Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, jacor73 napisał:

Konkurencja, tylko niezdrowa. Ile substancji aktywnych jest wycofana w Polsce a dozwolona na UA? Jak złodziej przyjdzie i zajumie Ci nowy traktor, to czyja jest to wina, złodzieja czy ustawodawców, że nie ma surowszych kar?

Tylko widzisz, jak ktoś ukradnie mi ciągnik to jest przestępstwo, a jak ktoś importuje zboża z Ukrainy to jest to w pełni zgodne z polskim prawem, taka niewielka różnica ;)

• Like 1
Opublikowano

Mam duże wątpliwości. Szkoda, że Ziobry wtedy nie osądzili. Był by nawet dla pisu mniejszy problem dzisiaj. Obawiam sie, że po wyborach bedzie to samo. Ciąganina a głowy nie polecą. Bo to na tym polega. Ta zabawa.

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko widzisz, jak ktoś ukradnie mi ciągnik to jest przestępstwo, a jak ktoś importuje zboża z Ukrainy to jest to w pełni zgodne z polskim prawem, taka niewielka różnica ;)

Noo, tylko jak sprowadza ukraińskie, a potem sprzedaje je jako polskie, to już chyba nie do końca jest zgodne z literą prawa. Ale ze względu na obecną poprawność polityczną, to obecnie nikt z tym nic nie zrobi

Opublikowano

Ten czy inny  rząd nie załatwi  wszystkich spraw  jeśli rolnicy sami nie pokażą że potrafią coś  załatwić . 

Do tego potrzebna jest współpraca i koordynacja  działań większości rolników a  tego nie ma i chyba nie będzie .

W globalnym świecie rolnictwo funkcjonujące w taki sposób jaki mamy w Polsce nie przetrwa --- i'm sorry  .

• Like 1
Opublikowano

Pewnie, ze nie załatwi wszystkich spraw. Ale gdy rząd jedzie na oszustwie to nie to, ze nie załatwi to jeszcze zaszkodzi. Pis oszukał ludzi, ze forsy w brud i rozdawał. Tłuste lata się skończyły wiec aby rozdawać musi najpierw z ludzi brać. jednym ze sposobów brania było podkręcanie inflacji by budżet więcej zarabiał. Np z tego, że masło i wszystko podrożeje. A teraz gdy inflacja za duża rząd tę inflacje między innymi przy pomocy zboża z UA gasi.

Opublikowano
5 godzin temu, Jarecki21 napisał:

Nikt palcem pogroził, ale tak może będzie bezpieczniej.

7 stron wątku i Wychodzi na to, że sprowadzają 2-3 firmy.  To chyba nie jest jakaś wielka skala...

Ale rzucić hasło o imporcie, to rolnicy najchętniej by się pozagryzali, żeby jego mądrość była na wierzchu.

No to nie dziw się że boją się podać nazwy, jak sam masz obawy. 

Ja dodam tylko że wiem o 3 firmach w naszym regionie które sprowadzają zboże/kukurydzę z Ukrainy, a przedstawiciel. Jednej z firm powiedział do mnie że cała wina leży po stronie rolników dlatego że po żniwach zamknęli magazyny a oni potrzebują paszy. Póki co nie będę wymieniał głośno nazwy firm ale że kupują dowody mam niezbite gdyż będąc w "lokalnym" elewatorze zatrzymali mnie a przepuścili 3 auta z Ukrainy bez kolejki z rzepakiem. Na dowód mam nagranie wideo 

Opublikowano

@peugeot A co ci innego zostało. Do wyborów jeszcze rok. A ci co tu najbardziej narzekają i tak zagłosują na pis. Zboże z UA jest na rękę rządowi który myśli, ze rolników uciszy podwyżką emerytur. Jak to Kaczyński mówił o tych paru złotych dla chytrych i pazernych chłopów.

2 minuty temu, Patryk3802 napisał:

Ja dodam tylko że wiem o 3 firmach w naszym regionie które sprowadzają zboże/kukurydzę z Ukrainy, a przedstawiciel. Jednej z firm powiedział do mnie że cała wina leży po stronie rolników dlatego że po żniwach zamknęli magazyny a oni potrzebują paszy. Póki co nie będę wymieniał głośno nazwy firm ale że kupują dowody mam niezbite gdyż będąc w "lokalnym" elewatorze zatrzymali mnie a przepuścili 3 auta z Ukrainy bez kolejki z rzepakiem. Na dowód mam nagranie wideo 

Możecie śmiało podawać nazwy. Import zboża z UA nie jest zakazany. Dowodów na video też nie potrzeba. Te firmy maja na to faktury.

