Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, konradek88 napisał:

Jeszcze trochę to zaczniecie pisać że mleko z Ukrainy przywożą beczkowozami do gnojowicy 😉

Pewnie już mlekociąg budują. Albo tym ropociągiem puszczą. Rury gotowe, a podobno zachód ropy nie bierze to na co puste ma leżeć 🤦

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Mateusz1q napisał:

To wina tańszego surowca dzięki którym można maksymalizować zyski czy ujowego kierowania zakładem przez zarząd?

Moim zdaniem nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi.  Zarządzanie to podejmowanie decyzji często uda się czy się nie uda itd. Na pewno błędem i psuciem rynku są zachowania które opisałem wyżej. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Największym błędem jest przejmowanie kolejnych zakładów przez molochów i potem robia się duże koszta bo zakład dziala tylko na 50% no więc trzeba surowiec skombinować. I się zaczyna przywożenie byle czego aby dużo było żeby zaklad wychodził na plus. Tyle lat mija i żadna spółdzielnia nie wzięła przykładu z Piątnicy że liczy się jakośc a nie ilość. Po co gonić za króliczkiem i zwiększać bez namysłu, przy okazji pchać się w dziesiątki jak nie setki milionów kredytów na różnego rodzaju budowy czy modernizacje. No ale przy takich inwestycjach idzie najwięcej kasy wyprowadzić, ludzi swoich poobsadzac z dobrymi pensjami i tak w każdym zakładzie. I grosz do grosza i potem robia się z tego setki mln nie potrzebnych kosztów. Ale potem jednen czy drugi prezes się pokaże i sam siebie zachwala że oni są liderami polskiego mleczarstwa. No ale jak im pensja z roku na rok rośnie tak jak i innym pracownikom to jak ma myśleć. Wszystko jest ok a to że rolnikowi dzieki któremu to wszystko funkcjonuje cena coraz bardziej spada to pryszcz. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 3
Opublikowano
10 godzin temu, greg1985 napisał:

Ja też brałem dotacje . Ale mam zapas paszy a zwiększyłem stado dużo i jeszcze zostaje . 

Jeszcze ten i następny rok i koniec ale to na luzie . 

No kurcze suszę trzeba mieć wliczoną w nasz biznes bo na styk to może być płacz i zgrzytanie zębów nie dość że trzeba kupować jałówki żeby  biznes planem się zgadzało to jeszcze i pasze po drogiej cenie 🤷🤷🤷

Ale kiedyś kto o tym myślał, a później kończyło się na braku środków na paliwo 

10 godzin temu, Krowiarka napisał:

Dobrze, że ja jałówek nie muszę kupować tylko sprzedaję 😁

W tym roku może być ciężko, zwłaszcza że nie kredytujesz 

Opublikowano
54 minuty temu, pedro2 napisał:

Pewnie już mlekociąg budują. Albo tym ropociągiem puszczą. Rury gotowe, a podobno zachód ropy nie bierze to na co puste ma leżeć 🤦

Tą teorię to już serwujesz na własną odpowiedzialność. Pamiętaj że to forum może czytać jakiś psychiatra.

Opublikowano
Dnia 20.07.2023 o 10:22, miszka16 napisał:

Tą teorię to już serwujesz na własną odpowiedzialność. Pamiętaj że to forum może czytać jakiś psychiatra.

Tu już na psychiatrę za późno...

Opublikowano
21 minut temu, Bercik92 napisał:

Tak jest co roku jak nie przed żniwami to w żniwa przychodzą deszcze 😂🤦‍♂️ po niedzieli też nadają przeplatankę 

kurła kiedy ja tera słomę zbiorę? 🤔

Opublikowano

Troche was tam przytrze tak to w okolicy wszystkie dzierżawy wybierzecie i płacicie po 3 tys plus doplata. I wszystko dookoła wykupicie i jak ja z wami mam rywalizować z 10 ha.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v