Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wydrukuj ze strony agencji i wypełnij

Dzieki, a zapytam jeszcze czy wypełniając takie oświadczenie nie narażam się na jakiś podatek ?  Akurat w tym roku poszło na olx 4t owsa po 1300 więc sprzedaż była na 5200. 

Opublikowano
33 minuty temu, Ekstremalny napisał:

A ktoś podpowie jak to z tymi oświadczeniami jest? Czytam na bieżąco cały temat ale konkretów brak. Faktur nie posiadam (tak jestem pseudo rolnik, kilka ha i sprzedaje wszystko po znajomości albo na olx, a reszta idzie do kur/kaczek) , mogę napisać jakieś oświadczenie czy to nie przejdzie ? Do agencji mam kawałek więc na darmo jechać a telefonów nie odbierają. 

poczekaj na hasło bo jeszcze nie bylo nowego rozporzadzenia i pojedziesz na darmo z oswiadczeniem.

30 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wydrukuj ze strony agencji i wypełnij

ono jeszcze nie jest zaakceptowane.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Ekstremalny napisał:

Dzieki, a zapytam jeszcze czy wypełniając takie oświadczenie nie narażam się na jakiś podatek ?  Akurat w tym roku poszło na olx 4t owsa po 1300 więc sprzedaż była na 5200. 

No jak jesteś na ryczałcie to nie.

Pewno w środę wejdzie bo by sie kończył termin 23

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, Ekstremalny napisał:

za 5k nikt do Sztumu cie nie wsadzi. smialo skladaj oswiadczenie.

• Thanks 1
Opublikowano

Przedłużyli okres składania do 30 listopada. Nie wiem po co udzie już dawno pliki podostawali. Pewnie doradcy nie nadążą wypełniać tym niezdarnym. No i dopuścili do wniosków umowy między rolnikami na sprzedaż zboża czy innych płodów. Dopłat owcy głowa do góry tez dostaniecie. Niedojdy z pisu wymyśliły przepis a teraz rakiem się z tego wycofują.

• Like 1
Opublikowano

A co do umów między rolnikami to nie miało być pieczątki z kowr? 

Nie jestem w temacie. 

Co do tych oświadczeń to dobre dla tych dopłatowców, oni też dostaną suszowe 

Chyba że nie złożyli wniosku o szacowanie szkód. 

Jak ktoś ma samo zboże to i duże prawdopodobieństwo że dostanie 10000

Dopłata, suszowe, dzierżawa, akcyza - można żyć 

Co by było gdyby teraz nawozowe w tą pomoc włączyli 🤭😂

Opublikowano

Godzina 12:00 wiadomości tvp, Minister Rolnictwa: wniosek suszowy został uproszczony! 

Nie ma to jak coś zmienić żeby znowu poprawić a następnie ogłosić wątpliwy sukces! 

Ciekawe czy agencja znowu będzie dzwoniła żeby poinformować o zmianie warunków do wszystkich zainteresowanych.  (powodzenia z wyjaśnieniem!) 

Opublikowano

Generalnie jak nosiłeś wniosek trzeba było fakturę dać. Jak ktoś wcześniej złożył to musi donieść. Tym co wywalili wnioski za brak faktury teraz mogą przyjąć jeśli napiszą sobie jakąś umowę. Generalnie pis jest mistrzem w robieniu burdelu w prawie tak jak z sądami. Najpierw sami zrobią sobie problem a potem sami zw wielkich bólach go rozwiązują i ogłaszają sukces.

Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał:

Wychodzi na to że dopłatowiec dostanie może nawet i 10000 a kawaler co za***prza cały dzień nie dostanie nic

o 10k to może tylko pomarzyć, a jak kawaler nie mieszka tylko z kotem, to też dostanie 

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał:

a kawaler co za***prza cały dzień nie dostanie nic

pytale sie arimr jak to jest z tym wpisywaniem zamiast zony dziadkow, rodziców, domowników itd do wniosku. babka powiedziala ze na razie przyjmuja wszystko jak leci bo nie chcą się użerać z ludźmi ( tak samo jak gdy byly tylko faktury to u mnie przyjmowaly tez inne papiery/dowody sprzedaży jak leciało). Po zakonczeniu naboru wszystko zostanie przesiane pod aktualne rozporządzenie wiec jezeli nic sie nie zmieni to wnioski z rodziną inną niż żona zostaną odrzucone tak samo jakby były odrzucone te co nie mialy faktur a inny dowód sprzedaży (teraz to nieaktualne bo juz dopuścili ten inny dowód sprzedaży). Przekazuje tylko to co się dowiedziałem.

Opublikowano

jak mogą być odrzucone jak tam nie ma nic o związku małżeńskim, tylko o związku faktycznym, małżeństwo wymyślili sobie ludzie bo zobaczyli związek, a dla nich to znaczy tylko jedno xD 

• Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, Celownik07 napisał:

pytale sie arimr jak to jest z tym wpisywaniem zamiast zony dziadkow, rodziców, domowników itd do wniosku. babka powiedziala ze na razie przyjmuja wszystko jak leci bo nie chcą się użerać z ludźmi ( tak samo jak gdy byly tylko faktury to u mnie przyjmowaly tez inne papiery/dowody sprzedaży jak leciało). Po zakonczeniu naboru wszystko zostanie przesiane pod aktualne rozporządzenie wiec jezeli nic sie nie zmieni to wnioski z rodziną inną niż żona zostaną odrzucone tak samo jakby były odrzucone te co nie mialy faktur a inny dowód sprzedaży (teraz to nieaktualne bo juz dopuścili ten inny dowód sprzedaży). Przekazuje tylko to co się dowiedziałem.

Nie piernicz głupot bo rodzina to nie tylko żona.... Tak naprawdę to żona to obca kobita jest🤣.... A rodzina to ojciec matka itp. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Wychodzi na to że dopłatowiec dostanie może nawet i 10000 a kawaler co za***prza cały dzień nie dostanie nic

Jak  zapiernicza  cały dzień to kiedy  wyda te pieniądze  🤔  jemu  nie potrzebne...

Edytowane przez Szymi40
  • Like 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Jak zapiernicza cały dzień to w hvj piniędzy ma to po co mu suszowe.

Ten co musi z dziećmi siedzieć i nie ma jak robić jemu się należy.

ale Ciebie te dzieci obsiadły 🤦‍♂️🤪 i jeszcze je non stop niańczysz 🙆‍♂️🤪

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie w agrobiznesie tylko w wiadomościach i niby do 30 go. Znowu przedłużyli i umowę sobie sam możesz napisać tzn z kimś ale wiadomo o chodzi.

Z tego co wczoraj gdzieś wyczytałem, to niezupełnie jest jak piszesz, bo do umowy trzeba dołączyć potwierdzenie przelewu. Furtka do nadużyć, to to oświadczenie które dopuszczone ma być. 

@Rolnik1973, jesteś nie tylko leniem, ale i pasożytniczym naciągaczem, do tego pewnie nienagannie pobożnym. Ciekaw jestem, jak się z tej suszy z wodą w bruzdach w konfesjonale wytłumaczysz. 

• Haha 2
Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Jak zapiernicza cały dzień to w hvj piniędzy ma to po co mu suszowe.

Ten co musi z dziećmi siedzieć i nie ma jak robić jemu się należy.

ale pier... dzielisz.

1 godzinę temu, Fugeo napisał:

Mi tam już wypłacili suszowe.

chiba z ubezpieczenia...