Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, KlimekPL napisał:

A jak wyglądają twoje redlice? U mnie zapychają się nie przy opuszczaniu i podnoszeniu tylko w czasie jazdy nawala sie ziemi do nich i się zapycha. Problem zniknął jak zmniejszyłem docisk ale teraz gdzieniegdzie ziarno zostaje na wierzchu i grabki nawet nie dają rady przykryć.

Może już dzioby wytarte

55 minut temu, Grzechooo napisał:

Ja wiem tu na forum każdy jest mistrzem kierownicy i wie lepiej od innych. Jeżeli ktoś pyta o coś co mu jest potrzebne to znaczy że jest mu to potrzebne, kolega Klimek nie prosił o naukę jazdy ciągnikiem czy technikę siania tylko o zastawki i jak zamontować je do swojego siewnika.

Skoro producent ich nie przewidział to nie znaczy że są koniecznością i rozwiązaniem.

Opublikowano

Ja sieję mtz (z puszczającym podnosnikiem) z zestawem amazone i mi się nic nie zapycha nawet jak przypadkiem cofnie się w skarpę (a u mnie jest ich troche) to i tak nic się nie zapcha, są zapadki i zapobiegają temu.

KlimekPL napisał:

A jak wyglądają twoje redlice? U mnie zapychają się nie przy opuszczaniu i podnoszeniu tylko w czasie jazdy nawala sie ziemi do nich i się zapycha. Problem zniknął jak zmniejszyłem docisk ale teraz gdzieniegdzie ziarno zostaje na wierzchu i grabki nawet nie dają rady przykryć.

Ja na Twoim miejscu bym troszkę rozgiął na zewnatrz te blaszki na końcu redlicy i zobaczł co się dzieje. No i żeby szczelnie było między leją a redlicą.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że podnoszę i opuszczam zawsze w trakcie jazdy. Na uwrociach nie zatrzymuję się w ogóle. 

W tych moich redlicach widać jakieś otwory po bokach, tak jakby właśnie otwory na śrubę do zamocowania klapek, tylko nie mogę takich znaleźć w necie, są tylko takie jak na zdjęciu powyżej od jahooo.

Spróbuję jeszcze właśnie te blaszki porozginać, żeby był większy luz, może wtedy ziemia będzie sobie swobodnie wypadać. 

Przyjrzę się jeszcze, czy to właśnie te kapturki nie podskakują i czy nie przez nie ziemia się dostaje. 

Trzymam prędkość 7-8 km/h

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Przy opuszczaniu siewnika nie należy cofać, nawet delikatnie, a najlepiej już jechać do przodu

Chyba pierwsze co ojciec powtarzał jak dawał z siewnikiem pojeździć.

2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Albo moc nie pozwala jeździć wolniej😉. Sieję samym siewnikiem i zetorem 5211. Przez wiele lat jeździłem "trójką", ale od paru lat sieję na "czwórce". Różnicy w jakości siewu nie widzę, w zużyciu paliwa również (czasami zetor ma trochę ciężko), czasowo trochę szybciej...

Ojciec zawsze sial 4. Ja jakoś, jak małym sieje, to wolę 3 (7011). Czwórka to w 60tce jeszcze. 

3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Ja wiem tu na forum każdy jest mistrzem kierownicy i wie lepiej od innych. Jeżeli ktoś pyta o coś co mu jest potrzebne to znaczy że jest mu to potrzebne, kolega Klimek nie prosił o naukę jazdy ciągnikiem czy technikę siania tylko o zastawki i jak zamontować je do swojego siewnika.

Z jednej strony tak, ale z drugiej czasem może ktoś nie zdawać sobie sprawy, że coś robi źle, czy nieumiejętnie. Nie mówię tu o tym konkretnym przypadku - tylko tak ogólnie.  Choć ja osobiscie nie widzę sensu bawienia się z zakładaniem tego. Poza przypadkami jak się zapomniałem i z opuszczonym cofnalem, to nie pamiętam żeby zdarzyła się sytuacja żeby  zapchalo 🤷 a żadnym mistrzem kierownicy nie jestem. 

Wróć - był jeden przypadek - cofnalem i wygoalem cała redlice, potem niedokładnie ja poprostowslem, tak, że tylnianczedc.byka za mocno wygięta do dołu. Wtedy zdarzało się, że się zapychał. Jak to poprawiłem i ja naprostowalem, to i problem zniknal

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ojciec zawsze sial 4. Ja jakoś, jak małym sieje, to wolę 3 (7011). Czwórka to w 60tce jeszcze. 

W 7011 to trójka jest tak prawie tak szybka jak w 5211 czwórka. 5211 ma skrzynię taką jak sześćdziesiątka - przeważnie, chociaż wyjątki się zdarzają...

Opublikowano
4 godziny temu, wlamaj1 napisał:

W 7011 to trójka jest tak prawie tak szybka jak w 5211 czwórka. 5211 ma skrzynię taką jak sześćdziesiątka - przeważnie, chociaż wyjątki się zdarzają...

Znajomy ma 5211 to 1-3 wydają się tak szybie jak c360 3p 

Opublikowano
16 minut temu, mf362 napisał:

Znajomy ma 5211 to 1-3 wydają się tak szybie jak c360 3p 

Od kiedy 3p jest szybkie, jak cała skrzynia jest taka sama poza wałkami sprzęgłowymi?

