Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Celownik07 napisał:

ale to duzy przychodzi do malego prosic/pytac o dzierzawe.  Duzy tez mysli i kalkuluje czy mu sie oplaca wziac te x hektarów i jaki z tego bedzie mial zysk - wiec jak sie godzi to ten zysk z tego x ha bardziej sie oplaca niz doplaty i inne duperele. wiem ze apetyt rosnie w miare jedzenia.

8 minut temu, slawek74 napisał:

dobrze się czujesz?

19 minut temu, Celownik07 napisał:

sam jestem maly ;) wiec mowie to w imieniu małych.

to czemu ten ,,mały,, co nie uprawia pierwszy wyciąga łapy po suszowe 🤔 a uciąć tym wyłudzaczom 😈

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał:

to czemu ten ,,mały,, co nie uprawia pierwszy wyciąga łapy po suszowe 🤔 a uciąć tym wyłudzaczom 😈

ganiać takich!

to tak samo jak nie pala wynglem a doplate 3k wzieli.

to tak samo jak ojciec podzieli gospodarstwo zeby synek wzial mlodego ( a synek w łorsoł na studiach a i tak ojciec obrobi)

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Sadek napisał:

A nie do 23 listopada 🤔?

Pomoc klęskowa dla rodzin rolniczych

Wicepremier potwierdził informację, że termin składania wniosków o pomoc dla rodzin, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z wystąpieniem w 2022 r. szkód w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych, będzie przedłużony do końca listopada– Wsłuchując się w głosy rolników, podjąłem kroki umożliwiające korzystne zmiany zasad naboru: oprócz przedłużenia terminu przyjmowania wniosków ze względu na przeciążenie aplikacji zostanie wprowadzona możliwość przedstawienia innych dokumentów sprzedaży niż tylko faktury – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Przy okazji szef resortu rolnictwa zaapelował, żeby składać wnioski tylko w sytuacji, gdy na pewno są spełnione warunki przyznawania pomocy.

– Pamiętajmy, że odbiorcami tej pomocy mogą być tylko rolnicy, którzy uzyskują przychody z produkcji rolnej, a za składanie fałszywych oświadczeń grozi odpowiedzialność karna – zaznaczył wicepremier Kowalczyk.

Odpowiadając na pytanie z sali, wicepremier Kowalczyk zapewnił także, że zmiany te będą usankcjonowane prawnie poprzez stosowne rozporządzenie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Według mnie do tej kwoty 5000zł powinny się liczyć też kwoty wydane na środki do produkcji np nawozy,środki ochrony roślin,lemiesz do pługa. Ja jestem w sytuacji, że faktury za sprzedaż nie mam żadnej,wszystko sprzedaje bezpośrednio do konsumenta. Faktury mogę za zakupione środki przedstawiç na ponad 5000zł. W tej sposób też przecież pokazuję że jestem aktywnym rolnikiem. Ten co nie uprawia ziemi nie będzie miał faktur ani za zakupy ani za sprzedane produkty rolne. Wtedy takiemu delikwentowi należy odrzucić wniosek.

Edytowane przez grzechu1989
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

ale to duzy przychodzi do malego prosic/pytac o dzierzawe.  Duzy tez mysli i kalkuluje czy mu sie oplaca wziac te x hektarów i jaki z tego bedzie mial zysk - wiec jak sie godzi to ten zysk z tego x ha bardziej sie oplaca niz doplaty i inne duperele. wiem ze apetyt rosnie w miare jedzenia.

Ale to nie kwestia dogadywania kto bierze, powinno być ustawowo pod karą kilkukrotnego zwrotu zabronione składanie właścicielowi wniosku o dopłaty jak sam tej ziemi nie uprawia, inaczej nigdy nie wyeliminuje się takiej patologii.

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Ale to nie kwestia dogadywania kto bierze, powinno być ustawowo pod karą kilkukrotnego zwrotu zabronione składanie właścicielowi wniosku o dopłaty jak sam tej ziemi nie uprawia, inaczej nigdy nie wyeliminuje się takiej patologii.

Czy to ma znaczenie że te pieniądze da agencja właścicielowi czy dzierżawcy a ten da w gotówce właścicielowi w formie czynszu? 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

ale po co mi ustawa tak durna? odpowiada mi, to się zgadzam na to że właściciel bierze dopłaty. w czym problem?

Opublikowano
6465 napisał:

3 minuty temu, Desperado napisał:

Czy to ma znaczenie że te pieniądze da agencja właścicielowi czy dzierżawcy a ten da w gotówce właścicielowi w formie czynszu? 

nawet bardzo duże....

