Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Daro20 napisał:

Jak podejdzie do tego starostwo i agencja jak przy wymianie eternitu chciałbym zrobić wyższe wejście na poddasze i podnieść dach w tym miejscu co są drzwiczki na oborze? Wspomnieć od razu o tym we wniosku w opisie przedsięwzięcia?

Co trzeba mieć ze sobą idąc do starostwa w celu zgłoszenia wymiany pokrycia dachowego?

Czy orientuje się ktoś czy firmy produkują blachę T18 w kawałkach 9m długość? Taką mam szerokość dachu na garażu jednospadowym.

IMG_20231216_130956.jpg

1. Ja usiebie będę to podwyższenie likwidował , mniej blachy pójdzie i obróbek jak będzie jedna połać ,nic nie trzeba pisać o zmianie bo i tak ci przyznają do m2 dachu jaki masz obecnie

2. Idąc do starostwa miałem mapki dzialki z geodezji 

3. Blachę sobie zamówisz na wymiar taka długą jaką będziesz  chciał , choć osobiście przy takiej długości to bym doradzał bardziej T35  bo będzie sztywniejsza, i każdy zaleca im większe dachy tym żeby blacha była wyższa 

Ps u siebie te 2 budynki podane w rysunku są  jako dachy 2 spadowe bez żadnych podwyższeń 

20231213_112444.jpg

20231213_113206.jpg

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, fabian1 napisał:

A jak jest z blacha obróbkowa doliczcie coś we wniosku czy już na swoją rękę kupujecie 

Zrzucasz z dachu np 100 m2 eternitu , i dostajesz do 100 m2  4 tys zł , jak se kupisz jakąś badziewną blachę za 2 czy 3 tys, to ci jeszcze zostanie na obróbkę , a jak kupisz blachę za 5 tys , to 1 tys będziesz musiał dołożyć z własnej kieszeni . I nie ma czegoś takiego czy doliczacie więcej blachy  na obróbkę , tylko mierzysz ile jest m2 eternitu i na tyle samo  m2 składasz żeby ci dofinansowali do blachy 

Opublikowano
2 godziny temu, Daro20 napisał:

Jak podejdzie do tego starostwo i agencja jak przy wymianie eternitu chciałbym zrobić wyższe wejście na poddasze i podnieść dach w tym miejscu co są drzwiczki na oborze? Wspomnieć od razu o tym we wniosku w opisie przedsięwzięcia?

Co trzeba mieć ze sobą idąc do starostwa w celu zgłoszenia wymiany pokrycia dachowego?

Czy orientuje się ktoś czy firmy produkują blachę T18 w kawałkach 9m długość? Taką mam szerokość dachu na garażu jednospadowym.

IMG_20231216_130956.jpg

Dziel na pół te arkusze. Zrobią i 9m, ale to nieporęczne ani do transportu i przekładania, ani do krycia. Majstry będą zemścić. Wciąganie na dach problematyczne bo ciężka i może się łatwo złamać. 

Opublikowano

Ja pierdziu. Ciotka moja ma mocne nerwy. Była w czwartek u doradcy ale nie zabrała hasła ani loginu ode mnie. Teraz czeka na kolejny, „bo do urzędu gminy doradca raz w tygodniu przyjeżdża". Jeszcze szkic ma przyjść robić ekipa od dachów też niewiadomo kiedy🤕 Weszłem we wniosek na próbę i dobrze, że choć punkty za bezrobocie złapie

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

,nic nie trzeba pisać o zmianie bo i tak ci przyznają do m2 dachu jaki masz obecnie

Ps u siebie te 2 budynki podane w rysunku są  jako dachy 2 spadowe bez żadnych podwyższeń 

Ale później na zdjęciach będzie inny wygląd dachu to może lepiej wspomnieć o tym w opisie.

@pedro2 mocno płaski jest ten dach i nie chciałbym robić łączenia bo jak falisty deszcz jest to potrafi na eternicie zacieknąć.

Od kiedy do kiedy wpisujecie termin realizacji?

