Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Celownik07 napisał:

?czy ja czegoś nie wiem? w zyciu nigdy nie ubezpieczalem upraw (tylko budynki) i nikt tego odemnie nie wymagal.

Widocznie nie wiesz, jest zapis gdzieś w necie o obowiązku ubezpieczania upraw .

@Rolnik1973 już nam suszowe wychodzi, są już wyceny pszenicy na 1200 netto, a nawozy znów w górę 🤦‍♂️

1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

maja przykaz to weryfikowac. potwierdzone 

:)

Konta bankowe będą prześwietlać?

Edytowane przez GRZES1545
  • Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

A jak wpłaci powiedzmy 100 tys do banku gotówką tu US się nie będzie czepiał?

Każdy przelew czy wpłatę gotówki  powyżej 15000 euro bank ma obowiązek zgłosić na US 

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, lemik napisał:

Się wypowiem😗 Żadne faktury bo nikt nie ma obowiązku zbierać, ani oświadczenia, bo oświadczyć to ja z tego miejsca mogę dużo. Tylko dowód ubezpieczenia upraw, bo te są obowiązkowe. Dopiero byłby kwik na af😂

Byłby kwik, traw nikt nie ubezpiecza.

2 minuty temu, slawek74 napisał:

od lipca mogą nam konta przeglądać bez informowania nas o tym

Nawet na fb mogą zajrzeć, niedoczekanie

Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał:

Widocznie nie wiesz, jest zapis gdzieś w necie o obowiązku ubezpieczania upraw .

Cytat

Obowiązkowe ubezpieczenie upraw rolnych. Każdy rolnik pobierający dopłaty bezpośrednie ma obowiązek ubezpieczenia co najmniej połowy swoich upraw. Brak posiadania obowiązkowego ubezpieczenia upraw rolnych skutkuje karą w wysokości 2 euro za każdy nieubezpieczony hektar.

2euro za ha XD.  a ile sie placi za ubezpieczenie 1ha?

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

sprzedalem raz zboze vat-owcowi- ilosc nieduza , mowie o fakturze a ten ze nie bedzie sie bawil , handluje tylko z vat-owcami, za duzo zachodu z ksiegowoscia i itp . 

a syna czemu nie wyksztalciles zeby do dziadow nie poszedl ??? do ojca sie wrodzil i szkoda bylo czasu i atlasu ??

o to na dzien dzaidka od wnukow bogate prezenty dostaniesz 🤣

Syn skończył SGGW w Warszawie... Dwa kierunki czopku... A wziol  jedynaczke/ dziedziczkę 35 ha z bydynkami... 35 ha w jednym kawałku dobrej ziemi za stodolo sama ziemia warta z 1,5 melona .... Jesli to są dziady to twoje golodupce kim są ? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Znasz powiedzeni że bogatemu to i byk się ocieli 🤷‍♂️

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie tylko jest ale nawet są kary, kilka euro za ha, za nieubezpieczenie min połowy upraw, tylko na razie tego nie egzekwują.

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano

a teraz pampersy tesciom zmienia-taki chichot losu 🤣, u mnie na tyle milionow to wystarczy jedna dzialka budowlana a ma dwie.

celownik-pisz ogarkowi o wnukach i inwalidach ,zawsze wtedy dostaje palmy i jest ubaw-tylko nie umawiaj sie na walke mma na rynku w filipowie🤣

teraz powiedziec komus magistrze to obraza 😂.

snieg z deszczem pada-chyba suszy ni ma.. wiec mozna o d*pie maryny popisac..

