Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja w żadne słowo już nie wierzę. Niejednokrotnie zakłady w Polsce pokazały że nie można im ufać. W oczy mówią że jest wszystko w porządku, a potem się okazuje że zakład zajęty przez komornika i jeszcze pukają do drzwi żeby zapłacić pełne udziały. 

Mówienie, że płacimy najwięcej czy też prawie najwiecej  i że z tego powodu musieliśmy dużo obciąć to też można wsadzić sobie wiecie gdzie. Żeby było dobrze, to nikt by nie ucinał więcej jak 20 max 30groszy. 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, komizmo napisał:

Pewnie że sprzedaż krów na nich wrażenia nie zrobi. Ale może spadek skupu już tak

Spadek skupu= spadek produkcji= wyższy koszt jednostkowy produktu no to nie wiem czy tak dobrze na ceny surowca wpłynie każdy kij ma dwa końce, wg mnie dobre produkty się obronią zawsze 

Opublikowano

Jasne, że zdaje sobie sprawę z konsekwencji, ale przeczytaj co twierdzi pani Maliszewska. W sklepie może być tylko drożej. Dla nas ma być za to taniej. Wiem, że to najprostsze, ale nie zgadzam się z przerzucaniem kosztów na najsłabsze ogniwo. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

dziś u mnie też wyjeżdżają 4. Czekam właśnie na samochód . To jedyny sposób żeby pokazać że nie będziemy frajerami do golenia. 

A komu chcesz to pokazać?  

• Like 1
Opublikowano

Z Sierpca pouciekało sporo dużych rolników i kolejne wypowiedzenia leżą, a ploty chodza, że 40 groszy mają obniżyć. Ja zasuszyłam 6, cztery sprzdaję i jak faktycznie tyle obniżą to kolejne wyrzucę, bo koszt żywienia przerośnie dochód.

• Like 2
Opublikowano

Jak się w mleczarni dowiedzą że sprzedajesz 4 krowy to odrazu wszystkie obniżki wycofają

Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

Bo akurat mleczarnia żeby mogła to by zapłaciła a jak nie może to nie zapłaci 

No i ok. Poczekam aż będzie mogła zapłacić więcej żeby wrócić z ilością dostarczanego mleka. To moja decyzja i tyle.

2 minuty temu, dominik1703 napisał:

Jak się w mleczarni dowiedzą że sprzedajesz 4 krowy to odrazu wszystkie obniżki wycofają

Za to gdy dowiedzą się co ty wypisujesz w internecie to im się ciepło na serduszku zrobi

• Like 3
Opublikowano

wszyscy tak mówią a potem kupują najdroższe pasze żeby mleka jeszcze więcej było a czy to się zwróci już nie myślą.

Dużo osób rzuca ale to zazwyczaj mali dostawcy i na takich 5-10 jakiś bamber wybuduje oborę  na conajmniej 50szt i będzie mleka tyle samo

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, Bercik92 napisał:

Zaraz po spadku cen mleka zaczną się spadki cen krów na skupach 

Pisałem wcześniej że ceny za produkty w sklepach tylko w górę to nie chciałeś uwierzyć. Ten kryzys został sztucznie wywołany by koncerny goliły kasę. A jak wiem te wszystkie koncerny się są polskie tylko zachodnie. 

2 godziny temu, martin0000 napisał:

Ja słyszałem o - 20 gr, zobaczymy może pójdą po rozum do głowy 

Żeby się nie okazało że za luty zrobią te -20 gr. 

Opublikowano
7 godzin temu, komizmo napisał:

To tylko pokazuje że nasze państwo to fikcja i robi to co zachód każe. Rząd mógłby ustalić niskie ceny na gaz i prąd dla spółdzielni. Wtedy koszty wyprodukowania produktu byłyby stosunkowo niskie ale dla rolników zaplata by była przyzwoita . Zachód wtedy brałby od nas towar bo w porównaniu do ich produktów byłby tańszy ale też lepszy jakościowo. Ale wtedy polscy rolnicy byliby za bardzo konkurencyjni względem zachodu. Więc Holendrzy, Niemcy i Francuzi pogrozili paluszkiem że tak nie moze być że Polska będzie konkurencja. My mamy być rynkiem zbytu. Więc rząd nic nie robi. I żadna opcja polityczna by nic nie zrobiła. Więc mamy co mamy. 