Opublikowano
5 minut temu, Celownik07 napisał:

W planie sytuacyjnym robisz szkic NOWEGO dachu. Dodaj pare cm na okap wiecej tak z glowa i zawsze pare groszy ci naleci. 

Tylko gorzej jak doda do okapów więcej po np 20 cm , a nie daj bóg wylosują go do kontroli, i np o 5 m2 (200 zł) odmówią mu dofinansowania 

7 minut temu, pedro2 napisał:

Dziel na pół te arkusze. Zrobią i 9m, ale to nieporęczne ani do transportu i przekładania, ani do krycia. Majstry będą zemścić. Wciąganie na dach problematyczne bo ciężka i może się łatwo złamać. 

Ja bym nic nie dzielił , u mnie na stodole 3 lata temu robili , spad miał 8,60 i nawet na myśl nikomu nie przyszło żeby to dzielić , a majstry na pewno wolą położyć jedną płachtę blachy niż dzieloną , bo ani to wcale nie jest takie ciężkie , ani łączenia się dobrze nie robi , i na dodatek wygłąda to mniej estetycznie takie łączenie + na takim łączeniu wejdzie parę m2 blachy więcej . Mówisz że może się łamać , to właśnie parę postów wyżej doradzałem mu że przy dłuższych dachach kładzie się blachę T35 , a przy bardzo dużych dachach kładą blachę T50 , i nic się wówczas nie złamie , piszę to na podstawie tego że jak robili mi ten dach to z ojcem we 2 właśnie podawaliśmy im te arkusze i ani nie było to wcale ciężkie , ani się nic nie łamało , blacha była t35 

10 minut temu, Daro20 napisał:

Ale później na zdjęciach będzie inny wygląd dachu to może lepiej wspomnieć o tym w opisie.

@pedro2 mocno płaski jest ten dach i nie chciałbym robić łączenia bo jak falisty deszcz jest to potrafi na eternicie zacieknąć.

Ale m2 dachu zostaną takie same , a termin wpisałem 1 marca- 31 pazdziernika 

Opublikowano
1 minutę temu, GABBER85 napisał:

a co  zrobią gdy sie pomyle  o np. +20% i bedzie kontrola  -  CZY są jakieś kary?

Nie wiem , ale weżmy np . że nie spełnisz czegoś z młodego rolnika , czy z modernizacji rolnictwa , to przecież słyszy się że spory % , albo i całe dofinansowanie trzeba oddać , i to z odsetkami , jak to będzie 2-5 m2 , na 500 m2 dachu to może przejdzie , ale jak piszesz o 20% to to przecież 100m2 , to niektórzy na tyle wnioski składają , a ty mówisz żeby się o tyle pomylić 

Opublikowano
22 minuty temu, Daro20 napisał:

ja u siebie chciałem skasować taką „jaskółkę” w dachu niestety w poprawkach przyszło ze muszę wtedy dostarczyć pozwolenie przeróbki i zrezygnowałem, koniec końców poszerzyłem ją o 30 cm aby można było wkładać bele 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, GABBER85 napisał:

... chodziło mi o  "pomylić"

realnie mam kawałek już położonej blachy... i  chcialem ją zmienić też...

To w takim przypadku nic się nie mylisz , tylko mierzysz normalnie cały dach , zdjęcia starasz się zrobić tak żeby był dach uchwycony , ale żeby na zdjęciu nie było widać tej blachy , i tyle . Jeśli będzie jakaś kontrol to już po przykryciu blachą , a będzie przykryty wówczas cały budynek nową blachą  , więc wszystko będzie tak jak być powinno .

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, GABBER85 napisał:

a co  zrobią gdy sie pomyle  o np. +20% i bedzie kontrola  -  CZY są jakieś kary?

Aż mnie korci napisać, żeby im na łapówkę dać tego smalcu z letniej ropy w słoiku, ale się powstrzymam 😂

A tak serio, to jak pole z góry mierzą, to i dach Ci policzą i zerkną z góry czym jest przykryte. Nie bez powodu jest zapis, że inwestycja ma być nie rozpoczęta. Z kolei u mnie kostkę z modernizacji nie mierzyli tylko fotki, a u znajomego latał z miarą i sprawdzał podbudowę, także nie ma reguły.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, radekz200 napisał:

ja u siebie chciałem skasować taką „jaskółkę” w dachu niestety w poprawkach przyszło ze muszę wtedy dostarczyć pozwolenie przeróbki i zrezygnowałem, koniec końców poszerzyłem ją o 30 cm aby można było wkładać bele 

Robiłeś z tamtego naboru ? I skąd wiedzieli że chcesz tą jaskółkę zlikwidować . pisałeś o tym we wniosku, ?

