Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Analitycy Credit Agricole w najnowszym raporcie rynkowym oceniają, że kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu bydła. Wyliczyli, że na koniec 2023 roku cena skupu bydła w Polsce wyniesie 8,60 zł/kg." Co sądzić o tym panowie?

Opublikowano

Nic tylko się rozwijać. Kupować nawozy po 5k i budować obory. 

Jeżdżę codziennie między szpitalami ok 300km, tyle tirów z bydłem co wczoraj i dziś widziałem to głowa mała, gdzie nie spojrzeć to po kilka sztuk wagonów pełnych leci i to w większości młodziaki z tych co udało mi się dopatrzeć. 

Opublikowano
23 minuty temu, Pitraszek napisał:
27 minut temu, Rolniczek2070 napisał:

"Analitycy Credit Agricole w najnowszym raporcie rynkowym oceniają, że kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu bydła. Wyliczyli, że na koniec 2023 roku cena skupu bydła w Polsce wyniesie 8,60 zł/kg." Co sądzić o tym panowie?

Za pszenicę prognozowali 2000. Rzepak 4500. Na przelomie roku 22/23 analitycy credit Agricole prognozowali takie ceny. Kto to wie, kiedyś trafią

Miałem to samo napisać. Oni nadają się do prognozowania pogody a nie jakichkolwiek cen

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Łukii napisał:

Hf do 11 brutto , a miesne do 12.5 brutto 

U nas do 11.5 netto hfy , północ 

Duuuży dostawca cielaka mówił,  że Turki wykupują odsadki  z Czech,  Słowacji,  Węgier,  Litwy, Łotwy  . Ciekawe co kombinują 

Opublikowano
Gargamel160 napisał:

7 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Ja dziś oddałem jałówkę u mnie na wadze 640kg. Moim zdaniem pójdzie w R lub R+ więc coś około 22.40-22.50zl netto powinno być.

Jakie wybicie % prognozujesz

Coś około 58%. Na jałowce trudno mi do końca ocenić bo raczej sporo więcej byków się oddaje.

Opublikowano
21 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Coś około 58%. Na jałowce trudno mi do końca ocenić bo raczej sporo więcej byków się oddaje.

Co to za ubojnia że tak wychodzi 58℅ ? 🤔

Opublikowano
9 godzin temu, Rolniczek2070 napisał:

Świniory po 9 teraz są. To i świnie w dół musiałyby pojąć 

Opublikowano (edytowane)

Tylko trzeba brac pod uwage, ze ta branza jest bardzo podatna na takie artykuly i prognozy mimo, ze nie maja pokrycia. Jeden artykul o kryzysie w branzy mleczarskiej wystarczyl i wszedzie juz obnizki. Jak beda chcieli to sztucznie wykreuja kryzys na wolowinie, ubojnie podlapia temat, rolnicy przy obnizce zawsze bydlo wypychaja i cena momentalnie spadnie, a podnosic sie bedzie mozolnie przez pol rolu.

Trzeba niestety zakladac, ze kazda cena jest mozliwa, nawet oderwana od rzeczywiatych kosztow czy inflacji.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Jeszcze ponad rok i u mnie będzie wspomnienie po bykach 🤣 Zostaną same krowy i jałówki nie mam warunków ochoty i cierpliwosci aby trzymać byki po 700kg gdybyśmy w przyszłości zrezygnowali z krów to zdecydowanie wolałbym chować jałówki które są znacznie spokojniejsze nie wiele tańsze i mniej wymagające

Opublikowano
2 minuty temu, donweter1989 napisał:

Świń to zbytnio nie wliczając ferm to już nigdzie nie ma.

Fermy termami,ale żeby w dzisiejszych czasach nie można było dla siebie trzymac świniaka na własne potrzeby,bez zbędnych wymóg-chore

• Thanks 2
Opublikowano
15 minut temu, Baks00 napisał:

Fermy termami,ale żeby w dzisiejszych czasach nie można było dla siebie trzymac świniaka na własne potrzeby,bez zbędnych wymóg-chore

Bo żebyś mógł trzymać świnie to byś nie poczuł głodu podczas kryzysu. Każdy by chował po jednej albo 2 maciory i siebie oraz całą najbliższą rodzinę by wychował. A że nawet miastowi mają niedalekich kuzynów na wsi to też by sobie przypomnieli o kochanych wujkach i ciotkach czy nawet dziadkach mieszkających na wsi. A jak świnie wszystkie zarejestrowane, od małych rolników nawet prosiaka nie kupisz to gdzie pójdziesz za tanim mięsem? Tylko do sklepu, a tam ceny będą kosmiczne. Niech ten prosiak rośnie i pół roku na samym zbożu, ale kiedyś urośnie i będzie tanie mięsko 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, karol091193 napisał:

Bo żebyś mógł trzymać świnie to byś nie poczuł głodu podczas kryzysu. Każdy by chował po jednej albo 2 maciory i siebie oraz całą najbliższą rodzinę by wychował. A że nawet miastowi mają niedalekich kuzynów na wsi to też by sobie przypomnieli o kochanych wujkach i ciotkach czy nawet dziadkach mieszkających na wsi. A jak świnie wszystkie zarejestrowane, od małych rolników nawet prosiaka nie kupisz to gdzie pójdziesz za tanim mięsem? Tylko do sklepu, a tam ceny będą kosmiczne. Niech ten prosiak rośnie i pół roku na samym zbożu, ale kiedyś urośnie i będzie tanie mięsko 

Może nie tyle tanie..co posiadacze nie odczują tego tak boleśnie 

Opublikowano
Mieciu24 napisał:

21 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Co to za ubojnia że tak wychodzi 58℅ ? 🤔

Ja oddaje przez pośrednika. On oddaje na Łuków. A czemu takie zdziwnie? Jak ładna płaska jałówka czemu ma się tyle nie wybić? Mieszanka LMxBD.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v