Tomku a Ty chciałbyś mieć wszystko ,,pod stołem,, z etatu ? pójdź wtedy po jakiś kredyt .... albo jeszcze co innego

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

nawet bardzo duże....

wytłumacz, bo ja nie rozumiem?

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

@Pafnucy

Ty to jęsteś mądry człowiek👍🏻

nie pożycze...

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pafnucy napisał:

ale po co mi ustawa tak durna? odpowiada mi, to się zgadzam na to że właściciel bierze dopłaty. w czym problem?

Brać może, ale nie składać samemu wniosku, bo on figuruje wtedy jako rolnik i uprawnia go to do składania wniosku o zwrot akcyzy, o suszowe itd itp. i tego na pewno nie odda uprawiającemu tylko sam przepierdoli na duperele.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Przed chwilą, Desperado napisał:

W tym że on figuruje wtedy jako rolnik i uprawnia go to do składania wniosku o zwrot akcyzy, o suszowe itd itp. i tego na pewno nie odda uprawiającemu tylko sam przepierdoli na duperele.

nie pasuje, nie biorę.

chcesz zarządzać ? se kup na własność.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

chcesz zarządzać ? se kup na własność.

Ty zawsze kijem Wisłę chcesz zawracać?

Skoro jesteś taki mądry, to nie pisz później że trzeba wyeliminować rolników na papierze, bo inaczej się nigdy tego nie zrobi.

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

nawet bardzo duże....

Tomku a Ty chciałbyś mieć wszystko ,,pod stołem,, z etatu ? pójdź wtedy po jakiś kredyt .... albo jeszcze co innego

Nie znam się aż tak na tym. Ja jako dający w dzierżawę mi było by wszystko jedno czy 1000zl do ha czynszu i ja składam o dopłaty choć wolał bym 2tys. Czynszu i nic mnie nie obchodzi 

Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Brać może, ale nie składać samemu wniosku, bo on figuruje wtedy jako rolnik i uprawnia go to do składania wniosku o zwrot akcyzy, o suszowe itd itp. i tego na pewno nie odda uprawiającemu tylko sam przepierdoli na duperele.

W tym przypadku państwo wyda dwa razy ten socjal a tak wydało by raz

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Ty zawsze kijem Wisłę chcesz zawracać?

Skoro jesteś taki mądry, to nie pisz później że trzeba wyeliminować rolników na papierze, bo inaczej się nigdy tego nie zrobi.

wolę sam na swoim rządzić.

takie odgórne zarządzanie to komuną zalatuje a nie własnością. powtarzam. można nie brać jak nie pasuje.

12 minut temu, slawek74 napisał:

jakie p[od stołem?

Opublikowano
1 minutę temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

W tym przypadku państwo wyda dwa razy ten socjal a tak wydało by raz

Z tym że jeden osobie dla której nie jest to przewidziane bo żadnej straty nie poniosła, dwa, jakby złożył uprawiający, to takiego typowego suszowego dostałby do tego co uprawia, bo to on poniósł faktyczne straty.

Opublikowano

Zgadzam się z pafncym. Biorą dzierżawy na gębę to i właściciel składa o dopłaty. Jak będzie umowa dzierżawy na papierze to właściciel nie złoży wniosku bo mu się nie należą.

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

wolę sam na swoim rządzić.

takie odgórne zarządzanie to komuną zalatuje a nie własnością. powtarzam. można nie brać jak nie pasuje.

To w takim razie dlaczego czepiasz się bezrobotnych że biorą socjal za darmo? chcą pracują nie to nie, zmuszanie ich do pracy pachnie mi komuną.

Opublikowano

Z tym że jeden osobie dla której nie jest to przewidziane bo żadnej straty nie poniosła, dwa, jakby złożył uprawiający, to takiego typowego suszowego dostałby do tego co uprawia, bo to on poniósł faktyczne straty.

co za różnica, czy oddam dopłatę a właściciel sam złozy, czy ja złoże i też mu oddam? dla mnie mniej roboty jak sobie sam załatwia.

no że tak powiem... no znam takiego że tak mu wygodniej, żeby właściciel się bawił ze swoją dopłatą.

To w takim razie dlaczego czepiasz się bezrobotnych że biorą socjal za darmo?

brać za darmo, a coś wydzierżawiać, to jednak spora różnica.

powtarzam. mozna nie brać jak warunki nie pasują. mi takie coś odpowiada.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

co za różnica, czy oddam dopłatę a właściciel sam złozy, czy ja złoże i też mu oddam? dla mnie mniej roboty jak sobie sam załatwia.

Rozumiesz że jak on sam złoży to bierze później inną kasę też? no nie wiem już ja Ci tłumaczyć?