Opublikowano (edytowane)

No niestety się mylisz czopku... są na chodzie, fakt że chorują i do roboty już nie zdaTne... Pampersy to ty będziesz miał nie długo 🤣🤣🤣🤣

Ja... i temu pisałeś że nic nie  mosz dzieciom i z gołymi d*pami wypuszczasz w świat... Tego połamanego zetora bedo mieli w spadku... 🤣🤣🤣

Ja się nie dziwię jak ty nauki w pgr pobierał że gospodarzyć nie potrafisz.. 😋

Nawet takie suszowe nie potrafiłeś wyrwać a susza była ponoć u ciebie a zwierzyny ni mosz... To trza być pomylonym żeby tak  spierdaczyc..... 😜🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
16 minut temu, witejus napisał:

Nie tylko jest ale nawet są kary, kilka euro za ha, za nieubezpieczenie min połowy upraw, tylko na razie tego nie egzekwują.

I Tak nie ubezpieczę połowy bo przy jagodowych by to miało sens to ze 2- 3tysie do ha bym musiał wyłożyć, a wrócą lata że i tyle za owoc się nie weźmie bo na krzewach zostanie.

Musiał bym opłacać drugie ubezpieczenie od ubezpieczenia, na wypadek jakby szkody nie było🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

@Rolnik1973 już nam suszowe wychodzi, są już wyceny pszenicy na 1200 netto, a nawozy znów w górę 🤦‍♂️

Konta bankowe będą prześwietlać?

To nie suszowe tylko nabudowali zasieków nazalewali posadzek w stodołach mysleli ze po 2000 będzie i nie wiozą więc trzeba obnizką zachęcić do sprzedaży.

• Haha 1
Opublikowano

Nie rysiu.. trza doić chłopa żeby mu suszowe potem dać... 🤣

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

To nie suszowe tylko nabudowali zasieków nazalewali posadzek w stodołach mysleli ze po 2000 będzie i nie wiozą więc trzeba obnizką zachęcić do sprzedaży.

1 minutę temu, Leszy napisał:

Nosz kurdę. Latyfundium jak u jakiego hrabiego. 😃

No razem mamy 90 ha... A taki placek ma 4 ha 🤷‍♂️

A w pgr był szkolony 🤣

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

To i takie są?

No chyba nie, temu mi się nie opłaci😁

Opublikowano
6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Nie rysiu.. trza doić chłopa żeby mu suszowe potem dać... 🤣

No razem mamy 90 ha... A taki placek ma 4 ha 🤷‍♂️

A w pgr był szkolony 🤣

Mogli sprzedać po zniwach w lepszej cenie, PO co trzymali na mniejszą

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Mogli sprzedać po zniwach w lepszej cenie, PO co trzymali na mniejszą

Mogłeś pszenicę sprzedać po 1400 a jak frajer po tysiąc puściłeś. Więcej straciłeś jak siusiowego dostaniesz.

Jak frajer bo w czasie w którym sprzedałeś po tyle chodziła. Więc kiepsko z pouczaniem innych

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Mogłeś pszenicę sprzedać po 1400 a jak frajer po tysiąc puściłeś. Więcej straciłeś jak siusiowego dostaniesz.

Jak frajer bo w czasie w którym sprzedałeś po tyle chodziła. Więc kiepsko z pouczaniem innych

Bo to był poślad dobrze ze wogule ktos kupił

Już miałem takie plany ze po zniwacg na pole jako poplon.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Syn skończył SGGW w Warszawie... Dwa kierunki czopku... A wziol  jedynaczke/ dziedziczkę 35 ha z bydynkami... 35 ha w jednym kawałku dobrej ziemi za stodolo sama ziemia warta z 1,5 melona .... Jesli to są dziady to twoje golodupce kim są ? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Znasz powiedzeni że bogatemu to i byk się ocieli 🤷‍♂️

35ha warte 15mln. ŁAŁ!!!! 42tys/ha, to jakiś piachur sosnowo-wydmowy? Gdzie ty masz rozum? Czym ty się chwalisz?

Edytowane przez jacek1296
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak minimum liczę a ziemia to głównie 3 klasa robaczku w jednym kawałku ... Wiec się nie produkuj bo pewnie na oczy żeś nie widział takiej ziemi... 😋

Ty ponoć za taki poachur po 5tys dzierzawy płacisz 🤣🤣🤣🤣🤣🤑

Edytowane przez Bogdan_ja