Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
krilan06 napisał:

Sprzedaje ciagnik za kupę kasy i jedno zdjęcie wstawi, jak tacy goście mnie wkurzają

Bo właściciel zdaje sobie sprawę że trzeba być debilem żeby kupić taki ciągnik za taką kasę🙃

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mf362 napisał:

Takie właśnie miałem odczucie w tym 5211. Kiedyś jeszcze jak miał opony 16.9 teraz ma 14.9 . Czuć było sporą różnicę z c360 3 bieg .

Na 16,9 to już nawet nie wspominam, ja mówię o 14,9 w tym i tym, ale to najprawdopodobniej nie we wszystkich było takie przełożenie.

5 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

żartujesz?

No nie żartuje bo mam takiego, miałem 60-tkę kiedyś też 4011 to chyba wiem. Ten sam opryskiwacz, te same obroty, żeby wyszło tyle samo cieczy i ten sam areał co w 60-tce, jeden bieg mniej w Zetorze.

Ok , pytanie, bo Ty kiedyś zakładałeś swojego do pługa, jakim biegiem szedł z 3 skibami?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Desperado napisał:

jakim biegiem szedł z 3 skibami?

zawsze 3 biegiem.

kiedyś się sprawdzałem z 6211. tamten na dwójce mało wolniejszy od mojego na 3. opony mam 16,9

a skrzynia u mnie 3 do przodu..

no ale że za granicę a do Polski inne... dziwne by to było.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

zawsze 3 biegiem.

opony mam 16,9

Jakie obroty? no piszą w necie że 3-4 bieg, u mnie to byłoby nierealne, chyba że gdzie na1000- 1200obr. na 2- ce z agregatem próbowałem, który ciągła kiedyś 60-tka, to 2-ką szedł tak jak 60-tka 3-ką i opony ma 14,9, nie mam gdzie porównać z innym ale tak jest.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Jakie obroty?

no ja z cegłą na gazie traktorami

Opublikowano (edytowane)

Łoo panie, to ja żeby tak jak 60- tką 2-ką i ze 2000obr, bo tak orałem z kolczatką, to Zetorem 1-ką, inaczej to by skiby fruwały. Ale mam z półbiegami, może wtedy inne zakładali przełożenie w skrzyni, jak myślicie?

Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

, to 2-ką szedł tak jak 60-tka 3-ką

wiesz. zależy sporo od pola i głębokości uprawy. w cięzszych warunkach bywało że jakis kawałeczek 2 biegiem, ale to jakies wyjątki.

Opublikowano

No tak jak mówisz, ale oglądałem też filmy jak orzą na 3-ce, no to fakt jeżeli to była 3-ka, to ja mam podobną 2-kę, chyba że pyrkają na małych obr. 

23 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

zawsze 3 biegiem.

kiedyś się sprawdzałem z 6211. tamten na dwójce mało wolniejszy od mojego na 3. opony mam 16,9

a skrzynia u mnie 3 do przodu..

no ale że za granicę a do Polski inne... dziwne by to było.

W tym coś może być, nie mierzyłem, ale może być właśnie ta różnica jak piszesz może nie o cały bieg ale tak jak ten 6211u Ciebie sprawdzany pokazywał.  Do Polski to szły do bloku wschodniego, na zachód to i nasze Ursusy szły trochę inne jak dla nas.

Opublikowano
11 minut temu, Desperado napisał:

na zachód to i nasze Ursusy szły trochę inne jak dla nas.

moim zdaniem skrzynie jednakowe. no chyba że tak jak u mnie, z szybkim wstecznym..

w katalogu do zetora nie ma aż takich rozbieżności w rodzaju skrzyń.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

moim zdaniem skrzynie jednakowe. no chyba że tak jak u mnie, z szybkim wstecznym..

w katalogu do zetora nie ma aż takich rozbieżności w rodzaju skrzyń.

Szybki wsteczny miały i to na życzenie tylko 5211-5245 inne typy tego nie miały, wtedy biegi musisz mieć w tym schemacie.

obraz.png.a0da3a33b0ca5273753ef73babd16ef5.png

Normalnie 2 do góry. Mówisz że skrzynie jednakowe? to czemu ten 6211 2-ką jechał prawie  jak Ty 3-ką? gdzieś mi kiedyś wpadło ale już nie wiem czy w katalogu coś o innych trybach, muszę to kiedyś prześledzić.

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Na pewno masz szybszy wsteczny od innych Zetorów

a no to wiem. reszta jest podobno taka sama szybkość jak w innych 52... kiedyś tak trochę czytałem.

po co taki wsteczny? nie wiem. jakos szczególnie szybki też nie jest. tak porównywalna szykośc z 3 biegiem.

