Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

A mnie naśmiewanie się z nie spełnionych planów.

I skończmy temat, bo jesteś ostatnią osobą z jaką bym chciała w ten sposób polemizować bo moja mama chorowała na tę chorobę co ty i wiem co to znaczy....

Opieprz kobito smarka i się uspokoi.

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, tomek9514 napisał:

Jeżeli ktokolwiek bierze dotacje to niech nie ma do nikogo pretensji i niech nie narzeka bo rok się wyjdzie a drugi rok się straci. Podpisujesz zobowiązania powinieneś przewidzieć te 5 lat do przodu że coś może się nie udać 

No takiej suszy to chyba się nie dało przewidzieć, bo nastarsi ludzie nie pamiętają żeby tak kiedyś się zdarzyło.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, robert1226 napisał:

To się zamknij gówniażu i przestań się wymądrzać trochę za młody jesteś kultury i szacunku do starszych , ty jak się zatniesz to końca z twoja głupota nie ma i piepszysz jak katarynka jedno w koło. 

Ojoj tylko spokojnie, wdech-wydech... W twoim wieku niedobrze się tak denerwować. Teraz to już na pewno ci tej kiszonki nie sprzedam 😁

48 minut temu, Krowiarka napisał:

Do biznesplanu ma się nijak😉 bo inflacja pozmieniała wszystkie rubryki.

No i nie można było tak od razu? Myślę, że byłaby z tego ciekawa dyskusja i nauka dla innych bo mało kto się dzieli takim doświadczeniem.  A nie nikomu nie potrzebna gównoburza 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
14 godzin temu, komizmo napisał:

30 krów może i da radę jedna osoba, ale żeby wszystko porobić z przychówkiem i dojeniem to łażenia na 10, może 8 godzin. Nawet przy zmechanizowaniu to w tym traktorze czy ładowarce musisz siedzieć, cielaki napoić, a gdzie tu doglądać wszystkiego, jakieś wycielenia,choroby, awarie. Nie wspominając pola. Chyba za bardzo ci wyobraźnia zadziałała.

Pola jak najwięcej usług. Siewy kukurydzy i jej zbiór zostawić firmom zewnętrznym. Do kiszonek też kogoś z zewnątrz. W niektórych regionach to zbiór jest w pakiecie z ugniataniem pryzmy nawet. Poza tym przestawić sobie w głowie, że nie można wszystkiego dopatrzeć. Teraz 8 porodów miałem pod rząd bez pomocy. Rano tylko cielaka trzeba było zabrać. Jeden z pomocą, ale też w nocy nikt nie koczował. Nie wycieliła się sama, to dopiero rano pomogliśmy. Trochę trzeba mniej przezywać to wszystko. Świat się nie zawali jak się z czymś przy tym stadzie spóźnimy. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krowiarka napisał:

No takiej suszy to chyba się nie dało przewidzieć, bo nastarsi ludzie nie pamiętają żeby tak kiedyś się zdarzyło.

Były jeszcze gorsze, wszystko zależy gdzie.

Opublikowano
4 minuty temu, Krowiarka napisał:

A kto powiedział że kolejny rok będzie lepszy

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Marcin133 napisał:

kto powiedział że kolejny rok będzie lepszy

Mówisz? Kurła to może jeszcze z rok niech postoją te złote bele 😁 na hektary będą zamieniać 😜

Opublikowano
31 minut temu, tomek9514 napisał:

Jeżeli ktokolwiek bierze dotacje to niech nie ma do nikogo pretensji i niech nie narzeka bo rok się wyjdzie a drugi rok się straci. Podpisujesz zobowiązania powinieneś przewidzieć te 5 lat do przodu że coś może się nie udać 

A ja będę narzekał, bo chciałbym bez dotacji, a one zepsuły rynek. Doszło do sytuacji, że żadnej większej inwestycji nie  możesz zrobić bez milionowych kredytów i kasy z UE, bo wykonawcy budynków, czy sprzedawcy ciągników te dotacje wliczają w swój zysk. Bo rolnikowi i tak zwrócą to se możemy cenę podnieść, i tak kupi z dotacją.

• Like 6
Opublikowano

Ja też brałem dotacje . Ale mam zapas paszy a zwiększyłem stado dużo i jeszcze zostaje . 

Jeszcze ten i następny rok i koniec ale to na luzie . 

No kurcze suszę trzeba mieć wliczoną w nasz biznes bo na styk to może być płacz i zgrzytanie zębów nie dość że trzeba kupować jałówki żeby  biznes planem się zgadzało to jeszcze i pasze po drogiej cenie 🤷🤷🤷

• Like 2
Opublikowano

He he. Sprzeczają się niektórzy o banały a Ukraiński walec jedzie na nas wszystkich równo. Dyskutują kto lepiej płaci. Polmlek? Mlekpol? Piątnica? A do wszystkich mleczarni jadą cysterny z krainy U, aż miło. Jesteśmy wszyscy w czarnej D i zaczynamy się w niej urządzać.

