Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem wam zaczyna robić się dość ciekawie.. podejrzewam że pod koniec tej dekady nawet większe gospodarstwa przestaną powiększać swój areał bo ziemia będzie kosmicznie droga. 

Na pewno ludzie muszą zmienić myślenie i przejść z wielkich produkcji na produkcję na mniejszą skalę ale bardziej wydajną wtedy towaru (mleka)  będzie brakowało na rynku i ceny będą lepsze = większa opłacalność. 

Wiadomo dużym problemem jest też to że mamy coraz cieplejszy klimat i słabsze plony co jeszcze bardziej będzie powodować zmniejszanie stad oraz wzrost cen ziemi.

Musi nastąpić zmiana sposobu myślenia , zmiana kulturowa w polskim mleczarstwie (ale i nie tylko) ludzie muszą zrozumieć że czasy się zmieniają i nie będzie tak jak jest jeszcze teraz i kiedyś.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Kwestia skąd się kupuje. Na północy ciężko coś trafić godnego ale już na południe za warszawa sprzedają dobre belki z siewnych traw po 80-120 zł bo nie mają co z tym robić jak co chwila pada bo pogoda dopisuje. Znajomy ostatnio przywiózł dwa transporty siewnej trawy po 235 zł go wyszła belka z transportem. W tamtym roku też ludzie krzyczeli za ha kukurydzy i po 15 tys a później sprzedawali po 6-7. Napalency dadzą i w tym roku po 10 tys za byle co. Nie ważne że ziarna będzie 3-4 tony albo i mniej . Ja będę wolał zapłacić za mokre ziarno i wpakować to w rękaw i chociaż będzie wiadomo że jest konkretny towar. Albo wysłodki kupić o ile z cena też nie będą głupiec pośrednicy. Chociaż jak ktoś wspomniał wcześniej ludzie nie narzekają na suszę w burakach. Pożyjemy zobaczymy. 

Ja też chyba skoszę ile będzie resztę ziarnem będę ratował, bo na pniu to raczej bez sensu. Tak zasiane w tym roku z zapasem to może nie będzie źle 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Sean_Layton napisał:

Powiem wam zaczyna robić się dość ciekawie.. podejrzewam że pod koniec tej dekady nawet większe gospodarstwa przestaną powiększać swój areał bo ziemia będzie kosmicznie droga. 

Na pewno ludzie muszą zmienić myślenie i przejść z wielkich produkcji na produkcję na mniejszą skalę ale bardziej wydajną wtedy towaru (mleka)  będzie brakowało na rynku i ceny będą lepsze = większa opłacalność. 

Wiadomo dużym problemem jest też to że mamy coraz cieplejszy klimat i słabsze plony co jeszcze bardziej będzie powodować zmniejszanie stad oraz wzrost cen ziemi.

Musi nastąpić zmiana sposobu myślenia , zmiana kulturowa w polskim mleczarstwie (ale i nie tylko) ludzie muszą zrozumieć że czasy się zmieniają i nie będzie tak jak jest jeszcze teraz i kiedyś.

Nie będzie już żadnej zmiany kulturowej. Jedyna zmiana będzie to że ten kryzys to koniec mleczarstwa w tym wydaniu. Koniec produkcji na małych gospodarstwach i koncentracja jej w farmach po minimum kilkaset sztuk krów. Jeżeli pójdzie za tym jeszcze upadek polskich mleczarni to te wielkie hodowle będą dymac mleko do niemieckich mleczarni z groszowym zarobkiem albo i często bez. 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Jest    taki plus   że  przy  spadku cen   ludziska dostawiali  sztuk  aby  więcej  oddać  ,  przez suszę   to  się   nie  sprawdza więc    ilość  mleka  będzie spadać  , poczekamy   z  pół  roku  i  mleczarnie  będą  cierpiały   na  deficyt  towaru .

• Like 2
Opublikowano

Już z początku roku mówiłem, że potrzeba suszy żeby wszystko doszło do normy i w opasie i w mleku. Tylko żeby k**wy zaczęły dbać o nasz interes bo jak zaraz naciągną towaru od kangurów to d*pa z tego 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

🤔

30 minut temu, kokoman0 napisał:

Aj tam narzekacie. Ja nie narzekam już 4 transport 2 letnich bel jedzie w w stronę Kolna 😁

A jaki region Polski że zapas bel masz z dwóch lat ? Chyba przez ostatnie 3 lata suszy nie było u Ciebie 🤔 zapraszamy w nasze strony wtedy byś narzekał a nie dziwnie głupio cieszył. Lecz ja bym tak się nie cieszył bo kiedyś rolę mogą się odwrócić....

Edytowane przez artur12441
  • Like 1
Opublikowano

aplikacja suszowa dziala tak jak wszystko w tym panstwie-czyli moze kiedys zacznie...

mleczarnie beda mleko z niemiec sprowadzac ??? swieze na podlasie to na pewno 😂.

w niemczech tez sie nie oplaca, tez brak nastepcow,tez likwiduja produkcje.

ser zolty w biedronce na promocji swiatowid - 19,3 zl , mleczrnia ktora go produkuje pewnie niedlugo podzieli los kazdej, ktora takie promocje robila..

Opublikowano

A teraz pytanie za miliard. Co wpisujecie w kosztach na zakup pasz w związku ze stratami?  Pelnoporcjowke kupuje co miech więc pewnie odpada. Ale mam fakture rr na zakup zboża paszowego, to już podejdzie pod to?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ChiquitaB napisał:

Pelnoporcjowke kupuje co miech więc pewnie odpada. Ale mam fakture rr na zakup zboża paszowego, to już podejdzie pod to?

A pełnoporcjówka to nie zakup pasz? dlaczego ma odpadać.   Przelej ten miliard mi ino na konto.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Tam trzeba wpisać co się kupiło? A nie tylko kwoty? Każda pasza to pasza. U nas w zeszłym roku suszę uznali. Ale jakoś nic nie płacili. Tylko ta nadzwyczajna pomoc 2600 na rodzinę było czy jakoś tak

Edytowane przez kat
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Zgłaszał ktoś przez aplikację suszowa? Bo mi błąd wywala o nieudanym pobraniu informacji o zwierzetach

A co zgłaszałeś przez tąaplikacje?

Opublikowano

Nic to nie da, że dodacie fotki, faktury. Ja rok temu tak zrobiłem i mi nie przyznali bo wyszło, 0.7% szkód xD . Gdzie prawie za 10tyś sianokiszonki kupiłem, ale somsiad dopłatowiec co 2 pola miał dalej to już u niego susza była ... xD . Pewnie jak rok temu znowu dostaną Ci po kilka ha co sieją aby siać albo i w dzierżawy oddają bo to elektorat na wybory bardzo potrzebny ... 

• Like 4
Opublikowano

Chyba wszędzie tak było :D sam też dostałem całe 0,2 albo 0,4%, 5 tyś na zboże i cały zapas objętościówki poszedł, szwagier co sieje kilka ha żyta a resztę ugoruje prawie 30% straty :) 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, MaloSypiam napisał:

Szybka burza przeszła przez Kielce i poszła na wschód 

No mnie właśnie zahaczyła i w ciągu niecałej godziny spadło 25 litrów i wygląda że na tym nie koniec a za lipiec  już 125 litrów opadów.

IMG20230724204438.jpg

IMG20230724204439.jpg

Edytowane przez MariuszDe
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v