3 godziny temu, mysza103 napisał:

20231213_112444.jpg

@radekz200To sądzisz że tutaj się będą czepiać jak bym obniżył to podwyższenie żeby dach był jednolicie równy , teraz we wniosku nic nie pisałem , a potem jak by był wniosek o płatność i zdjęcie dachu już z równym dachem , to będzie dym ?

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, toooomaszewski napisał:

Aż mnie korci napisać, żeby im na łapówkę dać tego smalcu z letniej ropy w słoiku, ale się powstrzymam 😂

A tak serio, to jak pole z góry mierzą, to i dach Ci policzą i zerkną z góry czym jest przykryte. Nie bez powodu jest zapis, że inwestycja ma być nie rozpoczęta. Z kolei u mnie kostkę z modernizacji nie mierzyli tylko fotki, a u znajomego latał z miarą i sprawdzał podbudowę, także nie ma reguły.

No tak tu masz całkowitą rację , bo nawet na każdym głupim geoportalu widać czy to eternit czy blacha jest na dachu , i w tym przypadku , żadne dofinansowanie nie przejdzie na takie coś co już kiedyś było rozpoczęte 

5 minut temu, radekz200 napisał:

nie uwzględniłem tego w tym szkicu budynku 

To skoro w szkicu nie uwzględniłeś to skąd wiedzieli że będziesz chciał to zlikwidować i kazali pozwolenie robić ?

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Tylko gorzej jak doda do okapów więcej po np 20 cm , a nie daj bóg wylosują go do kontroli, i np o 5 m2 (200 zł) odmówią mu dofinansowania 

Ja bym nic nie dzielił , u mnie na stodole 3 lata temu robili , spad miał 8,60 i nawet na myśl nikomu nie przyszło żeby to dzielić , a majstry na pewno wolą położyć jedną płachtę blachy niż dzieloną , bo ani to wcale nie jest takie ciężkie , ani łączenia się dobrze nie robi , i na dodatek wygłąda to mniej estetycznie takie łączenie + na takim łączeniu wejdzie parę m2 blachy więcej . Mówisz że może się łamać , to właśnie parę postów wyżej doradzałem mu że przy dłuższych dachach kładzie się blachę T35 , a przy bardzo dużych dachach kładą blachę T50 , i nic się wówczas nie złamie , piszę to na podstawie tego że jak robili mi ten dach to z ojcem we 2 właśnie podawaliśmy im te arkusze i ani nie było to wcale ciężkie , ani się nic nie łamało , blacha była t35 

Ale m2 dachu zostaną takie same , a termin wpisałem 1 marca- 31 pazdziernika 

No widzę, że wszystkie rozumy świata pozjadałeś i wiesz co kto woli, komu lepiej i poreczniej więc nie będę z tobą się przekomarzał bo nie mam na to ochoty. 

Chłopak pisze o T18 więc cały twój wywód spuść w kibelku 🙋

2 godziny temu, Daro20 napisał:

Jak 9m i płaski dach to t35 bierz. 

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

No widzę, że wszystkie rozumy świata pozjadałeś i wiesz co kto woli, komu lepiej i poreczniej więc nie będę z tobą się przekomarzał bo nie mam na to ochoty. 

Chłopak pisze o T18 więc cały twój wywód spuść w kibelku 🙋

Dlatego mu pod tym postem kiedy pisał o t18 doradzałem że przy takim długim dachu powinien wybrać blachę T35,  a rozumów nie pozjadałem tylko jak robiłem stodołę to fachowiec który takie rzeczy projektuje mówił mi że przy większych dachach daję się  blachę z wyższą  falą  bo jest bardziej stabilniejsza