• Like 1
Opublikowano

Tak twierdzisz "Gościu"?  Ostatnio rozmawiałem z pracownikiem mleczarni, którą przejął Polmlek i jadą tam cysterki aż miło. Będziesz musiał niebawem zapłacić za tą miłość internacjonalną. Oczywiście pod warunkiem że masz bydło mleczne. Mi to już zwisa kalafiorem. Szkoda tylko tych, którzy nieświadomi wykrwawią swoje gospodarstwa. Bo tu nie idzie tylko o mleczarstwo.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Good news Sierpc już nie wypuszcza odchodzących od ręki wrócił 3 miesięczny okres wypowiedzenia.😉

Tam jest szczególnie sucho to boją się, że mleczka zabraknie.😄

Opublikowano
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

Będzie norma takie coś 

Opublikowano
7 godzin temu, miszka16 napisał:

Tak twierdzisz "Gościu"?  Ostatnio rozmawiałem z pracownikiem mleczarni, którą przejął Polmlek i jadą tam cysterki aż miło. Będziesz musiał niebawem zapłacić za tą miłość internacjonalną. Oczywiście pod warunkiem że masz bydło mleczne. Mi to już zwisa kalafiorem. Szkoda tylko tych, którzy nieświadomi wykrwawią swoje gospodarstwa. Bo tu nie idzie tylko o mleczarstwo.

Rzeczywiście rzetelne źródło informacji. Na Ukrainie nie ma mleka. Szary rolnik ma jedną czy dwie krowy a zachodni rolnicy wola zbierać zboża niż się bawić w mleko. Zresztą tylko glupi by się bawił w krowy zbierając bez wysiłku po 10 ton pszenicy ma czarnoziemach. 

7 godzin temu, greg1985 napisał:

Ja też brałem dotacje . Ale mam zapas paszy a zwiększyłem stado dużo i jeszcze zostaje . 

Jeszcze ten i następny rok i koniec ale to na luzie . 

No kurcze suszę trzeba mieć wliczoną w nasz biznes bo na styk to może być płacz i zgrzytanie zębów nie dość że trzeba kupować jałówki żeby  biznes planem się zgadzało to jeszcze i pasze po drogiej cenie 🤷🤷🤷

Trzeba mieć wliczoną. Zgadza się. Ale nie dwa lata pod rząd. W tamtym roku trawy 60-70 %, kukurydza 30-40% tego co zawsze. W tym roku trawy 40-50% tego co zawsze o ile będzie coś z trzeciego pokosu bo jak dalej tak będzie to będzie 30-40% tego co zawsze ogółem , bo na niektórych kawałkach będzie 20-30%. Kukurydzy na niektórych działkach 5% a na najlepszych 25% tego co zawsze. I jak ktoś chce mieć mleko w zimę musi teraz zainwestować kupę kasy czy to w wysłodki czy ziarno kukurydzy. Raz że trzeba będzie wywalić znowu gromadę pieniędzy na przesiewanie traw za rok to jeszcze kupa kasy pójdzie na zakup pasz a przecież też gromadę kasy się wyłożyło na uprawę kukurydzy w tym roku. U siebie mogę stado trochę ograniczyć i na styk powinienem wykarmić z tego co mam albo coś tam dokupić ale są takie gospodarstwa które już zaczynają skarmiac tegoroczny pierwszy pokos bo nic nie rośnie i do zimy będą mieli po sianokiszonce. Dostają cenę 1,3-1,7 brutto za mleko.wiec nie stać ich na zakup pasz. W tym roku myślę że co 2-3 będzie kończył produkcję 

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

"Rzeczywiście rzetelne źródło informacji. Na Ukrainie nie ma mleka. Szary rolnik ma jedną czy dwie krowy a zachodni rolnicy wola zbierać zboża niż się bawić w mleko. Zresztą tylko glupi by się bawił w krowy zbierając bez wysiłku po 10 ton pszenicy ma czarnoziemach.  "                                   

Sytuacja się zmienia dynamicznie. To co jeszcze całkiem niedawno było nie opłacalne staje się wręcz konieczne, by można było upłynnić produkcję w hodowli. Po wczorajszym ogłoszeniu przez Rosję całkowitej blokady portów ukraińskich będzie jeszcze gorzej. Całkiem niedawno niektórzy też tak twierdzili, że tam nie ma owoców miękkich i się okazało, że są. Mało tego. Te plantacje malin były pozakładane za polskie publiczne pieniądze.

