Skocz do zawartości

ustawa o obrnonie ojczyzny - wzywają na 30 dni ćwiczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Wszyscy będą wezwani, jedni mogą być 30 dni... Dla głąbów  90 dni... 🤣

to masz trzy miesiące... 😄

Opublikowano

znowu jakas ruska propaganda-az dziw ze jeszcze onuca nie dyskutuje..

powolanie rezerwistow byly sa i beda-rezerwistow a nie generalow co  w wojsku nie byli 😂

46 minut temu, DANDYS napisał:

brat drugi byl, same starsze dziadki, mówił że. meczyli ich jak nie wiem, w nocy mieli nie raz pobudkę,

a wku jest zawieszone, a nie zamknięte

stare dziadki to sami z siebie w nocy wstawaja- prostata pobudka😂...temu ogarek z zetorkiem tak po nocach dyskutuja

28 minut temu, Desperado napisał:

Cię jasny pieron, górol się będzie buntował no. Ja może kuwa za niego może bo łon nie ma ochoty.   xD

jaki goral ??-gorale by cie smiechem zabili gdybys orawioka nazwal goralem

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Więc  strach po kalesonach już majo małolaty do 50 lat... 😂😂😂😂

Obowiązkowy pobór zakończył się prawie 20 lat temu. Najstarsi, co nie byli w wojsku, są teraz przed 40stką.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
38 minut temu, 6465 napisał:

Ja dostałem wezwanie z WKU i mi zaproponowali SG. Ja się zgodziłem. To było nie przymusowe tylko dla ochotników.

Służba w Straży Granicznej, Służbie Więziennej i Straży Pożarnej, to była najczęściej służba zastępcza. Widocznie mieli wtedy braki i sami proponowali odsłużenie w SG.

5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ciebie kaleko to nawet do wojska nie wzięli bo durniów nie biero... 

Teraz nie biorą ale kiedyś nie mieli nic przeciwko.

Opublikowano
14 minut temu, bergman31 napisał:

Służba w Straży Granicznej, Służbie Więziennej i Straży Pożarnej, to była najczęściej służba zastępcza. Widocznie mieli wtedy braki i sami proponowali odsłużenie w SG.

Teraz nie biorą ale kiedyś nie mieli nic przeciwko.

Wtedy jeszcze były jeszcze narmalnie 4pobory i rok służby. Dwie kompanie. Po przysiędze część poszło na strażnice. Ale moralnie byliśmy skoszarowani jak w wojsku przepustką jednorazowa raz na miesiąc a na przepustkę stałą można było wyjść na miasto tylko powrót przed 21godz.

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

A bramę kto otworzy🤔

,,,, brum  brum.... 🏍️

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Wtedy jeszcze były jeszcze narmalnie 4pobory i rok służby. Dwie kompanie. Po przysiędze część poszło na strażnice. Ale moralnie byliśmy skoszarowani jak w wojsku przepustką jednorazowa raz na miesiąc a na przepustkę stałą można było wyjść na miasto tylko powrót przed 21godz.

To już była zabawa w wojsko.

6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Normalnie to się szło na 2 lata... 😜

Marynarka na 3 lata.

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A bramę kto otworzy🤔

Szeregowy Ryszard będzie podnosił szlaban, masz już wprawę z cywila do bramy.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Normalnie to się szło na 2 lata... 😜

Ja pojechałem pociągiem 😅,było szybciej dlatego tylko rok.

Edytowane przez andrzej78
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, greg1985 napisał:

Jeśli nie będą brać rolników na przeszkolenie to będzie dyskryminajca a co my jacyś gorsi . Dobrze by się było wyrwać na miesiąc z obory od krów 😂😂

Czyli z ciebie rolnik nie będzie

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Ja byłem w 1999-2000r. My mieliśmy 300 a kolega był w kawalerii w Tomaszowie miał 100zł. 

Ja dostałem wezwanie z WKU i mi zaproponowali SG. Ja się zgodziłem. To było nie przymusowe tylko dla ochotników.

Połowa chłopaków z mojej klasy poszła na ochotnika do SG.

• Like 1
Opublikowano

a z mojej to kazdy za punkt honoru uznal unikniecie sluzby wojskowej 😂

4 godziny temu, Desperado napisał:

A kto on? może Francuz?     :P

slowak a kto ?? tak jak ogarek to jacwing...

3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Głąbów nigdy nie brali.. 😜

a ty to co ???

• Haha 1
Opublikowano

przekrój rolników widać jak na dłoni ,ci co odbębnili wojo na luzie sciemniacze i odyńce dalej piepszą farmazony bo nie byli a młode rolniki srają w gacie , ale na nófke tatana na zwrot z agencji i vatu to pierwsi w kolejce ale miecha w koszarach to wielu ma pełne gacie , normalnie dramat

• Haha 3
Opublikowano

Ja dostałem wezwanie na ćwiczenia we wrześniu. Odwołałem się bo mam ziemie na własność i hodowle bydła. Trzeba było kserokopie wysłać aktu notarialnego i paszportów bydła. Dodatkowo pożalić się że nie będzie miał kto przy tym robić bo rodzice schorowani czy coś i niebezpieczna praca przy zwierzętach. Osoby które maja własne firmy tez będą zwolnieni. Najgorzej domownicy rolników