Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
daron64 napisał:

Z elektronarzedzi akumulatorowych mam narazie tylko wkrętarkę Parkinsona. Z innych elektronarzędzi to mam i makite i hikoki i celme (te nowa) i dwa dewalty. 

Prawda jest taka że każdy będzie chwalił to co ma. Mój kolega mocno wierzy w makitę, ja się do niej zraziłem po zakupie myjki. Ja zaś mam dużo różnych elektronarzędzi ale najbardziej wierzę w boscha. I jeżeli chodzi o klucz udarowy to kupiłbym jeszcze boscha o takiego: https://allegro.pl/oferta/klucz-udarowy-gds-18v-1050-h-bosch-biturbo-korpus-10143199508 Obecnie mam 200nm https://allegro.pl/oferta/klucz-udarowy-gdx-18v-200-bosch-korpus-body-9853490340 i jestem mega zadowolony do drobnych rzeczy (np śruby m12) piękna sprawa, lekki, mały, poręczny.

Opublikowano
13 minut temu, daron64 napisał:

Z elektronarzedzi akumulatorowych mam narazie tylko wkrętarkę Parkinsona. Z innych elektronarzędzi to mam i makite i hikoki i celme (te nowa) i dwa dewalty. 

Patrzeć, to patrzyłem właśnie na

A to tak to jest zawsze. Jak coś szukam to zaczynam czytać, oglądać. Trwa to kilka dni i po wszystkim wiem niby więcej, ale jednak mniej.

Koła w samochodzie to znajomy Parkinsonem za parę stówek odkręca. Niby 100 się dokręca, ale wszędzie gdzie czytałem, to pisali, że do odkręcenia dobrze żeby klucz miał te ~400. Taka drobnica nie jest problemem. Bardziej nie ma info z większymi - ile trzeba do czego. Nawet jak przeglądałem sobie na YT - jeden filmik - koleś w ciągniku śruby z tylnego koła odkrecal na luzie, drugi tym samym kluczem pocił się. W innym jakaś śrubę na wale odkręcił, a drugi nie odkręcił itd. 

Wiecie, nie chodzi mi o jakieś uj wie jak dokładne dane, bo powiedziałbym, że każda śruba inna.  Ale wystarczyłoby mi potwierdzenie, że np taki 950Nm wystarczy w zupełności do śrub w tylnim kole w ciągniku (bo coś cięższego to chyba prawie nigdy się u mnie nie zdarza).

FACOM NS.1600F KOMPAKTOWY KLUCZ UDAROWY 1/2' 860NM NS.1600FPB za 965 zł z Luboń - Allegro.pl - (13006198014)

Taki markowy klucz z prawdziwie podanym momentem odkręca nakrętkę półosi dokręconą 260Nm. Czy śrubę wału korbowego też ponad 200Nm. Chińczycy podają dane z księżyca. 

Wspomniany przez ciebie 899 używany jest przez dobrego znajomego sporadycznie, zwykle używa mniejszych kluczy. 899 bierze do ręki do "trudnych przypadków". 

2 minuty temu, Grzechooo napisał:

Prawda jest taka że każdy będzie chwalił to co ma. Mój kolega mocno wierzy w makitę, ja się do niej zraziłem po zakupie myjki. Ja zaś mam dużo różnych elektronarzędzi ale najbardziej wierzę w boscha. I jeżeli chodzi o klucz udarowy to kupiłbym jeszcze boscha o takiego: https://allegro.pl/oferta/klucz-udarowy-gds-18v-1050-h-bosch-biturbo-korpus-10143199508 Obecnie mam 200nm https://allegro.pl/oferta/klucz-udarowy-gdx-18v-200-bosch-korpus-body-9853490340 i jestem mega zadowolony do drobnych rzeczy (np śruby m12) piękna sprawa, lekki, mały, poręczny.

Jak wygląda regulacja dokręcenia i czy ma "płynny spust" ? Mnie właśnie by taki klucz interesował. 

Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

Dlatego warto mieć nawet taki tani. 

Tani/mniejszy to planowałem kupić sobie pozniej. 

5 minut temu, Grzechooo napisał:

Taki mniejszy to właśnie później planowałem kupić. Teraz większy, bo jednak większym mniejsza śrubę odkrecisz, a w drugą stronę gorzej. Co do chwalenia, to mnie to zawsze ro***erdala jak z kimś rozmawiam i ktoś mi będzie wciskał, że tylko to, albo tylko tamto a reszta to gówno. Najczęściej robią tak Ci, którzy nic innego w rękach nie mieli. 

