Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
konteno napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

tylko weż tu mapęd dołuż 🤦‍♂️ 20tys mało 🙆‍♂️

to trzeba z czegoś innego rzeźbić i dorabiać za grosze żeby taniej wyszło , szukać trupa zachodniego po pożarze lub ewentualnie z koparko ładowarki / mniejszej ładowarki teleskopowej ciężarówki z przodkiem żeby szerokością się zgrywało i kombinować z przystawką i przełożeniami 

skoro mosty z aut/ciężarówek lądują w 330/360 to i tam coś by dorzucił ale o oryginalnym podpięciu na sprzęgło eh i prowadzeniu wału z boku można zapomnieć choć to konstrukcyjnie za niski traktor by wał puścić pod misą olejową i przystawkę chyba nawet nie ma gdzie pod skrzynię wsadzic 

dobrze się czujesz 🤔 chyba nie najlepiej...

• Like 1
Opublikowano

Takie pytanie. Do case z rozsiewaczem znajomy dał łącznik centralny od MTZ. Mówił, że wszystko na nim robił. Najcięższe, co będzie targał na plecach to amazonka za-u 1801 z max 1.5t zasypu. To wystarczająca śruba do takich ciężarów, czy szukać czegoś innego? Oczko przy ciągniku ma srednice podobna do jabłka w śrubie (czyli ta mniejsza średnica w MTZ)

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Takie pytanie. Do case z rozsiewaczem znajomy dał łącznik centralny od MTZ. Mówił, że wszystko na nim robił. Najcięższe, co będzie targał na plecach to amazonka za-u 1801 z max 1.5t zasypu. To wystarczająca śruba do takich ciężarów, czy szukać czegoś innego? Oczko przy ciągniku ma srednice podobna do jabłka w śrubie (czyli ta mniejsza średnica w MTZ)

Mało prawdopodobne żeby nie wytrzymał. Ja na takim łączniku pracuję z pługiem obrotowym czteroskibowym o masie 1250 kg...

3 godziny temu, rafal3939 napisał:

Czy dobrze liczę? Poznaniak poszerzony z 2.7 na 3m, próba wtedy na 17 obrotów będzie?

Raczej na 18. 1793 obroty na hektar według instrukcji...

Opublikowano

rafal3939 napisał:

Czy dobrze liczę? Poznaniak poszerzony z 2.7 na 3m, próba wtedy na 17 obrotów będzie?

robię na 17 i zawsze wychidzi dobrze, na asfalcie może i 18 sie obkreci ale w polu jest spory poślizg

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Uzasadnij swoją teorię.

Nie chce mi się - musiałbym zmierzyć obwód koła. Po  prostu tak podaje instrukcja siewnika S056 "Poznaniak 3": 1793 obr/ha podzielone przez 100 i wychodzi 17,93 obr/ar - zaokrąglając - 18...

44 minuty temu, robi57362 napisał:

robię na 17 i zawsze wychidzi dobrze, na asfalcie może i 18 sie obkreci ale w polu jest spory poślizg

"Kręcę" próbę na 18 i też jest dobrze na pewnych "kawałkach". Na większych, dłuższych, regularnych dodaję "kreskę" żeby wysiało się tyle ile chcę, a na krótkich, szerokich itp. "klinach" odejmuję. Generalnie powtarzalność wysiewu jest. Z tym że jest poślizg to się zgodzę - inaczej się sieje po orce zimowej, inaczej po jesiennej - szczególnie jak tylko raz zrobię agregatem (sieję "solo"). W dużym stopniu są temu winne wąskie koła, planuję zmienić na takie od "kosa" ale nie mogę się do tego zebrać, nie sprawdzałem nawet czy taka przeróbka jest możliwa...

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Więc w skrrócie chodzi tylko o średnicę gwintów w rurze centralnej. Bo sworznie wytrzymają na pewno. 

2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Mało prawdopodobne żeby nie wytrzymał. Ja na takim łączniku pracuję z pługiem obrotowym czteroskibowym o masie 1250 kg...

Szukać z hakiem? Wygodne to to? Przy niemarkowych nie ma.problemu z wypinaniem się? Jutro pomierze długości i średnicę i będę szukał. 

