Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A cenowo coś się zmienia na plus dla Ciebie czy tylko rośnie cena?

Wcześniej cena skakała góra dół ale jakoś zainteresowana kupnem nie było a teraz cena ciut w dół od poprzedniego ogłoszenia. 

2 godziny temu, soltys48 napisał:

I co ma to wspólnego z tym co Przemek wstawiał?

Mi też PiS działa na nerwy i co?

Jeszcze kilku takich Przemków💪 i pis może się bujać na SanEskobar. 🤪🤣😂

Opublikowano

Tak sobie rzeźbie te gówno do przecinania (jakbym wiedział ile się będę z tym pier**lił, to kupiłbym gotowe) no i tak mnie myśl naszła, że nawet nie sprawdziłem silnika 🤦 wujas co prawda mówił, że działała do końca. No i tak sobie patrzę na niego i na inne co tam mam i teraz tak (pierwsze zdjęcie to silnik, który był w przecinarke, drugi to jakiś z pólki):

- czy po zdjęciach z tych tabliczek można powiedzieć, który byłby do przecinarki lepszy? 

- czy to w ogóle nie są za małe obroty? Wujek mówił, że niby jej używał. W drugim silnikiku nie widzę obrotów, kiedyś elektryk coś u mnie robił, to mówił że ~2200, ale nie wiem jak on to niby ocenił.

- z czystej ciekawości - z czego wynika różnica wielkości silników tej samej mocy? Ten drugi jest dobre 2-3razy większy i dużo cięższy.

Mam jeszcze tylko silniki od krajzegi, ale 5.5kW i 7.5kW, to chyba lekka przesada..

IMG_20230218_111949635_copy_2040x918.jpg

IMG_20230218_112215100_copy_2040x918.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przecież za 35 to już powinien być naprawiony a nie do roboty. Sprzęgło by ogarnal ale skrzynia to brzmi niebezpieczne.

A jak już pisze to nie szuka kto dupowozu? Zawadza mi w garażu skoda felicia w benzynie. Chyba rocznik 99. Może ktoś zainteresowany to pisać.

Edytowane przez migacz
Opublikowano
daron64 napisał:

Tak sobie rzeźbie te gówno do przecinania (jakbym wiedział ile się będę z tym pier**lił, to kupiłbym gotowe) no i tak mnie myśl naszła, że nawet nie sprawdziłem silnika 🤦 wujas co prawda mówił, że działała do końca. No i tak sobie patrzę na niego i na inne co tam mam i teraz tak (pierwsze zdjęcie to silnik, który był w przecinarke, drugi to jakiś z pólki):

- czy po zdjęciach z tych tabliczek można powiedzieć, który byłby do przecinarki lepszy? 

- czy to w ogóle nie są za małe obroty? Wujek mówił, że niby jej używał. W drugim silnikiku nie widzę obrotów, kiedyś elektryk coś u mnie robił, to mówił że ~2200, ale nie wiem jak on to niby ocenił.

- z czystej ciekawości - z czego wynika różnica wielkości silników tej samej mocy? Ten drugi jest dobre 2-3razy większy i dużo cięższy.

Mam jeszcze tylko silniki od krajzegi, ale 5.5kW i 7.5kW, to chyba lekka przesada..

IMG_20230218_111949635_copy_2040x918.jpg

IMG_20230218_112215100_copy_2040x918.jpg

1400obrotów to bidnie jak na przecinarkę no ale zależy jakie masz przełożenie na kołach pasowych. Moim skromnym zdaniem do przecinarki powinien być wysokoobrotowy 2800.

Opublikowano

Obroty zależą od tarczy jakiej będziesz używał, czym większa tarcza tym mniejsze obroty. Na tarczy masz napisane obroty maksymalne i tak dobierasz przełożenie żeby "znaleźć" się w ich pobliżu. 1400 obrotów na tarczy to za mało i 1,5 kW to też raczej za mało. Szlifierki na tarczę 230 mają po 2 kW...

