Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dalej demokracja Kolska czekam na artykuł w TPR jak to dobrze jest i czego rolnicy narzekają przecież wszyscy wiemy że redaktorzy czytają ten wątek. Gdzie wasz pluralizm? 

Koło vatowiec +15 tys 2,7netto tl 4,3 b 3,7 cały rok średnio 25 groszy mniej niż Mlekovita czekam na zacytowanie mnie w gazecie na styczeń -55 gr od tego

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
22 minuty temu, MariuszDe napisał:

Wszędzie są promocje masła Biedronka Lidl Dino masło z Polmleku,Mlekovity,Łowicza przy zakupie 3 od 5zł do 5,55 za szt

No tak ale reszta produktów nie tanieje . A masło to tylko promocja i po promocji. 

Opublikowano

W mlekpolu księgowość mi powiedziała dziś że "jakas mleczarnia zrobiła promocje o 70 gr więc nie sa tacy najgorsi" . Chwalić się u kogo to? 

Opublikowano
3 godziny temu, andrzej2257 napisał:

Zobaczymy co będzie dalej, jeśli nie uwalą jak większość za styczeń to jeszcze wyjdzie jako tako. Przeważnie do tych bardziej znanych mleczarni Krasnemu brakowało 20-30 gr. Jako alternatywę to najszybciej miałbym łazorko, ale tam chyba nieciekawie się zanosi teraz.

Dostałeś już fakturę? Bo ciekaw jestem czy będzie cennik na styczeń, miał być co miesiąc a tu raz jest raz nie ma. Mi wyszło przy 13k b 3.3 t 4.1 coś koło 2.60 ryczałt. 

Opublikowano

Żona zamawia produkty przez kierowcę odbierającego mleko który na to później przywozi przy następnym odbiorze mleka ostatnio przywioz masło po 6.79 .Byłem ostatnio w sklepie firmowym osm a tam masło łowickie po 5.99 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Qwazi napisał:

OSM Koło za grudzień tł 4,0 bi 3,49 0-15 tys 2,66 brutto RR 

Za styczeń obniżka z cennika 0,35 dla RR; 0,45 dla VAT. + 0,1 zł czyli pozacennikowa premia z grudnia i listopada, która dotyczy jednych i drugich

Ze 3 miesiące poczekam jeszcze 

Przecież w Kole była cena dla RR 2,56 plus za listopad i grudzień dodatkowe 10 gr premi to wychodzilo 2,66 a od stycznia w cenniku RR 2,18 to jakie 35 gr potracili wychodzi 48 gr.

Ja obniżek masła nigdzie nie zauważyłam wszedzie ceny te same jak przedtem ewentualnie promocja na 5,79 przy zakupie 3 sztuk ale wcześniej tez robili takie promocje wiec to nie jest podyktowane spadkiem produktów mlecznych, a nawet dzis czytałam artykuł ze od lutego produkty mleczne w sklepach maja zdrożeć średnio o 10% wiec skąd tak duże obniżki dla nas? 

Edytowane przez Kika6
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Dalej demokracja Kolska czekam na artykuł w TPR jak to dobrze jest i czego rolnicy narzekają przecież wszyscy wiemy że redaktorzy czytają ten wątek. Gdzie wasz pluralizm? 

Koło vatowiec +15 tys 2,7netto tl 4,3 b 3,7 cały rok średnio 25 groszy mniej niż Mlekovita czekam na zacytowanie mnie w gazecie na styczeń -55 gr od tego

Nie wiesz co napiszą ? Że oni ,,wunglem '' grzeją itd i ich drogo wychodzi dlatego takie obniżki. A jak by zaczęli modernizowac zakład  to byście mieli jeszcze z -50 groszy. Słaby zarząd tam jest skoro z cena cały czas odstają a dodatkowo mają wysokie koszta przez brak modernizacji. Chyba że te pieniądze gdzieś indziej się rozchodzą 

Opublikowano
11 minut temu, Kika6 napisał:

to jakie 35 gr potracili wychodzi 48 gr

W poszczególnych składowych ceny jest różnica 35 gr w pozycji premia. Tam było 35 gr a jest 0. Druga różnica w cenniku jest w pozycji dopłata dla płatników VAT, gdzie było 10 gr, a też jest 0. Co daje obniżkę o 35 gr dla RR i 45 gr dla VAT. No i jeszcze ta premia pozacennikowa z listopada i grudnia to kolejne 10 gr obniżki. Łącznie to jest odpowiednio 45 i 55 gr. Czy ja coś nie tak rozumiem? To poproszę o wyjaśnienie

Opublikowano
45 minut temu, Kika6 napisał:

Przecież w Kole była cena dla RR 2,56 plus za listopad i grudzień dodatkowe 10 gr premi to wychodzilo 2,66 a od stycznia w cenniku RR 2,18 to jakie 35 gr potracili wychodzi 48 gr.