4 minuty temu, hubertb napisał:

899 używany jest przez dobrego znajomego sporadycznie, zwykle używa mniejszych kluczy. 899 bierze do ręki do "trudnych przypadków". 

To się domyślam, że taki większy jest rzadziej używany. Ale tak jak pisałem wcześniej - chciałbym teraz kupić duży, a później mniejszy. Kiedy będzie to "później" to ciężko powiedzieć - ten większy już drugi rok się zbieram kupić i jeszcze nie jest powiedziane, że teraz kupię 😅 Ale powoli, powoli - narazie co chciałem kupić to kupiłem - z mniejszym lub większym poślizgiem czasowym, ale małymi kroczkami, powolutku i jakoś przybywa tego.

Opublikowano
37 minut temu, daron64 napisał:

Patrzeć, to patrzyłem właśnie na

A to tak to jest zawsze. Jak coś szukam to zaczynam czytać, oglądać. Trwa to kilka dni i po wszystkim wiem niby więcej, ale jednak mniej.

Koła w samochodzie to znajomy Parkinsonem za parę stówek odkręca. Niby 100 się dokręca, ale wszędzie gdzie czytałem, to pisali, że do odkręcenia dobrze żeby klucz miał te ~400. Taka drobnica nie jest problemem. Bardziej nie ma info z większymi - ile trzeba do czego. Nawet jak przeglądałem sobie na YT - jeden filmik - koleś w ciągniku śruby z tylnego koła odkrecal na luzie, drugi tym samym kluczem pocił się. W innym jakaś śrubę na wale odkręcił, a drugi nie odkręcił itd. 

Wiecie, nie chodzi mi o jakieś uj wie jak dokładne dane, bo powiedziałbym, że każda śruba inna.  Ale wystarczyłoby mi potwierdzenie, że np taki 950Nm wystarczy w zupełności do śrub w tylnim kole w ciągniku (bo coś cięższego to chyba prawie nigdy się u mnie nie zdarza).

Jak często odkręcasz tylne koło w ciągniku? A jak często np elementy robocze pługa? Kup poręcznego chińczyka na "codzienne" roboty, a do kół to i tak, jak ktoś przez rurkę zakręcił, to i z rurką odkręcać trzeba 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

Tani/mniejszy to planowałem kupić sobie pozniej. 

Taki mniejszy to właśnie później planowałem kupić. Teraz większy, bo jednak większym mniejsza śrubę odkrecisz, a w drugą stronę gorzej. Co do chwalenia, to mnie to zawsze ro***erdala jak z kimś rozmawiam i ktoś mi będzie wciskał, że tylko to, albo tylko tamto a reszta to gówno. Najczęściej robią tak Ci, którzy nic innego w rękach nie mieli. 

To się domyślam, że taki większy jest rzadziej używany. Ale tak jak pisałem wcześniej - chciałbym teraz kupić duży, a później mniejszy. Kiedy będzie to "później" to ciężko powiedzieć - ten większy już drugi rok się zbieram kupić i jeszcze nie jest powiedziane, że teraz kupię 😅 Ale powoli, powoli - narazie co chciałem kupić to kupiłem - z mniejszym lub większym poślizgiem czasowym, ale małymi kroczkami, powolutku i jakoś przybywa tego.

899 odkręca normalnie dokręcone śruby kół w małej ciężarówce widziałem na własne oczy. Ponoć daje radę i z większym gabarytem. 

Jak masz coś makity to są takie chińskie podróbki makity za 100 kilka złotych nie ma tej samej mocy co oryginał i brak płynnego spustu ale do małych śrubek jest idealna. 

18V 520Nm AKUMULATOROWY KLUCZ UDAROWY (Klucz akumulatorowy) • Cena, Opinie 13399585958 • Allegro.pl

Ja też w tym roku zaczynam przygodę z elektrykami, do tej pory całe życie "pneumatyka" ale mobilność urządzeń elektrycznych jest nie do przebicia. 

Na tym filmie dokładnie widać moc 899. 

