Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Pitraszek napisał:

Zależy po ile sprzedaż. Szwagier ostatnio za jałówki SM Austria po 8 brutto dostał 😂 nie urosły średnia waga 350 kg

może to te karakany z ras zachowawczych. 

wygląda na sima, a byki max 500 łapią, ale jako cielęta wyglądają kapitalnie. 

Opublikowano
41 minut temu, PolandOnion napisał:

Byk nie całe 600 kg, hf ale dość ładny, tłusty. Cena 12 zł.

Jakie województwo? Kto odebrał 

10 godzin temu, AdamRo napisał:

Nie robię nikomu reklamy, zauważyłeś ?

To nie chodzi o reklamę tylko o pomoc .Czy tylko się chwalisz , też moge napisać ze ktoś zapłacił  14 brutto hf

Opublikowano
2 godziny temu, wojak1986 napisał:

Dawno głodu ludzie nie widzieli, historia lubi się powtarzać. W Niemczech mieliśmy czerwonych później różowych a teraz są zieloni ale w środku dalej czerwoni...

Zielony to niedojrzały czerwony.

Opublikowano

Jak się upomnisz to dorzucą parę groszy przy kilku sztukach 🤣 niby od wakacji umowy na dostawę można podpisać i jakiś procent dorzucają do ceny, ale nie bardzo jestem w temacie. Grudzień/styczeń mam z 15sztuk na sprzedaż to muszę się trochę zaciekawić w tym temacie 🤔

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj kuzyn sprzedał byka wiek 16 miesięcy za 4500  według mnie to trochę przymało 

2 godziny temu, Fendt308lsa napisał:

ile za byka dwulatka waga około 800 kg, handlarz może zaproponować? dostałem 11,50 i nie wiem czy mało za simentala

Witam taka cena to za średniego hf-a nie taka cena dla simentala dzisiaj handlarz gadał u kuzyna że bydło tanieje a na samochodzie miał ze 3 sztuki ja nie wierzę w te bajki

Edytowane przez Pawelek2615
Opublikowano

Też mi się tak wydaje. Mam do sprzedania parę sztuk i wszystkie wagowo podobne, ale wyglądają bardzo ładnie, zawsze taka średnia waga u mnie to 800 kg w tym wieku. Gość nie chcę dać więcej, ale sprawiedliwe waży, a na oszustów którzy dadzą złotówkę więcej i uyeba na wadzę szkoda mi tracić czasu, żeby z bydłem po chlewie i wadzę się szarpać w te i nazat...

Opublikowano
43 minuty temu, Pawelek2615 napisał:

dzisiaj handlarz gadał u kuzyna że bydło tanieje a na samochodzie miał ze 3 sztuki ja nie wierzę w te bajki

Jedno nie wyklucza drugiego. Nie ma ani ceny ani bydła.  Strach pomyśleć co by to było z ceną jak by się bydlaków dużo wysypało 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał:

Jak się upomnisz to dorzucą parę groszy przy kilku sztukach 🤣 niby od wakacji umowy na dostawę można podpisać i jakiś procent dorzucają do ceny, ale nie bardzo jestem w temacie. Grudzień/styczeń mam z 15sztuk na sprzedaż to muszę się trochę zaciekawić w tym temacie 🤔

To zadzwoń jutro i daj znać. 

Albo w górę albo inne cenniki mają. Ja tak o zapytałem bez targu, zawsze te 10-20gr dorzuca

Opublikowano
1 godzinę temu, Fendt308lsa napisał:

Też mi się tak wydaje. Mam do sprzedania parę sztuk i wszystkie wagowo podobne, ale wyglądają bardzo ładnie, zawsze taka średnia waga u mnie to 800 kg w tym wieku. Gość nie chcę dać więcej, ale sprawiedliwe waży, a na oszustów którzy dadzą złotówkę więcej i uyeba na wadzę szkoda mi tracić czasu, żeby z bydłem po chlewie i wadzę się szarpać w te i nazat...

Każdy handlarz rypie hodowcę na wadze trochę więcej lub mniej  od kąd pamiętam to każdy z moich znajomych sprzedawał tylko na żywą wagę  jeden pokusił się na poubojowo ale szybko się z tego wyleczył odstawił do Sokołowa a papier wszystko przyjmie cena była wtedy fajna jakieś 18-19 za kilo po uboju ale nie dowierzał że z tak potężnych byków około 650-700 kilo wyszło po 300 kilo mięsa 

Opublikowano

ja oddaje na żywą. Tylko są cwaniaczki które potrafią lekką ręką od 50 do 100 kg uebac.... A na takich już nie mam siły, ani się z nimi sprzeczać bo nóż w kieszeni się otwiera,ani ciągać się z bykami. i bądź tu człowieku mądry

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v