Opublikowano

Szybki wsteczny do ładowacza czołowego. Skrzyń biegów w zetorach trochę było (to znaczy w sumie były te same tylko z różnymi "bajerami") jeśli weźmiemy pod uwagę całokształt produkcji. Z krajowej dystrybucji były dwie: w serii 52xx taka jak w sześćdziesiątce z kolejnością 1R, 2R, 3R, 4R, 1, 5R, 2, 3, 4, 5 (R - reduktor) i w czterocylindrowych już normalnie - najpierw wszystkie z reduktorem, później "szosowe". W katalogu nie ma tak wielu opcji bo najszerzej dostępne są katalogi do zetorów z krajowej dystrybucji...

Opublikowano
8 godzin temu, Desperado napisał:

Szybki wsteczny miały i to na życzenie tylko 5211-5245 inne typy tego nie miały, wtedy biegi musisz mieć w tym schemacie.

Normalnie 2 do góry. Mówisz że skrzynie jednakowe? to czemu ten 6211 2-ką jechał prawie  jak Ty 3-ką? gdzieś mi kiedyś wpadło ale już nie wiem czy w katalogu coś o innych trybach, muszę to kiedyś prześledzić.

W 7245 mam taki sam układ biegów , to będzie standardowa skrzynia ? Bo wsteczny sporo szybszy od c360

Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

W 7245 mam taki sam układ biegów , to będzie standardowa skrzynia ? Bo wsteczny sporo szybszy od c360

a jaki masz rozmiar opon ? bo przełożenia zdaje się podobne, różnica w średnicy kół , no i nie wiem czy na mechaniźmie różnicowym nie ma z jeden ząbek róźnicy w 7245, koła masz pewnie 16,9x30

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Bo wsteczny sporo szybszy od c360

Trójkę masz do przodu? ja mam też zdecydowanie szybszy wsteczny, ale to w tym układzie nie jest ten przyspieszony, bo 2 -ka jest do przodu,  jak masz przyspieszony wsteczny, to trochę dziwne, bo w instrukcji pisze że były montowane na życzenie tylko w 5211-5245, albo ktoś już majstrował w skrzyni i przerobił. Na 16,9x30 to normalne że będzie wszystko szybsze od 60-tki, ale ja mam 14,9x28 i to mnie zastanawia.

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

a jaki masz rozmiar opon ? bo przełożenia zdaje się podobne, różnica w średnicy kół , no i nie wiem czy na mechaniźmie różnicowym nie ma z jeden ząbek róźnicy w 7245, koła masz pewnie 16,9x30

Tak 30/16.9 . Wiem że spora różnica przez koła , i do przodu też różnica między 60 tak o jeden bieg, 360 2 to w zetorze 1 . To masz racje będzie przez różnicę kół

1 minutę temu, Desperado napisał:

Trójkę masz do przodu? ja mam też zdecydowanie szybszy wsteczny, ale to w tym układzie nie jest ten przyspieszony, bo 2 -ka jest do przodu,  jak masz przyspieszony wsteczny, to trochę dziwne, bo w instrukcji pisze że były montowane na życzenie tylko w 5211-5245, albo ktoś już majstrował w skrzyni i przerobił.

Tak do przodu 3

Opublikowano

Natomiast wydaje mi się jakby polowe były znowu wolniejsze niż ma 60-tka, cholera wie czemu, może coś na reduktorze innego mam, albo przez to że ma półbiegi, nie zagłębiałem się jeszcze jak to wygląda w katalogu.

Opublikowano
22 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Tak 30/16.9 . Wiem że spora różnica przez koła , i do przodu też różnica między 60 tak o jeden bieg, 360 2 to w zetorze 1 . To masz racje będzie przez różnicę kół

Wielkość kół tak mocno nie wpływa na różnicę prędkości, szczególnie na niskich biegach. Masz normalną skrzynię jaka była w zetorach czterocylindrowych i różni się ona od tej w sześćdziesiątce i w zetorach trzycylindrowych. Dodatkowo masz szybszy wsteczny bieg.

29 minut temu, jahooo napisał:

Zetory z tej serii miały raczej jedno przełożenie dyfra. Prędkość maksymalna (25 lub 30 km/h) była realizowana poprzez inne przełożenie na zwolnicach i ewentualnie w mechanizmie różnicowym przedniego mostu...

Opublikowano

Czyli można mieć 5211 na oponach 16.9 i inne przełożenie wolniejsze na zwolnicy to możliwe że dawał radę 3 skiby 3 biegiem .  Ten mój znajomy to jak sprowadził 5211 to były opony 16.9 tyle że dwie z innym bieżnikiem a że potem jeszcze kupił dwa większe traktory to założył nowe 14.9-28. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v