Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, cris10 napisał:

Nanosicie na szkice kominy? Mam na oborze komin i zastanawiam się czy uwzględnić go i odliczyć od pow. eternitu

To jest właśnie dobre pytanie, bo teoretycznie powinno się to odliczyć ale  znowu na obróbkę tego komina też wejdzie trochę blachy.  W przypadku np. gąsiorów dachowych lub innych wykończeń blacharskich  (dach dwuspadowy) można wliczyć  dodatkową blachę w metraż? Czy tą blachę potrzebną do wykończeń (np. gąsiorów) nie wlicza się do dofinansowania?

Opublikowano
GABBER85 napisał:

spotkał sie ktoś poprzednio z kontrolą urzedników- oględziny itp ? Albo w innej formie kontrolą?

Nie ,nic nie było tylko foty po zakończeniu i oświadczenie o zakończeniu prac.

Ogon988 napisał:

1 godzinę temu, cris10 napisał:

Nanosicie na szkice kominy? Mam na oborze komin i zastanawiam się czy uwzględnić go i odliczyć od pow. eternitu

To jest właśnie dobre pytanie, bo teoretycznie powinno się to odliczyć ale  znowu na obróbkę tego komina też wejdzie trochę blachy.  W przypadku np. gąsiorów dachowych lub innych wykończeń blacharskich  (dach dwuspadowy) można wliczyć  dodatkową blachę w metraż? Czy tą blachę potrzebną do wykończeń (np. gąsiorów) nie wlicza się do dofinansowania?

Dla spokojności, odlicz ten komin. Na 1m²blachy nie zbankrutujesz a będziesz miał pewność że się nie przyczepią.

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Papiery załatwione. Jeszcze tylko zgłoszenie do gminy jak się pojawi. 

W starostwie młyn. Każdy tylko pb2, pb5 i mapy zasadnicze.

Trzeba te wnioski pb2 i pb5 zanieść do starostwa odrazu czy te wnioski musimy załączyć do wniosku jak to jest 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, pedro2 napisał:

W starostwie młyn. Każdy tylko pb2, pb5 i mapy zasadnicze.

ludzie to de....

sprawdzałem, nie ma miejsca na dodanie załaczników pb2 i pb5 w nowym wniosku.

UWAGA BREAKING NEWS!!!!

już jest wniosek do wypelnienia, mozna zapisywac wersje robocza. działajcie!

obraz.png

11 godzin temu, Ogon988 napisał:

Czy tą blachę potrzebną do wykończeń (np. gąsiorów) nie wlicza się do dofinansowania?

nic z tych rzeczy nigdzie nie jest napisane (regulamin, instrukcja,plan sytuacyjny) wiec podejrzewam ze nie, ja "naciągnałem" troche okap- ma byc "szkic NOWEGO dachu"

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1
Opublikowano

Daj ten papier jak u cb wyglada oświadczenie o wielkosci przedsiebiorstwa- chodzi czy samodzielne czy powiazane. Na fb pisza zeby wpisac samodzielne, tu kolega wyzej dodal ze powiazane i jebla idzie dostac. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

ludzie to de....

sprawdzałem, nie ma miejsca na dodanie załaczników pb2 i pb5 w nowym wniosku.

UWAGA BREAKING NEWS!!!!

już jest wniosek do wypelnienia, mozna zapisywac wersje robocza. działajcie!

obraz.png

nic z tych rzeczy nigdzie nie jest napisane (regulamin, instrukcja,plan sytuacyjny) wiec podejrzewam ze nie, ja "naciągnałem" troche okap- ma byc "szkic NOWEGO dachu"

No tak. W tym naborze do wniosku dołączasz tylko oświadczenie, że dopełniłeś formalności w związku z pracami.

Więc wg Ciebie nie zgłaszać? Co to da jak nie zgłosisz? Nikt z batem nad głową ze starostwa stał nie będzie. A zgłoszone i głowa spokojna. 

Zgłosisz odbiór, sprawdzą, że w starostwie nie zgłoszone roboty i powiedzą, że nie wezmą...

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

No tak. W tym naborze do wniosku dołączasz tylko oświadczenie, że dopełniłeś formalności w związku z pracami.

Więc wg Ciebie nie zgłaszać? Co to da jak nie zgłosisz? Nikt z batem nad głową ze starostwa stał nie będzie. A zgłoszone i głowa spokojna. 

Zgłosisz odbiór, sprawdzą, że w starostwie nie zgłoszone roboty i powiedzą, że nie wezmą...

czemu Ty zawsze chcesz być ponad? jeśli czegoś nie trzeba to nie trzeba, jedź lepiej blachę kupować 

Opublikowano (edytowane)

Radziu w głowę się uderzyłeś? 

