Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pokazywanie orginału faktury  na dzień dzisiejszy moim zdaniem śmieszne , tym bardziej że wynalezli wnioski przez internet podpisy profilem zaufanym i inne wynalazki  , czym się rózni faktura wysłana w postaci pliku od kopi ????????  widać że ktoś chyba inny wali w szyję

dzisiaj rozporządzenie dopiero zaczeło obowiązywać , nie wszystkie urzędy jeszcze o tym wiedzą a nieroby już latają z fakturami hahah

faktura nie musi być podpisana to po 1 a po drugie napisać fakture to każdy głupi potrafi

jeżeli urząd wymaga faktury to powinien mieć wgląd do systemu czy ta faktura jest  i wystarczy podać nr faktury i kto sporządził

jeżeli nie ma to stwarza pole do nadużyć i robi z beneficjentów oszołomów hahha 

Opublikowano
15 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie, narazie portalerolnicze poinformiwane i maja wysłać do ministerstwa co z rolnikami ryczałtowymi handlujacymi miedzy sobą.

Sam dzwoniłem do ministerstwa 40 w kolejce 50 min czekania i przyszła kolej i rozłączyło.

Myslalem, ze ten program to samoboj ministerstwa, ale widze ze jednak nie. 

Dalsze dazenie do zmniejszania szarej strefy oraz ewidencjonowania wszystkich transakcji. 

Od nastepnego miesiaca mali rolnicy wszystko beda sprzedawali na fakture, bo moze pozniej znowu dadza suszowe i zmaiast sprzedazy na 5 tys bedzie  wymog10 albo 15?

Niedlugo tylko karta bedziesz mogl placic

Opublikowano

Wymóg faktur to zmiana bardzo na plus w tym momencie. Dobrym rozwiązaniem byłoby jeszcze uzależnienie wysokości pomocy od tego czy dany rolnik miał ubezpieczone uprawy.

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Miran napisał:

Wymóg faktur to zmiana bardzo na plus w tym momencie. Dobrym rozwiązaniem byłoby jeszcze uzależnienie wysokości pomocy od tego czy dany rolnik miał ubezpieczone uprawy.

a w ilu ciekawych przypadkach ubezpieczający, a właściciel, czy tam składający wniosek obszarowy to nie ta sama osoba 🤭

Opublikowano

wymaganie faktur stworzy nową patologie  , otóz ci co nie uprawiają będą robić fikcyjne zakupy i sprzedaże

na fikcyjne sprzedaże już watowcy zacierają ręce , gorzej będzie z zakupami hahah

myśle że kolega Rysiek rozpierd... system  i wymusi na ministrze ustępstwa

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Mają twój numer i wiedzą co ich czeka🙆‍♂️

Najlepiej Babka dość młoda, coś załatwiała w arimr z kolczykami na zwierzęta. I pyta przy okienku ,,Pani a co taka kolejka - ludzie suszowe składają, - a to suszowe było?..." pyta🤷

Babka widać na agrofoto nie wchodzi..

Opublikowano

Oryginały faktur w dzisiejszych czasach to lekkie przegięcie. Na FV nie ma wymogu pisania oryginal/kopia i to już ładnych parę lat. Zresztą FV można mailowo wysyłać i nie musi być podpisu na FV i pieczątki, a taka FV jest prawidłowym dokumentem sprzedazy. Jak zwykle pracownicy ARiMR interpretują po swojemu, a wszystko dlatego że te głąby nawet precyzyjnych przepisów wykonawczych nie potrafią stworzyc, tylko zawsze jest pole do interpretacji. Przepisy robione na szybko na kolanie, później uzupełnienia itd. 

• Like 2
Opublikowano
34 minuty temu, stach12 napisał:

pokazywanie orginału faktury  na dzień dzisiejszy moim zdaniem śmieszne , tym bardziej że wynalezli wnioski przez internet podpisy profilem zaufanym i inne wynalazki  , czym się rózni faktura wysłana w postaci pliku od kopi ????????  widać że ktoś chyba inny wali w szyję

dzisiaj rozporządzenie dopiero zaczeło obowiązywać , nie wszystkie urzędy jeszcze o tym wiedzą a nieroby już latają z fakturami hahah

faktura nie musi być podpisana to po 1 a po drugie napisać fakture to każdy głupi potrafi

jeżeli urząd wymaga faktury to powinien mieć wgląd do systemu czy ta faktura jest  i wystarczy podać nr faktury i kto sporządził

😂🤣🤣-ty masz w ogole jakies pojecie o ksiegowosci,fakturach, jpk, koncie vat-owskim ??

wez powystawiaj lewe faktury z datami wstecznymi.. w pierdlu sobie odpoczniesz i doksztalcisz..

