Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 minut temu, robert1226 napisał:

Tak płacił jaśnie nam panujący prezes zuromina , a w tym samym czasie byli tacy co mieli po 1,3 zł/ l , a mleko perzutowe sprzedawał po ok 0.90zl/l

Dokładnie, niektórzy psioczyli na sposób w jaki Żuromin został przyłączony do Sierpca ale dziś nie słyszę wśród tych co zostali specjalnie złych zdań. Pamiętam za to protest pod mleczarnią, jeszcze chwilę a prezesa by na taczkach wywiezli. To że ludzie mieli różna cenę to to wiem bo kto mając wtedy 60 krów oddawał by mleko do Żuromina po niższej cenie jak mógłby wtedy iść prosto do Sierpca, wtedy Sierpc potrzebował dostawców i szukali sami po wsiach czy ktoś nie chce do nich. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra mam juz wyliczenie za styczeń.

Mleczarnia Ryki : 

Przy 22000litrów , tłuszcz 4.06, białko 3.44 - cena 2.27 netto - średnio mi wyszło 2.42 brutto ryczałt

Szału nie ma.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
5 minut temu, dantur96 napisał:

To też nie ciekawie bo pewnie później sporo zjadą w dół z ceną jednorazowo 

A u nas nie zeszli dużo jednorazowo ? :)

Najlepiej porównać ceny całoroczne, wtedy wyjdzie kto lepiej placi.

Opublikowano
22 minuty temu, Karol6130 napisał:

A co Ty masz porównać jak tu mało kto podaje średnią z roku 

Nie wiem z czego to wynika. Niby temat o cenie mleka, ale niewiele da się tu wyczytać na temat faktycznej ceny. 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Grinch1 napisał:

Dokładnie, niektórzy psioczyli na sposób w jaki Żuromin został przyłączony do Sierpca ale dziś nie słyszę wśród tych co zostali specjalnie złych zdań. Pamiętam za to protest pod mleczarnią, jeszcze chwilę a prezesa by na taczkach wywiezli. To że ludzie mieli różna cenę to to wiem bo kto mając wtedy 60 krów oddawał by mleko do Żuromina po niższej cenie jak mógłby wtedy iść prosto do Sierpca, wtedy Sierpc potrzebował dostawców i szukali sami po wsiach czy ktoś nie chce do nich. 

Tak jest zawsze bo każdy z Nas boi się zmian a później się przyzeyczajamy do nowej lepszej perspektywy. Grunt to brać życie w swoje ręce, nie bać się zmian i nie kierować sentymentem bo go do gara nie włożysz.  

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

No to popatrz. Wypisz wymaluj sytuacja gospodarstw mlecznych gdy cena spadnie poniżej 2 złotych 

Przecież to tylko u nich są wzrosty kosztów, u chłopa nie ma, u nich się musi zgadzać, a chłop najwyżej trochę przegłoduje i tak będzie doił i tak... U kolegi ostatnio był instruktor, dostał trochę zjebki za takie spadki ceny, słusznie czy niesłusznie to już inna sprawa. A instruktor mu na to żeby nie biadolić bo cena była fest, a w dodatku teraz nawozy i paliwo chłopom tanieje to nie ma biedy i na to też trzeba zwracać uwagę. Kuźwa jak się troszczą aby chłopu czasami za dużo nie zostało na koncie... 

Naród na wsi jest zbyt pracowity, za dużo produkujemy i mięsa i mleka, warzyw, owoców. Wszyscy pośrednicy i sieci handlowe wiedzą, że towar jest i będzie bez względu na cenę. Jeszcze teraz jak od ukrow te dziadostwo za pół ceny ciągną to już całkiem się rozbestwią. 

Teraz mają dawać dopłaty do zboża w związku ze stratami związanymi z importem od ukrow. Nosz k**wa jego mać. Łatwiej jest rozpieprzać kasę na durne dopłaty niż wziąć się i uszczelnić jakoś ten tranzyt zboża i załatwić problem w zarodku. 

• Like 8
Opublikowano
2 godziny temu, Grinch1 napisał:

Połączenie było  nie na rękę tylko tym co mieli cenę indywidualną i tym co chodzili do prezesa po extra klasę stali goście.

Opublikowano
41 minut temu, robert1226 napisał:

Połączenie było  nie na rękę tylko tym co mieli cenę indywidualną i tym co chodzili do prezesa po extra klasę stali goście.

I tacy najczęściej są przeciwni połączeniom i agonia zakładu jest ciągnięta do końca co jest najgorszym rozwiązaniem. 

Opublikowano
9 godzin temu, greg1985 napisał:

Ta suszę z 2015 roku chyba każdy krowiasz  zapamięta do końca życia 😂😂😂

U mnie akurat nie była jakaś straszna, gorsza była w 2018 

9 godzin temu, MariuszDe napisał:

Znam takich co i po 1zl będą doic,niby oni malutcy ale będą... a bo to całe życie to robiłem i co teraz będę za 50pare lat do roboty... a gdzie...a może będzie lepiej...a do emerytury niedaleko...a nic innego nie umie ...i takie tam...znam osobiście takiego co parę lat temu jak cena była gdzieś tam około 1,20-1,30 a jemu robili co jakiś czas pozaklasowe i dostawał po 70 groszy...niby przeszedł gdzie indziej ale trzyma

Ostatnio spotkałem starego znajomego i się pytał czy ciężko krowy doić bo przyszedł do niego do roboty koleś 50 lat co miał 50 dojnych bo stwierdził że za cięzko przy krowach.

6 godzin temu, Grinch1 napisał:

To najstarsza faktura jaką znalazłem, jeszcze na rodziców.... Bywało tak, że dostawaliśmy 0,7zł a w tym samym czasie trzeba było płacić kare za przekroczenie kwoty coś koło 0,9 zł. Różne kryzysy się przetrwało ale czy będę miał siłę na ten to nie wiem. 

IMG_20230206_124201604.jpg

Takiej biedy to nawet w łapach nie było, nadmiar kwoty się opchneło po 90gr i trochę dołożyłem i rozrzutnik wyszedł xD

6 godzin temu, Damianek20 napisał:

Ja też mam po 2 zł a są ludzie którzy mają po 1,8 brutto. Tyle że ta cena przy 3,6 tłuszcz.  

a inni mają pewnie więcej, tak jak w łapach jedni doją za 1,8 a inni za 2,8

Opublikowano
29 minut temu, Rrolniik napisał:

a inni mają pewnie więcej, tak jak w łapach jedni doją za 1,8 a inni za 2,8

Oczywiście że tak jest ale co zrobić, mi po prostu szkoda bo od małego dziecka chodziłem przy krowach i się z nimi wychowałem ale po woli już nie wyrabiam bo trudno wstawać o 3.30 robić i jechać na 7 do roboty i robić 12 godzin . Żeby jeszcze ta kasa była z tego żeby coś zrobić. A tu ciągle robią wszystko żeby zniechęcic cię do tego. 

• Like 1
Opublikowano

Polecam artykuł pani Joanny Solskiej z szóstego numeru Polityki, po przeczytaniu o szóstej rano do tej pory jestem w szoku.Tam są wyjaśnione spadki cen mleka dlaczego i jak to się skończy. 🥺

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v