No ja teraz sypalem po 1200kg + masa rozsiewacza i nic się nie działo, ale jakaś zbędna kasę mam teraz, to chciałbym kupić jakiś łącznik i wałek przekaznika (tu akurat jakiś choć ciut lepszy)

Choć w sumie widzę nawet jakieś "zwykle" ale niby cbm za niecałe 600zl 🤔

Np coś takiego

https://allegro.pl/oferta/lacznik-centralny-gorny-cbm-kat-2-630-980mm-m36x3-12218828667?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax&ev_campaign_id=17996333742&gclid=CjwKCAjwiOCgBhAgEiwAjv5whP7vOUFCLYdcgcbPjE7nff2kbZtQAUaDgIt8XzLn6_A7pk0odFTHkhoCqPwQAvD_BwE

Opublikowano
wlamaj1 napisał:

Nie chce mi się - musiałbym zmierzyć obwód koła. Po  prostu tak podaje instrukcja siewnika S056 "Poznaniak 3": 1793 obr/ha podzielone przez 100 i wychodzi 17,93 obr/ar - zaokrąglając - 18...

Kolega Rafał napisał że ma poznaniaka przerobionego z 2,7 na 3m i obwód koła 1,95m. Więc 100/(3×1,95)=17,09

Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

Szukać z hakiem? Wygodne to to? Przy niemarkowych nie ma.problemu z wypinaniem się? Jutro pomierze długości i średnicę i będę szukał

Masz dobrą ruską "śrubę" to po szukasz innej. No chyba że kasa Cię "świerzbi" albo pochodzenie łącznika Ci nie pasuje 😉. Jeśli chodzi o hak to mam ale używam tak jak zwykłej. Generalnie jest to ruska śruba z dospawanym hakiem w Narwii - oryginalna śruba do Pronara. Nie wiem czy hak jest markowy (oznaczony literką "W" chyba w rombie) - nic się nie wypina. Jak masz zamiar w każdej maszynie mieć sworzeń z kulą to możesz szukać z hakiem , ale nawet wtedy raczej nie przyspieszy to znacząco podpięcia maszyny, może jest ciut wygodniejsze...

Opublikowano
4 minuty temu, Grzechooo napisał:

Kolega Rafał napisał że ma poznaniaka przerobionego z 2,7 na 3m i obwód koła 1,95m. Więc 100/(3×1,95)=17,09

Wszystko zależy od sposobu pomiaru tego obwodu. Ja zaznaczam pionową kreskę na oponie, jadę aż do momentu ponownego stuku kreski z podłożem i wychodzi mi 2.02m i dlatego wg obliczeń wychodzi mi 16.5, a kręcę 17. Jeżeli mierzyłem sznurkiem obwód koła, to wychodziło mi trochę mniej, właśnie coś koło 195 cm

Opublikowano
10 minut temu, Grzechooo napisał:

Czy oryginalny 3-metrowy czy przerabiany to raczej nie ma znaczenia. Twoje wyliczenia są prawidłowe poza błędem w zapisie - powinno być wszystko dzielone. Ja podałem to co jest w instrukcji i wychodzi na to że przyjęli tam obwód koła 1,86 lub uwzględnili jakieś inne czynniki - może obwód koła bez bieżnika...

Opublikowano
21 godzin temu, jaco512 napisał:

w polsce tego nie sprzeda, ogólnie to ciekawa jest historia z tymi ciągnikami, ogólnie to tak taniocha bo w szwecji jest wystawiony za 900tys 

https://www.mascus.se/lantbruksmaskiner/traktorer/other-swed-trac-180/s5mflgrb.html

3 godziny temu, hubertb napisał:

Tam nie powinien być taki łącznik? Patrz na zdjęcie.

spacer.png

ja mam u siebie na zwykłej kuli od ciągnika, i z drugiej hak, generalnie to jak @wlamaj1 napisał, jeśli nie masz potrzeby to po co wymieniać ruskie też dobre   

17 minut temu, wlamaj1 napisał:

Masz dobrą ruską "śrubę" to po szukasz innej. No chyba że kasa Cię "świerzbi" albo pochodzenie łącznika Ci nie pasuje 😉. Jeśli chodzi o hak to mam ale używam tak jak zwykłej. Generalnie jest to ruska śruba z dospawanym hakiem w Narwii - oryginalna śruba do Pronara. Nie wiem czy hak jest markowy (oznaczony literką "W" chyba w rombie) - nic się nie wypina. Jak masz zamiar w każdej maszynie mieć sworzeń z kulą to możesz szukać z hakiem , ale nawet wtedy raczej nie przyspieszy to znacząco podpięcia maszyny, może jest ciut wygodniejsze...

ja u siebie mam z hakiem i wszystkie maszyny których tylko ihc podpinam to z na stałe kule już są i to przyśpiesza zwłaszcza przy cięższych maszynach robi robotę  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v