Opublikowano

Rozmawialiśmy o akumulatorowych no ale @daron64 chce twardych dowodów że faktycznie używa się różnych sprzętów to proszę moje zabawki. Pneumatyczne udarowe jonnesway, ats, yato i akumulatorowy bosch gdx200

20230325_113547.jpg

hubertb napisał:

Jak wygląda regulacja dokręcenia i czy ma "płynny spust" ? Mnie właśnie by taki klucz interesował.

w małym boschu nie ma typowo stopniowej regulacji siły dokręcania. W dużym jest miałem go w rękach ale nie pracowałem nim jest duży i ciężki dłużej nim robić to tylko grube rzeczy bo ręce cierpną a ten mały jest świetny na drobne rzeczy.

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie czy każda seria ciężka Zetora , czy ursusa w tym przypadku 902 po odpaleniu dmucha powietrze z odmy jak i z korka wlewu oleju? Silnik zimny, Na odmie widać olej.

Czy silnik już ma przedmuchy do skrzyni korbowej i dlatego tak się dzieje?

Opublikowano
Przed chwilą, Axd529 napisał:

Panowie czy każda seria ciężka Zetora , czy ursusa w tym przypadku 902 po odpaleniu dmucha powietrze z odmy jak i z korka wlewu oleju? Silnik zimny, Na odmie widać olej.

Powiem ci więcej każdy silnik tłokowy tak ma. 

Opublikowano

Skrzynia 4 biegi bez wzmacniacza się nadaje do pola, bo gdzieś czytałem że 4 bez wzmacniacza nie ma jak dobrać biegu w polu.

Czyli że olej się pokazał na tej rurce po przejechaniu i że tam dmucha nawet bardziej jak się przejechało, to nic nie oznacza? Tak ma być? Jeszcze jedno wszystkie ciężkie serie mają płyn chłodniczy podłączony do misy olejowej?

Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Jak często odkręcasz tylne koło w ciągniku? A jak często np elementy robocze pługa? Kup poręcznego chińczyka na "codzienne" roboty, a do kół to i tak, jak ktoś przez rurkę zakręcił, to i z rurką odkręcać trzeba 

Nawet nie chcesz wiedzieć ile mam narzędzi, których używam raz do roku. Niektorych to od zakupu ani razu nie użylem - ale są, jak będą potrzebne, to nie muszę kombinować, tylko idę i biorę. Tak samo myślałem o kluczu - niech mi się ten moment nigdy nie przyda, ale jest. Dużym kluczem coś małego (o ile da radę podejść) odkrece. Małym czegoś dużego nie ruszę. Ale oczywiście nie widzę problemu, żeby np najpierw kupić sobie mniejszy, a potem większy. W sumie do tej pory nie miałem żadnego i żyłem 😅 a jeszcze patrzyłem na większe z tego względu, że cenowo w sumie nie ma wielkiej różnicy, to wychodziłem z założenia, że zawsze lepiej mieć większy za podobne pieniądze 😃

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Jak masz coś makity to są takie chińskie podróbki makity za 100 kilka złotych nie ma tej samej mocy co oryginał i brak płynnego spustu ale do małych śrubek jest idealna. 

Na tym filmie dokładnie widać moc 899. 

Nie chcę podróbek. Zwłaszcza w sprzęcie do cięższej roboty.

38 minut temu, Grzechooo napisał:

Rozmawialiśmy o akumulatorowych no ale @daron64 chce twardych dowodów że faktycznie używa się różnych sprzętów to proszę moje zabawki. Pneumatyczne udarowe jonnesway, ats, yato i akumulatorowy bosch gdx200

20230325_113547.jpg

A to mi nie musisz mówić nic - zanim się coś kupi, to wydaje się, że w sumie to nie takie potrzebne. Potem jak zaczniesz używać, to zaczynasz się zastanawiać jak mogłeś do tej pory bez tego robić. Głupie szlifierki kątowe - ojciec miał przez całe życie (z tego co ja pamiętam) 2szt. Z czego druga kupił, jak pierwsza się rozwaliła. No i jakoś że wszystkim dawał sobie rade. Ja mam teraz 3 + kończę przecinarke. No i też każdej używam i każda ma swoją rolę. To samo wiertarka stołowa - ojciec całe życie miał jedną celme. W tamtym roku kupiłem stołowa - no nie mogę sobie wyobrazić, że miałbym teraz z pormwrotem wszystko ręczna wiercić. Itd itp przykłady można że wszystkim mnożyć. Im masz więcej narzędzi, tym lepiej możesz dobrać do danego zatosowania. 

Opublikowano
10 minut temu, Axd529 napisał:

Skrzynia 4 biegi bez wzmacniacza się nadaje do pola, bo gdzieś czytałem że 4 bez wzmacniacza nie ma jak dobrać biegu w polu.

