Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, marulekk napisał:

sztywny już :(

szkoda że  wet niema czasu bo bys my go rozcieli i z ciekawości na przyszłość zobaczyli co tam było, jutro skórzec ma zajechać 

U mnie oby dwie obory kichają i kaszlą. Mam obecnie 15 małych na mleku i w środę był wet przebadać wszystkie małe, płuca czyste żadnej gorączki a mimo to dwa z nich też miały trochę przyspieszony oddech. Mleko i cj pobierały normalnie żadnych biegunek czy innych niepokojących sygnałów a mimo to wczoraj wchodzę a jeden już leży sztywny 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, soltys48 napisał:

@Azor07

E klasa 64.93%

za***iście Ci wyszło ,ja mogę w Sokołowie pomarzyć o takiej klasie i wybiciu .Jaka cena za E klasę?

Edytowane przez Azor07
Opublikowano

23 dał za niego, bardzo mało stracił za drogę -ledwie 15kg

1 godzinę temu, Miłypan napisał:

A pozostałe miśki jak policzyli lepiej jak na żywo

Byki od niespełna 48 % do tych prawie 65% licząc z ich wagi 

Jałówki wg mnie rewelacja

Od prawie 55 % simka(zrzutka)do 61 LM/BD

IMG20230201151155.jpg

• Like 1
Opublikowano

Sołtys widać masz dobrze dogadany temat że takie ładnie wybicie Ci wychodzi. U mnie za krowę wiecej jak 45% chyba nie mialem jak dobrze pamiętam. A sztuka mieszanka lmxsim może nawet tlustsza jak te na zdjęciu i to za nią wyszło najwięcej. Inne to czy tłusta czy chuda zawsze w granicach 40-42% dlatego wolę na żywa oddawać 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sokol2 napisał:

2 auta dzis pojechały na wuja 

A ten "wuja " to kto to jest?

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Wuja to ma jednak dobrze. 

j.w. 

Możecie pisać normalnie z nazwiska a nie jakieś wuja???? 

Jaka cena za krowy i jałówki?

Opublikowano (edytowane)

Wuja to szef wszystkich szefów i prezesów 

Mało kto znas jest w stanie bez łezki w oku wymówić jego nazwisko!

A Na Pewno nikt z nas go nie widział

Ale jedź do biedronki,Lidla ,Dino lub innego oszołoma weź z chłodziarki coś z wołowiny i sam o nim poczytaj

Edytowane przez marijusz
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

23 dał za niego, bardzo mało stracił za drogę -ledwie 15kg

Byki od niespełna 48 % do tych prawie 65% licząc z ich wagi 

Jałówki wg mnie rewelacja

Od prawie 55 % simka(zrzutka)do 61 LM/BD

IMG20230201151155.jpg

Ty chcesz powiedzieć że te twoje bydełko w szklarza się nie bawi , moje to po pierwszym dniu porządek by zrobiły 

2 godziny temu, Tomek0406 napisał:

U mnie oby dwie obory kichają i kaszlą. Mam obecnie 15 małych na mleku i w środę był wet przebadać wszystkie małe, płuca czyste żadnej gorączki a mimo to dwa z nich też miały trochę przyspieszony oddech. Mleko i cj pobierały normalnie żadnych biegunek czy innych niepokojących sygnałów a mimo to wczoraj wchodzę a jeden już leży sztywny 

Pogoda popierdolona, zamiast Zimy i mrozu to taki listopad 3 miesiąc podrząd, okna w oborze pootwierane a i tak wilgotno i ciepło jest

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, marijusz napisał:

Mało kto znad jest w stanie bez łezki w oku wymówić jego nazwisko!

Ale jedź do biedronki,Lidla ,Dino lub innego oszołoma weź z chłodziarki coś z wołowiny i sam o nim poczytaj

Jak na czas ładnie płaci rolnikom 🤔🤔🤔

Opublikowano
15 minut temu, marijusz napisał:

Teraz to wyjaśniłeś🥱🤦

Opublikowano
11 minut temu, marulekk napisał:

Ty chcesz powiedzieć że te twoje bydełko w szklarza się nie bawi , moje to po pierwszym dniu porządek by zrobiły 

W tym kojcu nie były dłużej niż godzinę.taka poczekalnia 

Przed chwilą, ZetorMisio napisał:

Teraz to wyjaśniłeś🥱🤦

Biernacki 

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, marijusz napisał:

Jedz do Dino i zobacz jego pałace😁bo przecież to jego?nic nie pop..rdolilem?

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Wuja to ma jednak dobrze. Dostaje co chwila konkretne pożyczki na 0% na okres jaki mu się podoba a rolnicy nadal bardzo chętni ich udzielać 

bezpośrednio wujowi się bez kasy przed załądunkiem nie sprzedaje

Opublikowano

Mieliśmy to samo. Kasa przed rozładunkiem. W końcu się znudziło.

3 godziny temu, Azor07 napisał:

za***iście Ci wyszło ,ja mogę w Sokołowie pomarzyć o takiej klasie i wybiciu .Jaka cena za E klasę?

W mało którym zakładzie można pomarzyć.Większość stosuje się do dziwnych norm z czapy.

Zauważyłem że na nowootwartych firmach wyboje są dużo lepsze, z czasem to się zmienia.

• Like 1
Opublikowano

zawsze mnie zastanawiało jak można wysłać auto w Polskę i pozwolić sobie żeby stało przed bramą gospodarstwa pół dnia czekając na to aż wejdzie przelew, auto stało i kierowca czekał, a zdarzało się że i nocki robili w okolicy :)

teraz jak sobie pomyślę, że handlowiec wysłał im swoje auto, swojego pracownika i ten stał i czekał w Golinie na rozładunek to się nie dziwię że się znudziło :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v