Edytowane przez miszka16
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Rzeczywiście rzetelne źródło informacji. Na Ukrainie nie ma mleka. Szary rolnik ma jedną czy dwie krowy a zachodni rolnicy wola zbierać zboża niż się bawić w mleko. Zresztą tylko glupi by się bawił w krowy zbierając bez wysiłku po 10 ton pszenicy ma czarnoziemach. 

Tylko jak możesz kupić surowiec po 1-1.1zl to jesteś w stanie wyprodukować ser w cenie w granicach 13zl/kg wiec chcąc zabłysnąć w sieci wrzucasz ser w cenie gazetkowej 16.99zl i psujesz rynek bo Ty dziś sprzedałeś po 13zl/kg a jutro sieć już krzyczy że może kupić ale po 12zl/kg i szuka fraxxxa który zdejmie majxxi. Póki będzie dopływ niech i małych ilości ale taniego surowca a co gorsza gotowego produktu sytuacja się nie poprawi. Co raz bardziej wierze w te prognozy ze dopiero koniec przyszłego roku może się coś poprawić. Za chwilę lawiną wysypią się zakłady z wielkimi problemami bo póki co na zewnątrz jest cicho a panie i panowie prezesi modlą się żeby chociaż jeszcze miesiąc  popracować aż do momentu kiedy bank odetnie finansowanie i wtedy jak rolnicy nie dostaną kasy za dostarczane mleko zacznie się płacz i lament i zacznie się wieszanie psów na tych prezesów którym niedawno udzieliło się obsolutorium a co najlepsze broniło jak wierne psy. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano (edytowane)

A mi kierowca z mojej mleczarni mówił że z Ukrainy …………. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️😅😅😅😅😅😅😅😅😜😜😜😜trala trala lala la

Mleko z Ukrainy  przywożą w cysternach od paliwa które to paliwo jest wywożenie  do Ukrainy i my jeszcze im za to płacimy żeby tylko to paliwo wzięli 😎😎😎😎😎😎😎😎

Edytowane przez matek0921
  • Haha 2
Opublikowano
38 minut temu, grzesiu napisał:

Tylko jak możesz kupić surowiec po 1-1.1zl to jesteś w stanie wyprodukować ser w cenie w granicach 13zl/kg wiec chcąc zabłysnąć w sieci wrzucasz ser w cenie gazetkowej 16.99zl i psujesz rynek bo Ty dziś sprzedałeś po 13zl/kg a jutro sieć już krzyczy że może kupić ale po 12zl/kg i szuka fraxxxa który zdejmie majxxi. Póki będzie dopływ niech i małych ilości ale taniego surowca a co gorsza gotowego produktu sytuacja się nie poprawi. Co raz bardziej wierze w te prognozy ze dopiero koniec przyszłego roku może się coś poprawić. Za chwilę lawiną wysypią się zakłady z wielkimi problemami bo póki co na zewnątrz jest cicho a panie i panowie prezesi modlą się żeby chociaż jeszcze miesiąc  popracować aż do momentu kiedy bank odetnie finansowanie i wtedy jak rolnicy nie dostaną kasy za dostarczane mleko zacznie się płacz i lament i zacznie się wieszanie psów na tych prezesów którym niedawno udzieliło się obsolutorium a co najlepsze broniło jak wierne psy. 

To wina tańszego surowca dzięki którym można maksymalizować zyski czy ujowego kierowania zakładem przez zarząd?

Opublikowano
matek0921 napisał:

Mleko z Ukrainy  przywożą w cysternach od paliwa które to paliwo jest wywożenie  do Ukrainy i my jeszcze im za to płacimy żeby tylko to paliwo wzięli 😎😎😎😎😎😎😎😎

dobrze się czujesz?

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, matek0921 napisał:

A mi kierowca z mojej mleczarni mówił że z Ukrainy …………. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️😅😅😅😅😅😅😅😅😜😜😜😜trala trala lala la

HAHA, będziesz miał tralala, jak się porobi to co ze zbożem czy malinami, porzeczkami

żebyś wiedział że przywożą w tych samych cysternach, bo ostatnio masło i mleko okropnie zajeżdża ropą🤬

Niektórym wydaje się że na Ukrainie czas zatrzymał się co najmniej 40 lat temu i do dziś cała Ukraina to ugory i rozpadające się chałupy w kołchozach, czas się obudzić barany, dziś już 17 mln ha ornej ziemi jest w rękach zagranicznych korporacji, plus miliony ha w rękach ukraińskich oligarchów, tam już są hodowle liczące po kilka tys krów mlecznych i powstają nowe

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v