3 godziny temu, karol091193 napisał:

Kogo wy sprzedażą krów chcecie zastraszyć? Mleczarnię? 😂 Tam już z góry jest przewidziane, że X gospodarstw odejdzie a przyjmą Y nowych i większych. Nieoficjalnie dostałem info, że jestem bardzo aktywny na różnych forach 😅 więc nie myślcie, że nikt tego nie czyta 😝 a tak po za tym pozdrawiam grono moich wiernych fanów 🤭

Tylko skąd te gospodarstwa brac? To nie studnia bez dna. Kto skończy to już nie wraca. Jak np gospodarstwo x przeniesie się z mleczarni A do mleczarni B to już w mleczarni B jest spadek skupu. Tego się nie sprzeskoczy. A nowych obór buduje się bardzo mało. Sam zresztą po sobie widzisz że jeszcze trochę i kończysz z produkcją 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał:

To tylko pokazuje że nasze państwo to fikcja i robi to co zachód każe. Rząd mógłby ustalić niskie ceny na gaz i prąd dla spółdzielni. Wtedy koszty wyprodukowania produktu byłyby stosunkowo niskie ale dla rolników zaplata by była przyzwoita . Zachód wtedy brałby od nas towar bo w porównaniu do ich produktów byłby tańszy ale też lepszy jakościowo. Ale wtedy polscy rolnicy byliby za bardzo konkurencyjni względem zachodu. Więc Holendrzy, Niemcy i Francuzi pogrozili paluszkiem że tak nie moze być że Polska będzie konkurencja. My mamy być rynkiem zbytu. Więc rząd nic nie robi. I żadna opcja polityczna by nic nie zrobiła. Więc mamy co mamy. 

Tylko skąd te gospodarstwa brac? To nie studnia bez dna. Kto skończy to już nie wraca. Jak np gospodarstwo x przeniesie się z mleczarni A do mleczarni B to już w mleczarni B jest spadek skupu. Tego się nie sprzeskoczy. A nowych obór buduje się bardzo mało. Sam zresztą po sobie widzisz że jeszcze trochę i kończysz z produkcją 

Moze to zrobic, choćby poprzez vat na gaz/energie elektryczna, UE wymaga min 5%,  

W mleczarni B nie ma spadku bo na to miejsce wchodzi inny "skoczek" 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, krzychu121 napisał:

W mleczarni B jest wzrost a w A spadek. Mam nadzieję, że o to ci chodziło tylko źle napisałeś 😉

Duże gospodarstwa mają pracowników i właściciel ma lżej bo nie musi sam wykonywać wszystkich prac( Tu nie jest potrzebny rolnik tylko ekonomista/przedsiębiorca).Kwestia siły roboczej tzn. czy będzie kogo zatrudnić za odpowiednio niskie pieniądze. A takie duże gospodarstwa będą dalej się rozwijać o ile nie zjedzą ich koszty produkcji. Małe gospodarstwo jak utnie paszę czy dodatki to jakoś to przeżyje bo nie będzie miał tak dużych strat. W dużym od razu traci dziesiątki a nawet setki tysięcy. A zakłady które nie wytrzymają konkurencji będą przejmowane przez większe zakłady tak jak ma to miejsce aktualnie lub będą bankrutowały i upadały 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
4 godziny temu, dominik1703 napisał:

Tu nie chodzi, że się wycofają czy nie, ale nie będę za darmo karmić i doić krów dających mało mleka.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krowiarka napisał:

Tu nie chodzi, że się wycofają czy nie, ale nie będę za darmo karmić i doić krów dających mało mleka.

A no właśnie także z perspektywy Twojego gospodarstwa cos to znaczy ale jeśli chodzi o rynek mleka sprzedaż 4 krow w 100 czy nawet 1000 gospodarstw do tego prawdopodobnie najgorszych ,,chabet,,nic nie znaczy

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
13 minut temu, FarmerDyzio napisał:

no właśnie czyli sprzedajesz sztuki i tak przeznaczone do brakowania 😂

Pewnie tak, ale może te sztuki mogłyby doić się jeszcze np z trzy miesiące 

Opublikowano

Pewnie, że mogly, bo mam paszę. U mnie potrafią i 600 dni doić. Pewnie, że ja jedna nic nie znaczę w  skali kraju, ale jakby tak więcej osób zrobiło to już by coś było widać. 😉

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, komizmo napisał:

Pewnie tak, ale może te sztuki mogłyby doić się jeszcze np z trzy miesiące 

No mogły przy cenie 3zl ale raczej tych co dają 30 -40 l mleka nikt nie będzie sprzedawał zresztą sam widzę co się ostatnio działo z sprzedażą krów praktycznie wszystkie były trzymane nawet te co dają 10l mleka bo przecież przy 3zl za mleko to szkoda sprzedac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v