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, stach12 napisał:

jeżeli nie ma to stwarza pole do nadużyć i robi z beneficjentów oszołomów hahha  Pewnie wszystko można ale jednak przesadzasz i takich głupich chyba nie bezie by lewiznę nosić do urzędu. Którą sami sobie sporządzą dla dostania 5 tys.

Jednak trochę przesadzasz z tą lewizną i to dla 5 tys zł ryzykować. Wszystko można ale bez przesady takich durni by samemu sobie fałszywki wypisywać to chyba nie będzie. A ten co ma rachunkowość też raczej lewizny nie wystawi takiemu rolnikowi zwłaszcza jak się dowie, że to do armir.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Ale jak se sam wystawisz lub poprosisz kogoś by ci wystawił choć mu nic nie sprzedałeś to jednak lewizna wobec tego co ci np ktoś wystawi gdzie sprzedaż miała miejsce.  US może to z łatwością zweryfikować jak by co. A wtedy to już albo sam albo obaj leżycie w zależności czy sam sobie wystawiłeś czy ktoś ci wystawił.

Zresztą o czym my tu dyskutujemy 90 % przedsiębiorców nie wystawi ci lipnej faktury, że im zboże np sprzedałeś zwłaszcza gdy się dowiedzą, że to do arimr. Oni się boją skarbówki jak ognia.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

A teraz dać jeszcze w Polsce swobodny dostęp do broni palnej jak w USA> To mamy akcje jak na westernach co dzień.

Jest wiele krajów gdzie jest powrzechny dostęp do broni i nie ma tyle strzelanin czy napadów z bronią w ręku. Wg statystyk w usa najczęściej broni używają czarni, meksykanie, azjaci i na szarym końcu biali. 

Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Ale jak se sam wystawisz lub poprosisz kogoś by ci wystawił choć mu nic nie sprzedałeś to jednak lewizna wobec tego co ci np ktoś wystawi gdzie sprzedaż miała miejsce.  US może to z łatwością zweryfikować jak by co. A wtedy to już albo sam albo obaj leżycie w zależności czy sam sobie wystawiłeś czy ktoś ci wystawił.

Zresztą o czym my tu dyskutujemy 90 % przedsiębiorców nie wystawi ci lipnej faktury, że im zboże np sprzedałeś zwłaszcza gdy się dowiedzą, że to do arimr. Oni się boją skarbówki jak ognia.

zrozum chłopie , wymyśli pokazywać orginały faktur np. ale poprzednio zrobili ustawę że faktura nie musi być podpisana , a skoro nie musi być podpisana i często dostarczana jest jako plik to czym się różni taka faktura od kopi ??????????  kopia bardziej wiarygodna na dodatek bo czasami pieczątka

Co pokaże RYSIEK jak jego zwolnili z wystawiania faktur ?????????  on tą pomoc musi dostać bo jak nie dostanie to przydzielą mu prawnika darmowego z opozycji i jeszcze mu odsetki zapłacą

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Inny powiat, ale...

On pewnie rano był🤠

Dla mnie wygląda to tak... Jak dadzą to dobrze nie to i bez tego przetrwa moje gospodarstwo, plakał po suszowym nie będę., drzeba radzić jakoś i iść dalej.

Na obsługę tej pomocy więcej kasy wydadzą jak suszowego wypłaca.

Jak na codzien to wszyscy  szczekaja na PIS jaki okropny i nie dba o rolnika i ogólna tragedia.Ale jak już gdzieś choćby 100zl dawali to każdy leci jak mucha do g....a.Ludzie zdecydujcie się.Nie składałem i mam święty spokój ale jak by tak ktoś poboczny poczytał ten temat to normalny dom wariatów.Jak tą Unia kiedyś pier......e w kalendarz to wielu widzę zasili liczna grupę bezrobotnych.W jakim stanie musi być wiele gospodarstw że takie cyrki i kombinację chce wam się robić dla 5tys

