Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie zapytam tutaj bo tu największy ruch 

Myślę nad wymianą silnika w kombajnie Claas mercator 50 z 4 cylindrowego na 6tke tylko teraz pytanie czy skrzynie biegów różniły się czym przy 4 a przy 6 cylindrowych i najważniejsze czy przyspieszacz jazdy na słoneczku wytrzyma bo większe już mają na sprężynie 🤔🤔🤔

Opublikowano

to zależy, z którego roku ten mercator i jaką ma skrzynie

generalnie o skrzynię bym się  nie martwił, bo ona tak naprawdę ma wytrzymać wagę kombajnu, a ta zwiększy się ze 100-150kg czyli tyle co nic

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

1980 rok według tabliczki 

Ostatnie wydania mercatora 50 (silnik malowany na niebiesko)

Myślę czy słoneczko wytrzyma na skrzyni 

Edytowane przez Pawelek998
Dopis
Opublikowano
2 godziny temu, Pawelek998 napisał:

1980 rok według tabliczki 

Ostatnie wydania mercatora 50 (silnik malowany na niebiesko)

Myślę czy słoneczko wytrzyma na skrzyni 

słoneczko przy skrzyni odpowiada tylko a toczenie kombajnu - co za opory większe powstaną, że ma nie wytrzymać ?

Opublikowano
10 minut temu, Pawelek998 napisał:

Zastanawiam się tylko czy wszystko wytrzyma bo wszystkie 6tki mają już na sprężynie 

a co się zmieni ? będziesz z 6 szybciej jeździł ? zbiornik się powiększy ? pasy do jazdy dasz jakies szersze ?

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

to zależy, z którego roku ten mercator i jaką ma skrzynie

generalnie o skrzynię bym się  nie martwił, bo ona tak naprawdę ma wytrzymać wagę kombajnu, a ta zwiększy się ze 100-150kg czyli tyle co nic

Wcześniej pytałeś o co innego a teraz co innego piszesz 

Opublikowano
2 minuty temu, Pawelek998 napisał:

Wcześniej pytałeś o co innego a teraz co innego piszesz 

Skrzynie w 50 mają trochę inne przełożenia, poza tym fabrycznie wychodził bodajże Mercator 60 z wariatorem na słoneczku.

Zastanów się - co się zmieni, jak założysz większy silnik

Ani pasy jezdne, ani skrzynia nie przeniosą większej mocy, bo nic się z punktu widzenia jazdy nie zmieni. To, że silnik ma większy moment obrotowy i moc - tu i tak ograniczeniem jest poślizg pasów, które przeniosą max 30-40KM.

Takie same pasy są w 6 i 4 garowym silniku

Bardziej bym się martwił o młocarnię, która w 50 jest chyba najmniejsza i po zmianie silnika za wiele z niego nie wyciśniesz, bo zacznie gubić ziarno, ze względu na krótsze wytrząsacze

To nie samochód, że 100% mocy silnika idzie na skrzynię, pomyśl trochę logicznie, sam dojdziesz do takich samych wniosków.

Słoneczko jest z tego względu, że te kombajny mają wąskie hedery i weższy rozstaw kół, więc normalny wariator na sprężynie się nie mieści. Tego nie przeskoczysz, chyba, że chcesz wymienić całą oś ze skrzynią, zwolnicami itp. Pytanie tylko - po co ?

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, jahooo napisał:

Skrzynie w 50 mają trochę inne przełożenia, poza tym fabrycznie wychodził bodajże Mercator 60 z wariatorem na słoneczku.

Bardziej bym się martwił o młocarnię, która w 50 jest chyba najmniejsza i po zmianie silnika za wiele z niego nie wyciśniesz, bo zacznie gubić ziarno, ze względu na krótsze wytrząsacze

Słoneczko jest z tego względu, że te kombajny mają wąskie hedery i weższy rozstaw kół, więc normalny wariator na sprężynie się nie mieści. Tego nie przeskoczysz, chyba, że chcesz wymienić całą oś ze skrzynią, zwolnicami itp. Pytanie tylko - po co ?

Chodzi mi o to że mam górzysty teren i pod górę bardzo dostaje silnik po d*pie 

Wydajności nie chce zwiększać tylko chodzi mi o to żeby silnik miał lżej bo jak kosiłem bez sieczkarni to było spoko 

16 minut temu, mf362 napisał:

Na górzystym terenie może będzie jakiś tam zapas mocy pod obciążeniem. 

O to mi chodzi 💪

Opublikowano
40 minut temu, Pawelek998 napisał:

Chodzi mi o to że mam górzysty teren i pod górę bardzo dostaje silnik po d*pie 

Wydajności nie chce zwiększać tylko chodzi mi o to żeby silnik miał lżej bo jak kosiłem bez sieczkarni to było spoko 

O to mi chodzi 💪

jeśli do tej pory się nie posypała skrzynia i wariator, to dalej będzie chodzić

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Pawelek998 napisał:

Co miałeś na myśli 🤔

Skrzynie na grubym frezie są "nie do zaje..." w praktyce i niezależnie od tego, jaki jest założony wariator, nic ich nie rusza

skrzynie a drobnym frezie są delikatniejsze, a głównie te montowano w późniejszych rocznikach z mniejszymi silnikami

można poznać po ilości frezów na tarczy sprzęgłowej

Jeśli nie miałeś problemów do tej pory ze skrzynią, to zmiana silnika nie powinna niczego zmienić, tzn że rozsądnie traktujesz skrzynię i sprzęgło, mimo górek

u mnie też są górki, miałem Mercatora na grubym frezie i skrzynia była elementem, o który akurat nie musiałem się troszczyć, handlarz, co go kupił nie był z tego powodu zadowolony, bo te skrzynie są mało chodliwe, bo się nie psują

Sam typ wariatora nie ma znaczenia - wprawdzie te na sprężynie są praktycznie wieczne, ale też się potrafią wypracować, te ze słoneczkiem w zasadzie tylko wyrabia się sprężyna

Co do rocznika - w pierwszych 50 też były wariatory na sprężynie, dlatego pytałem, ale dostanie takiej skrzyni wiąże się w wymianą osi, co nie ma sensu

• Thanks 1
Opublikowano

Pany. poszukuję opryskiwacza: główne kryterium musi być belka 15 m, reszta  pojemność 600- 800 litrów, zawór stało ciśnieniowy, budżet raczej do 8 tys monet ale zależny od stanu, lokalizacja: w promieniu 200 km od świętokrzyskiego. Ktoś, coś? @griganie masz czegoś na oku?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Kolor zacny...

No wymalowane wszystko jak stała🤗 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v