuję i wiem że się da ....

Mi się ostatnio wycielily 3 jalowki , które pokryłem jedna słomka i dały 3 jaloszki. Ale to pierwszy przypadek,  a chyba że 3 razy tak próbowałem. Ale mialem już 2 razy że jedna krowa dała dwie jaloszki bliźniaczki,  a druga z tej słomki byczka. A dzielenie na pół to u mnie norma.

• Like 1
Opublikowano
Pablo16 napisał:

10 godzin temu, Troker1979 napisał:

Dlatego ja już nie kryje lm mniejszych sztuk bo zawsze tak miałem że krowa przenosi z 2 tygodnie i porody do cięższych trzeba zaliczyć 

pierwszy lepszy z lm nie koniecznie będzie mały tu też trzeba dobierać by rodziły się małe cielaki... sam niedawno odbieraĺem poród od jałówki pokrytej lm (była to jej ostatnia szansa) i cielak był spory a zwłaszcza na jałówkę teraz zamówiłem lm z urodzeniem małe cielaki

Opublikowano

Tylko że te droższe nasienie niekoniecznie jest lepsze. Jak za dużo w genetykę zajść to potem krowy na wkładki trzeba ustawiać i zastrzyki bo wogóle cyklu nie mają. 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Proxima84 napisał:

Tylko że te droższe nasienie niekoniecznie jest lepsze. Jak za dużo w genetykę zajść to potem krowy na wkładki trzeba ustawiać i zastrzyki bo wogóle cyklu nie mają. 

bierz mniej... ☘️

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, ThePerkins napisał:

Sami zacielacie ?, u mnie od tej pory co insyminator się rozbił samochodem katastrofa z skutecznością i zastnawiam się czy kursu nie zrobić... 

Proponowałbym na odwrót. Najpierw spróbuj się nauczyć zacielać, potem idź na kurs

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v