Opublikowano

Tarcza jest 400. Stara była już zjechana, to miała ~ 370. Właśnie też mi się wydaje, że i obroty i moc tak nie robią szału. Przełożenie jest ciężko powiedzieć jakie dokładnie. Koło przy silniku jest trochę większe niż na walku, ale nie jakoś strasznie. Kurcze żadnego więcej silnika niedużego nie mam. Potem najmniejszy to ten 5.5kW, ale to już locha wielka jest - na usialbym sporo przerabiać, no i nie wiem jakie ma obroty. Chyba narazie sprzątne to, postawie gdzieś żeby nie zawadzalo i poszukam innego silnika. Bo i tak w przyszłym tygodniu może będzie ten przód do ciągnika, muszę most jeszcze rozebrać uszczelnić, końcówka lutego to z jakieś dwa dni trzeba przeznaczyć jeszcze na wycinkę, a w międzyczasie jeszcze etat.  Myślałem, że sprawniej mi to pójdzie. Jakoś szybko ta zima zleciała.

6 minut temu, wlamaj1 napisał:

Szlifierki na tarczę 230 mają po 2 kW...

Moja chyba nawet 2.2 ma. Przedtem się nie zastanawiałem w ogóle nad tym, teraz dopiero z tym silnikiem mnie naszło i patrzę, a tam tak biednie ja tej tabliczce znamionowej. Z góry założyłem, że jak to razem chodziło, to jest dobrane dobrze.

Opublikowano

Może i silnik dawał radę ale tylko dlatego że tarcza miała za małe obroty. Robota szła tak sobie (zależy co było cięte) i chyba tarcza się szybciej zużywa przy zbyt niskich obrotach. Kiedyś miałem tarczę do cięcia założoną na "trajzedze", "krajzedze", w każdym razie zamiast piły do drewna, i przy obrotach na pewno nie przekraczających 2000 (uzyskiwanych za pomocą pasa płaskiego) coś tam się cięło, szlifowało...

Opublikowano (edytowane)

@daron64 , widziałem że gdzieś mam schowaną tą rozpiskę, tu masz obroty dla wszystkich rozmiarów tarcz, i tego trzeba się pilnować, będzie za duże to będzie palić metal, a jak za małe, to zdzierać tarczę  

Zawsze mówili że to chodzi o prędkość liniową, a nie obroty 

Jeśli będziesz miał silnik 1440obr, to musisz mieć przełożenie na kołach pasowych 1:2,6, co oznacza że musisz mieć mocniejszy silnik, bo moc ucieknie na tej przekładni 

IMG_20230218_141717_666.jpg

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

W poniedziałek zobaczę jakie przełożenie. Trzeba będzie popatrzeć po internetach, a może kto że znajomych będzie miał. 

A co z tą wielkością silników? Czemu jeden 1.5kW jest taki, że jedna ręką bo można nosić, a drugi 1.5kW w dwóch ciężko?

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś się ta uszczelka oderwie, to bardziej niż pewne, wszystko zależy od tego jak ją przykleisz, po pierwsze teraz nie ma takich temperatur żeby to kleić, po drugie, trzeba dobrze przygotować powierzchnię , oczyścić, odtluscic

Co do tego jaki rodzaj uszczelki: wszystko zależy od tego jakie masz szpary w przyczepie do uszczelnienia, wbrew pozorom za gruba uszczelka będzie stawiać duży opór przy zamykaniu burty, i szybko się zniszczy 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
Janeczko napisał:

Panowie możecie polecić jakieś uszczelki bo przyczepy bo trochę mi się przesypuje gdzie nie gdzie a wolałbym jeszcze nie piankowac

A jakie masz otwieranie górne czy dolne?

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Panowie możecie polecić jakieś uszczelki bo przyczepy bo trochę mi się przesypuje gdzie nie gdzie a wolałbym jeszcze nie piankowac

uszczelka typu E zakładałem i trzyma się już ze 4 sezony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v