Przeczytaj rozporządzenie i przyjdź to pogadamy.

Nie trzeba dołączać do wniosku, a oswiadczasz, że dopełniłeś formalności w związku ze zgłoszeniem robót. 

Robiłem sam, bez dotacji i zgłaszałem. Nikt nawet nie zajrzał 

3 godziny temu, fabian1 napisał:

Trzeba te wnioski pb2 i pb5 zanieść do starostwa odrazu czy te wnioski musimy załączyć do wniosku jak to jest 

Składasz do starostwa. Do wniosku oświadczenie 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

w gminie zlozylem z planowanym terminem  robót -czerwiec 2024r z uwaga ze przedsiewziecie zostanie zrealizowane jezeli zostanie pozytywnie rozpatrzony wniosek z KPO i obie strony podpisza umowe (taka furtka), do starostwa mam wypelnione ale jak nie wymagaja to nie skladam, zloze (epuapem) jak bedzie na 100%pewne ze kase dostane. wg. mnie wszystko sie spina.

14 minut temu, pedro2 napisał:

Nikt z batem nad głową ze starostwa stał nie będzie. A zgłoszone i głowa spokojna. 

tylko teraz pomysl ile niepotrzebnej papierologii.. wszyscy pozglaszaja (zainteresowanie ogromne patrzac po FB i innych forach) a kase dostanie tylko 19k reszta oleje temat i nie wymieni dachu bez dofinansowania - wiec po co teraz zglaszac jak mozna potem jak cos bedzie pewnego.

Ps. miejsca na oswiadczenie ze sie dopelni formalnosci tez nie ma w nowym wniosku, czytalem te wszysktie oswiadczenia co trzeba zaznaczyc "TAK" i tez tego nie ma... albo jeszcze do piatku wprowadza albo na pozniejszym etapie bedzie trzeba doslac (moze jak juz bedzie umowa do podpisania)

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

No to tu się różnimy. 

Ty będziesz robił o ile dostaniesz dofinansowanie. Ja robię czy dostanę dofinansowanie czy nie. 

no tak, ja dopłatowiec. nie dostane to jeszcze postoi - moze cos rzuca przed 2032r(ostateczny termin eternitu w PL). wyslac epuapem te 2 wnioski to 3minuty roboty. UPO otrzymujesz od razu wiec jezeli cos arimr bedzie wymagac to w 5minut do ogarniecia.

Opublikowano

Majster dogadany, blacha też, zaliczka poszła, drzewo się wycina, trak dogadany.

Daj spokój, będę się bawił tu wysłać, tu nie wysłać, tu pamiętaj, że wysłałeś, a tam nie 😁 nie mam czasu ani ochoty na takie zabawy nie dające żadnych korzyści, a tworzących tylko niepotrzebne problemy. 

Niech sobie każdy robi jak uważa. to nic nie kosztuje

Opublikowano

Dostaniesz punkty za wiek i bezrobocie to nie ma cudów abyś się nie załapał

Ciotce będzie robić doradczyni. Musi zmienić ten dach nawet gdyby nie dostała dofinsnsowania? Już zgłosiła do gminy

Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał:

Majster dogadany, blacha też, zaliczka poszła, drzewo się wycina, trak dogadany.

Daj spokój, będę się bawił tu wysłać, tu nie wysłać, tu pamiętaj, że wysłałeś, a tam nie 😁 nie mam czasu ani ochoty na takie zabawy nie dające żadnych korzyści, a tworzących tylko niepotrzebne problemy. 

Niech sobie każdy robi jak uważa. to nic nie kosztuje

po wiele blacha?

Opublikowano
22 minuty temu, karino25 napisał:

dzwoniłem do arimr ws przedsiebiorstwa samodzielnego/ powiazanego. kazała zaznaczyc samodzielne w przypadku wspolnosci małzenskiej. 

Dużo z tym zamieszania widze. Ja zostane jednak przy powiazanym jak wskazali wyzej. Z instrukcji ARiMR (str 21):

obraz.png

Zal_1_do_Instrukcji_-_wypełnienie_Oświadczenia_MSP.pdf

45 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Dostaniesz punkty za wiek i bezrobocie to nie ma cudów abyś się nie załapał

w PL cuda to na porządku dziennym, ja akurat mam max pkt (8) ale z rowerka może mnie zrzucić to ze czesc stodoły o ktora wnioskuje jest nie w moim placu.

obraz.png