Totalna bzdura. Wzmacniacz w tym ciągniku możesz użyć jeśli na obrotomierzu masz 1200obr/min wciskanie sprzęgła też go odpowiednio "podpieszcza". Dla skrzyni 25km/h jest 2 biegi do pracy w polu. Sprawdź sobie tabele prędkości. 

Opublikowano
7 minut temu, Axd529 napisał:

Pierdolenie. 5lat jako główny na 30ha, bez wzmacniacza i jakoś wszystko porobione na czas. Orka w zależności od gleby masz 3 biegi (3/I, 1/II, 4/I) Na najlżejszej ziemi u siebie szedł mi (tylko tak jak pisałem wcześniej - z napędem) w pługu 4skibowym ~8km/h na spokojnie. Oczywiście jak ciężka glina to i poniżej 5km/h. Talerzówka jak lekkie ziemię i nie mocno mokro to i 2/II, czyli tam pod 10km/h, na 3 już za ciężko zdecydowanie. Jakimś agregatem, to też w zależności od warunków te same biegi.  Wiadomo, że jak jest i działa, to fajnie, ale bez też nie ma jakiejś udręki - moim zdaniem. 

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, Axd529 napisał:

Czyli że olej się pokazał na tej rurce po przejechaniu i że tam dmucha nawet bardziej jak się przejechało, to nic nie oznacza? Tak ma być? Jeszcze jedno wszystkie ciężkie serie mają płyn chłodniczy podłączony do misy olejowej?

Tak. 

Opublikowano

To powiem wam że ten ciągnik w miarę ,łanie zapala, nie kopci. W porównaniu do 60 jak z malucha do poloneza. Chce 25tys plus do tego koła przednie szerokie z felgami. Obecnie założone wąskie. W ostatnim czasie wydał na wymiany olejów, pomp i innych 8000zł pokazywał faktury.

Jedynie co jeszcze stwierdziłem to lekki luz na serwie jak się szybko jedzie.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Axd529 napisał:

To powiem wam że ten ciągnik w miarę ,łanie zapala, nie kopci. W porównaniu do 60 jak z malucha do poloneza. Chce 25tys plus do tego koła przednie szerokie z felgami. Obecnie założone wąskie. W ostatnim czasie wydał na wymiany olejów, pomp i innych 8000zł pokazywał faktury.

60 nie można porównać do serii ciężkiej to jest niesamowita przepaść. 

Opublikowano
44 minuty temu, Axd529 napisał:

Taki problem to nie problem . 

I co zdecydujesz się ? 

Transport niedrogo lub na kółkach pojedzie jak blisko 

Opublikowano

To ile km tam masz ? 

Nie ma co też wybrzydzać bo jechać w Polsce za traktorem to sama laweta może kosztować 2/3 tyś. Jeszcze jak szerokie koła z felgami dorzuca . To też trochę grosza oszczędza przy wymianie w przyszłości. 

Chyba nikt ci go niepodbierze ?dał ci czas do zastanowienia do wieczora ? 

Opublikowano

A wypytywałes jaki powód sprzedaży traktorów, likwidacja czy coś większego / 4x4 szuka ? 

Ostatnio dodawales zdj z orki ciężkiej dzierżawy glina itp. 80 tka już nie będzie takiej mordenki. 

A w wolnym czasie Zima ogarniesz c360 co go boli . 

Opublikowano (edytowane)

Totalna bzdura. Wzmacniacz w tym ciągniku możesz użyć jeśli na obrotomierzu masz 1200obr/min wciskanie sprzęgła też go odpowiednio "podpieszcza". Dla skrzyni 25km/h jest 2 biegi do pracy w polu. Sprawdź sobie tabele prędkości. 

Jak masz 1200 to dopiero włączasz zająca czyli wyłączasz wzmacniacz momentu. Poniżej 1200 tylko żółw, 

Tak. 

Nie do końca. Stary typ tylko ma płyn w miskę wpuszczony, w nowym jest wymiennik ciepła osobno.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Co on tam wymieniał za 8k? Ile płyny do tego ciągnika? 1500-2000zl? A na co 6tysiecy? 

Co do serwa to luz niekoniecznie na samym serwie musi być - masz tam parę krzyżaków, no i końcówki.

25 z kołami szerokimi, czy 25 + dopłata za szerokie koła?

A jak reszta? Hydraulika, wom?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v