Opublikowano
19 godzin temu, Dublin napisał:

To jest też nasza wojna i oni nas bronią przed putinem i giną za nas i inne państwa nadbałtyckie a w dalszej perspektywie za wszystkie pozostałe kraje zjednoczonej europy. Dzięki Panu Jarosławie Kaczyńskiemu nie bierzemy w niej udziału osobiście tylko wspieramy mentalnie militarnie i monetarnie za krew którą one za nas przelewają i my już nie musimy przelewać. Może się też zdarzyć, że będziemy zobowiązani pójść z odsieczą jeśli sytuacja będzie tego wymagać, ale możemy być pewni, że Pan Prezes wszystkimi kanałami dyplomatycznymi będzie dożył do tego aby do tego nie doszło.

popieram 

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

@peugeot A co ci innego zostało. Do wyborów jeszcze rok. A ci co tu najbardziej narzekają i tak zagłosują na pis. 

O tym piszę , narzekanie i czekanie aż ktoś coś za zainteresowanego załatwi jest aż nadto widoczne wśród polskich rolników . 

Popatrz jak funkcjonuje rolnictwo w np:  Dani ,Francji , Holandii . Tam prawie wszystkie gospodarstwa należą do spółdzielni (bardzo  dużych ). Ze zdaniem takiej  spółdzielni musi liczyć się prawie każdy przetwórca  , raz może wywinąć numer ale rok szybko mija  i w następnym może z tego powodu nie istnieć .

Opublikowano
2 minuty temu, peugeot napisał:

Ze zdaniem takiej  spółdzielni musi liczyć się prawie każdy przetwórca  , raz może wywinąć numer

Musi , nie musi. Spółdzielczość tam jest troszkę inna niż nasza. Tak że ten tego i mentalność członków spółdzielni też jakby troszkę inna.

Opublikowano
12 minut temu, peugeot napisał:

O tym piszę , narzekanie i czekanie aż ktoś coś za zainteresowanego załatwi jest aż nadto widoczne wśród polskich rolników . 

Popatrz jak funkcjonuje rolnictwo w np:  Dani ,Francji , Holandii . Tam prawie wszystkie gospodarstwa należą do spółdzielni (bardzo  dużych ). Ze zdaniem takiej  spółdzielni musi liczyć się prawie każdy przetwórca  , raz może wywinąć numer ale rok szybko mija  i w następnym może z tego powodu nie istnieć .

Do spółdzielczości Polak ma niechęć od komuny. Z drugiej strony kolejne rządy trzymając patologię krusu utrzymuje sztucznie wiele gospodarstw nierentownych ekonomicznie. Dlatego u nas wiele gospodarstw nie wyrabia ekonomicznie. A rząd jeszcze to konserwuje np przy suszy pod naciskiem tych nie wydolnych rezygnując z jakiej kolwiek potrzeby udowodnienia działalności. Bo u nas jeszcze gro rolników nic nie sprzedaje i nie ma faktury. To czym konkurować z zachodem. Na zachodzie gospodarstwa co nic nie sprzedają już dawno upały. A u nas tak się np ukrywa bezrobocie i szarą strefę. Bo ma krus i siedzi za granica lub pracuje w PL na czarno.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Bo u nas jeszcze gro rolników nic nie sprzedaje i nie ma faktury.

To z czego żyją jak nic nie sprzedają?nawet się domyślasz ilu sprzedaje bez faktury, i to nie tylko vatowców co chcą przytulić trochę więcej grosza ale głównie ryczałtowcy.

Opublikowano (edytowane)

Vatowiec jak sprzedaje bez faktury to coś tam nie wszystko. I jakąś fakturę na te głupie 5 tys miał. Ryczałtowiec to samo chyba, ze ma hektar ziemi. Dzisiaj już i handlarze coś chcą kupić legalnie na przelew i fakturę. Jako ryczałtowiec sprzedaje w zasadzie trzem podmiotom. Dwaj handlarze i paszarnia. Paszarnia wiadomo faktura i przelew. Jedne handlarz zawsze faktura nigdy nie powiedział, ze chcę z ręki do ręki. Płatne przelewem. Drugi handlarz czasami faktura czasami z ręki do ręki kasa i tyle. Nie znaleźć dzisiaj faktury na 5 tys to znaczy, ze to lipa nie gospodarka i wszystko sama przejada.

