Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, MrMateusz95 napisał:

Mlekpol by mnie przyją tylko czy tam jest dużo lepiej ? Pocieszeniem w Mońkach jest premia na koniec roku, przez co cena się wyrównuje. W tamtym roku było 25 gr do kg sprzedanego surowca.

W mlekpolu przy podobnych parametrach miałem 2.12brutto

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał:

Nie liczyłbym w tym roku na jakiekolwiek premie gdzie kolwiek.  

No i prawidłowo  że nie liczysz, to premia dla producentów mleka  nie zwykłych zjadaczy masła .

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

No i prawidłowo  że nie liczysz, to premia dla producentów mleka  nie zwykłych zjadaczy masła .

Ale mimo to ser z sierpca kupię 😊

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Matmen napisał:

No spadły niestety Mońki z ceną bo niestety robią głównie sery a tam chyba najgorzej, z jednej strony cena w takiej sytuacji musi spaść by się nie zadłużać i później tego nie spłacać a z drugiej strony krew człowiek zalewa  jak ktoś za taką samą pracę dostaje 50-70 gr więcej za litr. W tamtym roku w porównaniu z mlekpolem cena była na równo może nawet 2grosze przewagi dla moniek

Mońki chyba wcześniej były sporo przed mlekpolem.

Co by nie było nawet jeśli wyrównają premią na koniec to zdecydowanie mlekpol bym wolał. Jak ktoś ma jeszcze gromadę udziału w tych mniejszych mleczarniach to przy obecnej sytuacji 😬

• Like 1
Opublikowano
Krowiarka napisał:

Dnia 18.08.2023 o 14:52, komizmo napisał:

Kiedyś z Sierpca też brali, ale co było później nie wiem. Kiedyś Prezes na zebraniu opowiadał, że degustujący z delegacji zjadł na raz ze 20 deko sera żółtego tak mu smakował 😄

Darmowe to pod korek 😄 a potem karnet na klozet i tyle go widzieli 🤣

Opublikowano
27 minut temu, DanielFarmer napisał:

Nie tylko u Ciebie tak Krzychu....jak nie z prawej to z lewej,a 15km ode mnie w linii prostej 50mm w dwa dni

Kolno- Łyse przez pola rzeki płyną 

Opublikowano
22 minuty temu, pedro2 napisał:

Stoi, ale i jakie natężenie deszczu... Nie widziałem jeszcze chyba czegoś takiego. 

Zgadza się natężenie deszczu jest konkretne. Szkoda że tylko w wybranych miejscach. Okolice pozalewalo i tak jak mówisz potoki się porobiły. Wiadomo trochę szkód narobiło gdzie nie gdzie ale to jest pikuś przy tym co ta woda podratuje uprawy. Zwłaszcza jak pada 2 czy 3 dzień z rzędu i ziemia zdążyła nasiąknąć to ładnie się wchłania 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Mońki chyba wcześniej były sporo przed mlekpolem.

Co by nie było nawet jeśli wyrównają premią na koniec to zdecydowanie mlekpol bym wolał. Jak ktoś ma jeszcze gromadę udziału w tych mniejszych mleczarniach to przy obecnej sytuacji 😬

A ja akurat w tej kwestii wolał bym Mońki gdzie udziały masz wypłacone praktycznie od razu (po walnym) , w mlekpolu nie podoba mi się przymusowe paczki i prywatni przewoźnicy .

Okolice Białegostoku okrągłe 0 deszczu już będzie chyba z 10 dni bez deszczu a może i więcej i kukurydzą zaczyna cierpieć i trzeciego pokosu zrobiło się mniej niż tydzień temu ale przez te żniwa nie wyrobiłem się z nim

Edytowane przez Matmen
Opublikowano

Mlekovita centrala 10-15tyś 4.15 tł, 3.15 bi, 2,12 brutto 

Co do deszczu to też dziś takie burze obok przechodziły, a u mnie spadł taki spokojny deszczyk ale nie za dużo. Ostatnio padało prawie 2tyg temu a 4 pokos to w sumie wygląda dużo gorzej jak tydzień temu i pewnie w poniedziałek będę ciapał co jest ... 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Swizdu gwizdu wszystkie deszcze poszły w pizdu. Ale alercik oczywiście przysłali jaki to armagedon miał być 

U mnie to samo. Obrzeżami pada a u nas nawet nie pokropi. Mam 44 lata. Jak żyje to jeszcze nie widziałem takiej biedy jeśli chodzi o trawy. Pierwszy pokos 30 pare procent no i po tym trawy umarły. Nawet na wypas nie ma nic. Tylko  mlecz, chwasty i trochę koniczyny. U mnie górki  i pagórki  i nawet jak skompo popada do efekt mizerny.

O dziwo w tych warunkach pszenżyto ponad 8+ i kuku też nieźle jeśli chodzi o masę ale jak nie popada to kolba nie naleje. Dobrze że coraz późniejsze odmiany sieje więc są jeszcze widełki czasowe. Bo było by już po ptokach.

Kurde 4 pokos. Zazdroszczę u nas nie było drugiego.

Opublikowano
49 minut temu, Matmen napisał:

A ja akurat w tej kwestii wolał bym Mońki gdzie udziały masz wypłacone praktycznie od razu (po walnym) , w mlekpolu nie podoba mi się przymusowe paczki i prywatni przewoźnicy .

Okolice Białegostoku okrągłe 0 deszczu już będzie chyba z 10 dni bez deszczu a może i więcej i kukurydzą zaczyna cierpieć i trzeciego pokosu zrobiło się mniej niż tydzień temu ale przez te żniwa nie wyrobiłem się z nim

No to zastanów się czy czasem nie jest dobry moment na wyrwanie tych udziałów, a w mlekpolu od nowa sobie zbierzesz. Bo może być i tak z tego co Grzesiu pisze, że nie będzie kto miał odebrać mleka nie mowa o udziale. 

Nie wiem, Twoja sprawa, z taką ilością, ceną i możliwością przejścia chyba bym się długo nie zastanawiał.

Na pogodę nie mamy wpływu, deszczownia i cała infrastruktura to duże pieniądze i dodatkowe obowiązki. 

Ja z kartoflami jestem w ciemnej doopie, ratują mnie duże zapasy i cena sianokichy, słomy i siana. 

Opublikowano
DanielFarmer napisał:

Nie tylko u Ciebie tak Krzychu....jak nie z prawej to z lewej,a 15km ode mnie w linii prostej 50mm w dwa dni

rano też nie padało u was ? Zambrów zalany w 2 godziny spadło u mnie 55 l a u znajomych ciut wcześniej co mieszkają to 80-90 l

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v