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
23 minuty temu, stach12 napisał:

zrozum chłopie , wymyśli pokazywać orginały faktur np. ale poprzednio zrobili ustawę że faktura nie musi być podpisana , a skoro nie musi być podpisana i często dostarczana jest jako plik to czym się różni taka faktura od kopi ??????????  kopia bardziej wiarygodna na dodatek bo czasami pieczątka

Co pokaże RYSIEK jak jego zwolnili z wystawiania faktur ?????????  on tą pomoc musi dostać bo jak nie dostanie to przydzielą mu prawnika darmowego z opozycji i jeszcze mu odsetki zapłacą

Ale tekst który zacytowałeś i opatrzyłeś swoim komentarzem mówi o fakturach wystawionych na lewo a nie o tym czy różni się faktura oryginalna od kopii. Tak więc nie zaśmiecaj tematu. Bo zdaje się coś pisałeś, że można samemu sobie fakturę wystawić.

Także weź już się uspokój i nie rób tu śmietnika. Napisz se parę faktur i nie męcz tutaj.

1 godzinę temu, stach12 napisał:

5 minut temu, marcin19071980 napisał:

Jak na codzien to wszyscy  szczekaja na PIS jaki okropny i nie dba o rolnika i ogólna tragedia.Ale jak już gdzieś choćby 100zl dawali to każdy leci jak mucha do g....a.Ludzie zdecydujcie się.Nie składałem i mam święty spokój ale jak by tak ktoś poboczny poczytał ten temat to normalny dom wariatów.

Bo to są pieniądze które pis tym ludziom zabrał choćby w inflacji nawozach czy paliwie. Oni idą po choć część swego. Pis nie daje z własnych tylko z naszych. Część przy okazji rozkradając.

• Like 3
Opublikowano

I tak zabierze bo właśnie mówił jakiś szpecjalista że inflacja po nowym roku przekroczy 20%

Opublikowano (edytowane)

Bo te ćwoki chcą mieć ją jak największą. 

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

I tak zabierze bo właśnie mówił jakiś szpecjalista że inflacja po nowym roku przekroczy 20%

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Bo to są pieniądze które pis tym ludziom zabrał choćby w inflacji nawozach czy paliwie. Oni idą po choć część swego. Pis nie daje z własnych tylko z naszych. Część przy okazji rozkradając.

Rolnicy nic nie dają najwyżej biorą. Wszystko pokrywają etatowcy

Opublikowano
59 minut temu, driver24 napisał:

Oryginały faktur w dzisiejszych czasach to lekkie przegięcie. Na FV nie ma wymogu pisania oryginal/kopia i to już ładnych parę lat. Zresztą FV można mailowo wysyłać i nie musi być podpisu na FV i pieczątki, a taka FV jest prawidłowym dokumentem sprzedazy. Jak zwykle pracownicy ARiMR interpretują po swojemu, a wszystko dlatego że te głąby nawet precyzyjnych przepisów wykonawczych nie potrafią stworzyc, tylko zawsze jest pole do interpretacji. Przepisy robione na szybko na kolanie, później uzupełnienia itd. 

Ale o co chodzi z tym oryginalem faktur? 

Przeciez jak rolnik na vat wystawi fakture ryczaltowemu, to ryczaltowy ebdzie mial u siebie oryginal, a vat'owiec kopie, ktora sklada do ksiegowej/us. 

I taka kopia musi byc w 100% honorowana przez us/arimr itd

Opublikowano

Eksperci z TWNa to już 26% inflację mają. :D

Bardzo dobrze że faktury żądają, skończą się w końcu te machloje, znam takich co to ani orzą, ani sieją ale suszowe to zawsze biorą ...

• Thanks 2
Opublikowano
13 minut temu, Leszy napisał:

Bo te ćwoki chcą mieć ją jak największą. 

Soboń z pisu sam mówił, że każdy 1 % inflacji to dodatkowo 4,7 mld dla budżetu.

13 minut temu, ocochodzi napisał:

Rolnicy nic nie dają najwyżej biorą. Wszystko pokrywają etatowcy

Dajesz dajesz choćby w sposób jaki napisałem powyżej tj inflacja. Którą rząd w zeszłym roku sam podkręcał i przed wojną było ponad 9 %. Dajesz w paliwie bo cię dymają państwowe koncerny dajesz w nawozach. Dajesz w wzroście cen usług z jakich korzystasz. Tylko tego nie rozumiesz i myślisz, że nie dajesz.