A z czego żyją to pisałem. Ema dziadków praca na czarno za granicą czy w PL. Jakieś zasiłki i jakoś leci.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

MI akurat płacą zawsze brutto. Tylko zawsze na fakturę i przelew. Handlarz dzisiaj nie chce gotówką bardzo płacić. Chyba, ze bierze tonę lub dwie od dziadka. Ale u mnie dziadki rok temu pooddawały w dzierżawy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 godziny temu, Patryk3802 napisał:

Nie mam obaw, tylko tak będzie bezpieczniej. Jak masz dowody to tym bardziej pisz pełną nazwę. Asekuracyjnie, pierwszą i ostatnią literę. Każdy się domyśli.  Moderatorzy forum mogli by odnieść się do tego problemu.

Opublikowano
Dnia 20.12.2022 o 21:01, marian7k napisał:

Za nami i zjednoczoną europą stoi NATO. Ciekawym jak widzisz gdyby putek wybrał najpierw Polskę a pózniej dalsze kraje, jak działały by ukry?

Oni już nam pomagają, bo jak mówi przysłowie Polak ukrainiec dwa bratanki gdyż Putin przez ich tereny toruje drogę na zachód i one go powstrzymują całymi siłami swojemi przed dalszą ekspansją na Polskę. My powinniśmy zbrojnie się z włączyć do walki ale stoltenberger nie pozwala puki co na to nato. Gdyby Pan Jarosław Prezes był wsłuchiwany od początku i unia podjęłaby stosowne kroki osłabiając stosownie republikę rosyjską to do tej wojny by nie doszło, dlatego tak ważne jest aby w jesiennych wyborach powszechnych oddać głos na Pana Jarosława Kaczyńskiego jak i ja będę oddawał.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Dublin napisał:

bo jak mówi przysłowie Polak ukrainiec dwa bratank

nie ma takiego przysłowia . znowu kłamiesz jak Kaczor z twojego zdjęcia.

Opublikowano
Dnia 21.12.2022 o 14:07, hubertuss napisał:

MI akurat płacą zawsze brutto. Tylko zawsze na fakturę i przelew. Handlarz dzisiaj nie chce gotówką bardzo płacić. Chyba, ze bierze tonę lub dwie od dziadka. Ale u mnie dziadki rok temu pooddawały w dzierżawy.

Bo są płatność bez gotówkowe na faktury, za bardzo nie poszalejesz bo kontrole są.

Opublikowano
50 minut temu, Pafnucy napisał:

nie ma takiego przysłowia . znowu kłamiesz jak Kaczor z twojego zdjęcia.

Wczoraj popierałeś Pana Jarosława Kaczyńskiego a teraz niepopierasz Wy rolnicy jesteśmy najbardziej rozszceniową i bezczelesną grupą społeczną niepłacącą podatów i wyciągającą ręce po  czyjeś i chwalącą Pana Prezesa tylko kiedy przyjdzie przelew za nicnierobienie a za chwilę Go znowu wyzywającą i próbującą naciągnąć na kolejny datek.

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dublin napisał:

Oni już nam pomagają, bo jak mówi przysłowie Polak ukrainiec dwa bratanki gdyż Putin przez ich tereny toruje drogę na zachód i one go powstrzymują całymi siłami swojemi przed dalszą ekspansją na Polskę. My powinniśmy zbrojnie się z włączyć do walki ale stoltenberger nie pozwala puki co na to nato. Gdyby Pan Jarosław Prezes był wsłuchiwany od początku i unia podjęłaby stosowne kroki osłabiając stosownie republikę rosyjską to do tej wojny by nie doszło, dlatego tak ważne jest aby w jesiennych wyborach powszechnych oddać głos na Pana Jarosława Kaczyńskiego jak i ja będę oddawał.

Daj Pan na priv. nazwę tego leku co Ci ten psychiatra wypisuje. 

• Like 1