Opublikowano
2 minuty temu, jaco512 napisał:

Od kiedy 3p jest szybkie, jak cała skrzynia jest taka sama poza wałkami sprzęgłowymi?

Pewnie jakby porównać obroty silnika to 3 p szybszy . Nikt c360 nie będzie kręcił na 2800 obr. 

Na 5 biegu 3p jest dojść szybkie c330m jest bez szans . 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Tak pewnie jest w tych co szły na kraj z Czech, te z zachodu są szybsze na każdym biegu, 3-ka podchodzi pod 4-kę w 60-tce, na tych samych oponach oczywiscie.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Tak pewnie jest w tych co szły na kraj z Czech, te z zachodu są szybsze na każdym biegu,

żartujesz?

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Tak pewnie jest w tych co szły na kraj z Czech, te z zachodu są szybsze na każdym biegu, 3-ka podchodzi pod 4-kę w 60-tce, na tych samych oponach oczywiscie.

Takie właśnie miałem odczucie w tym 5211. Kiedyś jeszcze jak miał opony 16.9 teraz ma 14.9 . Czuć było sporą różnicę z c360 3 bieg .

Opublikowano

7011 na 16.9/28 i c360 na 14.9/28 - różnica na korzyść zetorka jest bardzo zauważalna.

Pany - jakiś konkretny olej do przekładni do rozsiewacza? Na necie w instrukcji do podobnego modelu znalazłem tylko przekładniowy sae 90

Opublikowano
12 godzin temu, Elvis1090 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/ladowarka-teleskopowa-ert1500-udzwig-1800kg-waga-2700kg-stan-nowa-CID5-IDKXzoU.html

witam, zna ktoś te ładowarki ? cena jest kusząca i zastanawiam się czy nie kupić takiej z sinikiem kuboty , może ktoś podrzuci jakieś opinie o tym sprzęcie.

ciekawe, ogólnie z chińczykami to znajomi nie narzekają jak za tą cenę, jednak jeden już miał awarię, jak podczas jazdy do tyłu przełączył na przód i zmieliło tryby w skrzyni, po za tym tak z mojego punktu widzenia to puki chodzi to niech chodzi, jak się coś zepsuje to wymienić na lepszej jakości część lub przerrobić do naszych standardów, np silnik czy hydraulikę, jak działa i można przerobić to zawsze jakiegoś transformersa można ulepić

50 minut temu, daron64 napisał:

7011 na 16.9/28 i c360 na 14.9/28 - różnica na korzyść zetorka jest bardzo zauważalna.

Pany - jakiś konkretny olej do przekładni do rozsiewacza? Na necie w instrukcji do podobnego modelu znalazłem tylko przekładniowy sae 90

mi się tak na chłopski rozum wydaje "jeśli nie ma żadnych skomplikowanych układów w tych skrzyniach to najważniejsze jest w tym co zalejesz żeby było tłuste i smarowało, no i żeby za rzadkie nie było bo uszczelniacze mogą gorzej trzymać, a SAE 90 to nic innego jak Hipol GL4, a pewnie i GL5 też można zalać)     

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał:

Pewnie jakby porównać obroty silnika to 3 p szybszy . Nikt c360 nie będzie kręcił na 2800 obr. 

Na 5 biegu 3p jest dojść szybkie c330m jest bez szans . 

A kto normalny kręci w 3p 2800? 

Opublikowano
11 minut temu, jacor73 napisał:

nikt, bo fabrycznie jest 2500, a w c360 jest 2300 ( czy coś takiego) ale jak ktoś się bawi w grę pod tytułem "czy dziś wyjdzie kopytko" to pozdrawiam     

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

Sprzedaje ciagnik za kupę kasy i jedno zdjęcie wstawi, jak tacy goście mnie wkurzają 

Toż to Zetor, to wystarczy tylko napisać Zetor sprzedam i numer telefonu, i wystarczy 😉

• Like 1
Opublikowano

Biegi w 5211 są szybsze niż w C360 ale co ciekawe mój zetorek na oponach 14.9/28 leci max 22km/h cisnąć gaz w opór. Jednak niższe biegi są szybsze, trojka zetorowa to siuntkowa czwórka.

Opublikowano
1 minutę temu, KlimekPL napisał:

mój zetorek na oponach 14.9/28 leci max 22km/h

a jakie obroty?

Opublikowano
18 minut temu, jacor73 napisał:

Chodziło mi o zwykła c360. 

3p wiadomo że 2500 max a nawet chyba przy 2300 miały blomby 

Przed chwilą, mf362 napisał:

Chodziło mi o zwykła c360. 

3p wiadomo że 2500 max a nawet chyba przy 2300 miały plomby 

Plomba 

Opublikowano
2 minuty temu, KlimekPL napisał:

Biegi w 5211 są szybsze niż w C360 ale co ciekawe mój zetorek na oponach 14.9/28 leci max 22km/h cisnąć gaz w opór. Jednak niższe biegi są szybsze, trojka zetorowa to siuntkowa czwórka.

Masz skrzynię biegów taką jak w czterocylindrowych...

Opublikowano
11 minut temu, igor10246 napisał:

nikt, bo fabrycznie jest 2500, a w c360 jest 2300 ( czy coś takiego) ale jak ktoś się bawi w grę pod tytułem "czy dziś wyjdzie kopytko" to pozdrawiam     

U mnie kagańca nie ma i w kryzysowych sytuacjach to pomaga lecz nigdy 2700 nie przekroczyłem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v