Ja obniżek masła nigdzie nie zauważyłam wszedzie ceny te same jak przedtem ewentualnie promocja na 5,79 przy zakupie 3 sztuk ale wcześniej tez robili takie promocje wiec to nie jest podyktowane spadkiem produktów mlecznych, a nawet dzis czytałam artykuł ze od lutego produkty mleczne w sklepach maja zdrożeć średnio o 10% wiec skąd tak duże obniżki dla nas? 

Też słyszałem, ze nabiał w sklepach do góry 10% a może 15 % do góry bo koszty gazu, prądu i wynagrodzeń do góry. To skąd są tak wielkie obniżki za mleko?

Opublikowano
arosaw100 napisał:

48 minut temu, Marcin441 napisał: To ile u nich wyjdzie? i za jakie parametry Ostatni miałem 2.73 nicele 9000 tysięcy.. 3.7 tł i 3.6 biał brutto to u mnie 2,62 netto ponad 40k tł 4,49 biał 3,56

Opublikowano
4 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Dołek 2-3 miesiące a później co przepaść? 

Niby ma się sytuacja poprawić bo zapotrzebowanie na mleko jest. A teraz ma się dorobić każdy tylko nie my. A tak na prawdę jak będzie to wiedzą Ci którzy tym sterują.

• Like 1
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/ziaja-rynek-mleka-czeka-trudny-okres-ale-jest-nadzieja-na-poprawe,127162.html

Jeśli faktycznie niedługo rynek się odbije to będzie pięknie pokazane jak się robi biznesy i zarabia miliardy sterując rynkiem.  Zobaczymy czy się sprawdzi to co powtarzam od samego początku tego kryzysu. Według mnie to wszystko jest sztucznie wywołane aby wąska grupa osób zarobiła setki miliardów 

• Like 14
Opublikowano
17 minut temu, krzychu121 napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/ziaja-rynek-mleka-czeka-trudny-okres-ale-jest-nadzieja-na-poprawe,127162.html

Jeśli faktycznie niedługo rynek się odbije to będzie pięknie pokazane jak się robi biznesy i zarabia miliardy sterując rynkiem.  Zobaczymy czy się sprawdzi to co powtarzam od samego początku tego kryzysu. Według mnie to wszystko jest sztucznie wywołane aby wąska grupa osób zarobiła setki miliardów 

Jest szansa na poprawę ale trzeba być cierpliwym bo do jesieni może być ciężko słyszałem że cena w lato może być max 2-2,2 ale nadzieja jest. Holandia ma w ciągu najbliższych lat zmniejszyć produkcję o 1/3podobno mają już niedlugo dostawać za rezygnację z hodowli 3-4krotnosc wartości stada a żeby ich ,,zachęcić,,do tego to teraz obniżka za litr mleka 6eurocentow dużo też zależy od Chin ale oni nie chcą narazie kupować europejskich produktów mlecznych bo jest dla nich za drogi i narazie beda kupowac taniej od USA i Australii bo u nich nie ma takich zwyżek energii jak w Europie

• Like 1
Opublikowano

Unia chce ograniczać nie tam gdzie trzeba. W Polsce jakby dawali 3-4 krotność wartości stada za likwidację to pewnie 30-40% stad by zlikwidowali w ciągu tego kryzysu. 

4 minuty temu, oniak napisał:

Waska grupa zarobi, rzad ( juz po odbiciu) oglosi jak to pomogl branzy i karawana pojedzie dalej.

A jak wtedy Bros i inni będą brylować w gazetach i tv. Jak wszystko leci na łeb na szyję to się pochowali i ani widu ani slychu. I nic nie robią. Ale jak rynek sam zacznie się odbijać od dna to wtedy się znajdą ze swoimi ,,złotymi radami i przemyśleniami '' w co i jak trzeba inwestować. 

• Like 3
Opublikowano

Panie i Panowie pytanie do was, odnośnie dippingow poud9jowych dla krów. Czy jest to skuteczne, czy rzeczywiście tak dobrze zabezpiecza przed zapaleniami, jakie porównanie gdy nie stosowaliście i gdy zaczęliście stosować, czy jest różnica??? No i oczywiście np taka banka 20 kg na ile wam starcza i na jaką ilość krów. Pytam bo się zastanawiam nad wprowadzeniem to w życie a nie do końca ufam opisom bo wiadomo że zawsze napiszą ze jest to cudowne lekarstwo 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v